Boerkini? Blootgewoon.

En opeens was zij er. De boerkini. Zij was er al een tijdje, maar door wat gedoe aan Franse stranden is het stukje stof opeens een ‘trending topic’. Nou, ja, stukje stof… een flinke lap textiel is een betere benaming.

Nu is het in een vrij democratisch land als het onze sowieso al gevaarlijk om hier een mening over te hebben, maar ja, ik heb die dingen dan ook niet bedacht.

Kijk, hoe iemand op een strand ligt en zwemt, moet hij of zij zelf weten. De een verbrandt poedelnaakt met de zandkorrels tussen de billen en de ander stoomt zichzelf als een broodje bapao gaar in een boerkini. Twee uitersten en beiden trekken bekijks op een strand.

In een discussieprogramma hoorde ik een fervent boerkini-draagster roepen dat ze zich nog nooit zo bekeken en onderdrukt had gevoeld als in een zwembad. Het verbaasde mij dat zij hierover geschokt was. Het is toch logisch? Wanneer ik op een strand in Iran in mijn speedo rondren, dan trek ik ook bekijks. Toch? ’s Lands wijs, ’s lands eer en wanneer ik het niet-goed-wijs vind, moet ik dat vooral vinden.

In het discussieprogramma ontstond er een welles-nietes spelletje over of het wel of niet de vrouw onderdrukte vanuit godsdienstig oogpunt. Nu heb ik niets met geloven. Mijn credo luidt: Des te fanatieker de roep naar een God, des de eerder gaat het land kapot. Praktijkvoorbeelden lijken mij in deze tijden overbodig.

Terug naar de boerkini. Als man zijnde zul je er niet opgewonden van worden, maar ja, als er een topless vrouw voorbij rent al struikelend over haar borsten, is dat ook niet echt een viagra. Flirten lukt ook niet zomaar in zo’n zwempak of je moet héél mooie ogen hebben. Ik vermoed dat er vanuit geloofstechnische redenen ook niet echt geflirt mág worden. Anders had men wel een doorzichtige boerkini uitgevonden.

Ik bedacht me tijdens het programma opeens hoe schijnheilig een democratie eigenlijk is. Een deel van Nederland wil niet dat de boerkini haar intrede maakt. Angstbeelden van stranden bedekt met grote lappen stof, angst voor het vreemde, maar eigenlijk angst voor het geloof dat langzaam aan wat dominanter wordt. Zoals een goede Nederlander betaamt, draait men om de hete brij heen. Want oh wee, als je het beestje bij de naam noemt. Ook wel weer te begrijpen want een fanatiek deel voorstanders zal nog net niet aan vlagverbranding doen.

De zogenaamd hoog opgeleide voor- en tegenstanders probeerden in het programma quasi intelligent elkaar de loef af te steken, waarom het al dan niet onderdrukkend en prehistorisch was. Vrouwen. Niet de mannen, maar de vrouw die hierover op TV strijdt. De man thuis heeft het kennelijk niet verboden.

Waar hebben we het over? Dacht ik. Natuurlijk bestaan er zeer explosieve mafketels die in de naam van hun God zichzelf opblazen, aanslagen plegen en andere chromosoomloze acties ondernemen. Zeker is dat het veelal de man is met een overschot aan bewijsdrang en kennelijk een overschot aan zichzelf. Hun hemel heeft zo langzamerhand een zwaar maagdentekort of wat er ook maar beloofd wordt.

De vrouw in burka of boerkini, of voor mijn part in een astronautenpak, zit thuis. Onderdrukt of niet. Wanneer zij vindt dat ze het uit vrije wil doet, dan is dat zo. Het ene geloof verbiedt haar onbedekt op het strand te liggen, het ander verbiedt het tegenovergestelde. Zij zit tussen twee vuren. Dubbel onderdrukt.

De volgende ochtend liep ik naar mijn werk. Twee schoolmeisjes passeerden mij op de fiets. Eentje met en eentje zonder hoofdtooi. Vrolijk lachend, pratend over Pokemon-go en jongens. Ik moest glimlachen en tegelijkertijd kreeg ik een wee gevoel. Het liefst had ik ze na willen roepen.

‘Laat je niet vormen door volwassenen en je cultuur, meiden! Anders kun je later nooit naast elkaar zonnebaden!’
Boerkini naakt

Reacties

 1. Ann Ages Gracefully

  Het is inderdaad een hele toestand, maar soms zie ik toch liever een dame in Boerkini dan sommige stukken stof die voor een bikini door moeten gaan. Het zijn toch vaak de dames (sorry dames) met een minder goed figuur die dan in een string paraderen – dat hoeft van mij echt niet of knalrood verbrand met de vellen erbij hangend (en vooral in de zon blijven zitten want misschien wordt het dan bruin???). Dan maar liever een metertje stof extra. Maar boven al het motto leven en laten leven. De wereld is echt wel groot genoeg voor ons allemaal en de stranden ook….. nou ja as matter of speech want sommige stranden…. maar ja dat is dan weer een andere discussie.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Morgaine

  Ik ben het helemaal met je eens, wat dacht je de van de facekini in China of Japan, die wordt vergeten maar ja, als die gasten hier zijn, zitten ze natuurlijk in Volendam op de Zaanse Schans, hahahaha en niet op het strand…

  Ik vind het zo belachelijk.

