Boekenjunkie

Ik ben een boekenwurm. Daar doe je niets aan. Vanaf het moment dat ik als kleuter van de eerste letters chocola kon maken, las ik. Maakte niet uit wat, zolang het maar tot de verbeelding sprak. Als er maar letters in stonden.
Boeken brengen me overal waar ik zijn wil. Andere werelden, culturen of leefomstandigheden. Ze leren je de geschiedenis, maatschappij of waar je ook maar interesse in hebt. Fantastisch!
Nu kan je als leesliefhebber ook doorschieten. Kort geleden liep ik over de boekenmarkt van Deventer. Europa’s grootste. Maar liefst zes kilometer aan leesvoer! Paradijs voor menig boekenwurm. Helaas heeft het ook een zware aantrekkingskracht op de wat aan lager boek geraakte liefhebber. De boekenjunkie.
Met lange lijsten struinen zij elke kraam af. Snuffelend naar die ene shot. Dat ene item dat op hun lijst staat. Zodra ze het vinden wijken ze voor niets of niemand, gaan op hun doel af om het exemplaar van de kraam te vissen. Als een spuit tegen de ader krassen ze met hun pen hun aanwinst af. Het zegestofje vloeit door hun lichaam en voor even zie je een gelukzalige glimlach op hun witte gezicht. Die is echter van korte duur. Er is zijn nog honderden kramen af te gaan.
De leesjunks hebben geen winkelwagen met rommel. Nee. Met grote rolkoffers struinen ze mij voorbij. Ik dacht nog wel dat ik met mijn rugzak overdresst was. Meewarig schud ik mijn hoofd terwijl ik mijn vijftien Spidermanstrips en Nico Dijkshoorn in mijn tas propte.
Ik liep van de kraam weg. Terwijl ik me verontschuldigde bij een paar mensen waar ik met de rugzak tegen aan botste en staarde vol verbazing naar een voorbijkomende rolkoffer-gang. Die mensen hebben hulp nodig en dan niet met inpakken van hun koffer. Dat kunnen ze heel goed zelf.
Het vervelende is dat zij altijd moeten zijn waar ik ook moet zijn. De fantasyboeken. Ik heb ook een theorie ontwikkeld: een kraam waar heel veel rolkoffers en andere grote bagage staan, liggen fantasyboeken. Echt waar! Controleer het zelf maar eens op een boekenmarkt. Staat er een grote groep? Fantasyboek. Ik sta er zelf ook tussen. Hele collecties pikken ze voor mijn neus weg. Ook net dat ene deel wat ik van al die boeken nodig heb.
‘Meneer, als u dan toch de hele kraam opkoopt, mag ik dan dat ene boekje? Dan heb ik mijn serie compleet.’
‘Nee!’ klonk het vijandig.
‘Maar, u heeft al zo’n beetje de hele kraam bij elkaar gepakt. U deed dat overigens mooi. Uw armen als een grote shovel gebruikend. Weet u wel wat u allemaal gepakt hebt? Wellicht hebt u mijn boek al… ik bedoel dit boek al?’
‘Ga ik dadelijk wel even checken op mijn lijst.’ Hij haalde een lijst uit zijn hutkoffer. Het had ook een ouderwetse telefoongids kunnen zijn.
‘Kunt u dat niet beter van te voren doen?’
‘Nee!’ Een wit doorlopend gezicht staart mij fanatiek aan. Heeft hij nu irissen of komma’