  X

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Dat is het ook… de boerkini is gewoon een wapen gemaakt om tegen een geloof te strijden… natuurlijk begrijp ik de sentimenten erachter, maar wat ik niet begrijp is, dat zodra het over de islam gaat, dat is de feitelijke discussie die men heeft, maar niemand durft uit te spreken, men op TV zo spastisch doet. Zeg je wel iets er over, positief of negatief, dan ben je of racist of IS aanhanger… En daar is nu de boerkini de dupe van…maar ook de topless zon aanbidders… gedwongen vrijheid en preutsheid tegelijkertijd. 🙂

   1. Morgaine

    Ik hou het wel bij mijn badpak straks als ik ga zwemmen met… Triade 😉 Dan zit ik in het midden. Het is gewoon te zielig voor woorden dat je inderdaad weinig meer kunt zeggen, ook over andere onderwerpen niet, pffffff sommigen zijn erg fanatiek, ook wat asielzoekers betreft merk ik nu. als je vanuit ervaring spreekt zelfs dan nog! Zij kunnen er niets aan doen! Jawel, ze wonen nu hier… dus aanpassen naar elkaar toe en de gulden middenweg en waarom krijgen mijn buren binnen no time een nieuw huis en moeten mijn kinderen jaren en jaren wachten of verdienen nu al teveel dat ze.. zonder vast contract en die buren binnen 2 maanden een groot huis? mag je ook al niet meer het fijne van denken of over nadenken hoe dat nu in hemelsnaam kan… hebben mijn kinderen nu minder rechten qua wonen dan die asielzoekers?

 3. Kakel

  “Woman should not expose their beauty to others.” Dat staat in Iran zodra je het land binnenkomt.
  Dat zijn ongetwijfeld mannen die dat bedacht hebben. Willen moslima iets veranderen aan hun kledingwijze, dan zal die beslissing dan wel strijd van hun kant moeten komen. Want ook als “wij” ze dwingen zich anders te kleden, is dat ook iets wat hen wordt opgelegd, en dus fout.
  Een agent die mij uit de kleren probeert te praten, moet nog geboren worden!
  Het mooie van dit blog is, dat je je mening goed onder woorden brengt, en op een heel positieve manier afsluit!

  1. Bericht
   Auteur
 4. jankrosenbrink

  ik denk hier toch anders over, ik woon veelal in een katholiek land in de tropen. Vrouwen lopen op straat zoals vrouwen bij 33 graden C. bij ons op Zandvoort, alsof ze op weg zijn naar de discotheek. Mannen hebben daarentegen geen korte broek aan, wel een lange en schone, gestreken kleren. Zondags mag je bij huis een korte broek aan als zijnde vrijetijdskleding. Je mag ook niet in je vuile werkplunje even een boortje halen in de ijzerwinkel. Ik vergelijk het weleens met de trouwdag van je zus in Nederland, daar ga je uit respekt voor haar niet naar toe in je t-shirt en aftandse spijkerbroek. In mijn land ga je uit respekt voor je medemens de openbare straat op, alsof iedereen die dag trouwt. Het is ook jouw taak het openbare leven te plezieren. Zo antwoord je ook met goed als je gevraagd wordt hoe het met je gaat. Ik heb me hieraan aangepast, en bekritiseer mijn nederlandse ´´kosmopoliet´´ die hier ook de regels kent als hij dat niet doet. De boerkini is een provocatie, Dit wordt ook zo door Franse hoogwaardigheidbekleders uitgesproken, daar wordt heel openlijk over gediskussieerd. Vooral in Frankrijk, daar heerst een strengere cultuur mbt scheiding van religie en staat.

 5. jankrosenbrink

  daar denk ik toch anders over. Ik woon veelal in een katholiek land in de tropen, vrouwen lopen over straat zoals vrouwen doen in Zandvoort bij 33 graden C. Alsof ze op weg zijn naar de disco, prima gekapt en mooi gemaakt.Mannen daarentegen hebben geen korte broek aan, maar een lange, schone broek met riem en een gestreken overhemd. Een arme sloeber hoeft zijn overhemd niet te strijken want heeft geen strijkbout die veel stroom trekt. Op zondag mag de man bij huis een korte broek aan, als vrijetijdskleding. Joggen mag op de openbare weg in sportkleding. Ik vergelijk het wel eens met de trouwdag van je zus. Daar ga je niet naar toe in een vaal t-shirt en een aftandse spijkerbroek. Uit respekt voor haar. In mijn land vertoon je je in de openbare ruimte alsof iedereen die dag ttouwt. Je hebt de taak het openbare leven te plezieren. Je antwoord ook goed als je gevraasgd wordt hoe het met je gaat. Tegen een goede bekende zeg je misschien: het gaat, aan de goede bekende overlatend of zij of hij door wil vragen Ik heb me hieraan aangepast. En ik bekritiseer de kosmopoliet die de regels hier kent, als hij dat niet doet. Is mijn houding een diepe buiging voor de andere cultuur? Nee, het is een in gesprek blijven met de hier heersende cultuur. In gesprek kan ik erachter komen waarom die riem in de broek nu zo belangrijk is. Een vrouw in mini-rok komt de basiliek in Rome niet in, komt ook niet in gesprek met andere basiliekbezoekers. De boerkini is ook gewoon een platte provocatie, niet bedoeld om in gesprek te komen, een provocatie van de heersende cultuur. Dat wordt ook openlijk zo benoemd door hoogwaardigheidsbekleders in Frankrijk, waar een strengere scheiding bestaat tussen kerk en staat. In jouw verhaal Michiel probeer je erboven te staan, maar je bent niet God 🙂

 6. Regenboogvlinder

  Een eerlijk blog waarin je toch iedereen in zijn/haar waarde laat!
  Ik denk dan hoe ik zelf zou reageren, Als ik in een winterjas op het strand wil liggen moet ik dat toch weten. Een politieagent zal mij niet vertellen dat ik dat niet mag. Zolang mensen niet naakt op een niet-naaktstrand rondhobbelen vind ik het allemaal best. Die hele discussie gaat gewoon te ver…

 7. Elsa

  Het meest bizarre aan die hele discussie vind ik nog wel dat de vrouwen in burkini over het algemeen de wat ‘vrijere’ vrouwen zijn. Van IS mogen dames namelijk helemaal niet naar het strand, laat staan in een burkini. De Franse overheid heeft hier nu dezelfde regels voor moslimvrouwen van gemaakt en onderdrukt dus, zoals je al zegt, net zo goed de vrouwen. Voor moslimmannen heb ik nog geen aangepaste regels over naar het strand gaan gezien…

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Precies… ik ben een man, maar soms bekruipt mij het angstige gevoel dat dit deel van de mensheid langzaam aan weer te dominant wordt. En dat gebasseerd omdat zij meer spierballen hebben en dus kennelijk absurde regels mogen bedenken.

 8. Roos

  Zwaar maagdentekort, muhaha. Een medestudente die ook de educatieve minor doet is afgewezen op een potentiële stageschool omdat ze een hoofddoek draagt. Ze is daar natuurlijk tegenin gegaan en dat leverde haar weer zoveel respect op dat ze toch stage mocht komen lopen.
  Met hooddoekjes, nikabs, en bukini’s heb ik niet zoveel moeite. Als die dames zich daar fijn in voelen; het is een andere cultuur. Wat voor ons vreemd is, is voor hen normaal. En vica versa.
  Met een burka heb ik wel een beetje moeite omdat je dan enkel de ogen ziet en ik graag iemands gezicht wil zien. Overigens ken ik ook moslima’s die de burka te ver vinden gaan. Een nikab is overigens dat ‘ding’ waarbij je wel het gezicht kan zien; burka enkel de ogen. Die twee worden vaak door elkaar gehaald.
  Maar, om nou een bepaald type kleding te verbieden als overheid… Dat kan ergens ook niet. Druist in tegen bepaalde vrijheden en het uiten van je eigen cultuur. Trouwens, het schijnt veelal de eigen keuze van een vrouw te zijn om zichzelf wel/niet te bedekken. Achterliggende verhaal is ook niet de onderdrukking maar de bescherming van de vrouw. Mannen zijn wellustige wezens hè, haha. Een beetje bloot… Oeioeioei. 😉

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Vroeger vond men een blote enkel al opwinden hier in het westen, dat is geleidelijk aan doorgeschoven naar het midden-oosten… over 80 jaar deze trend in China? 🙂
   Ik chargeer uiteraard. Maar ik zie ook graag een gezicht, dat ben ik met je eens. Met een ninja of een beul praat ik ook nooit zo prettig. Dus dat wil ik graag meegeven aan die dames die een burka dragen.
   Ik bedenk me opeens: het is misschien voor mensen met pleinvrees wel weer een oplossing… maar nu chargeer ik weer. 😀
   Mooi verwoord Roos.

   1. Roos

    Haha, och de blote enkel. Ja, dat was de tijd dat ondergoed nog niet bestond. XD
    Hm, mensen met pleinvrees zouden zich zelfs in een burka teveel bekeken voelen. Zo’n ‘ding’ trekt ook wel aandacht natuurlijk; iedereen vraag zich af ‘wie of wat’ eronder zit. Al is dat ook weer chargerend, haha.

  1. Bericht
   Auteur
 9. Paul

  Waar stopt het als de overheid zich gaat bemoeien met kleding. Voor je het weet is het een tegenovergestelde van Iran waarin we gedwongen worden om ons naar onze verworven vrijheden te kleden. Lopen alle Nederlanders er ineens overal gekleed bij zoals in de Red Light District.

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.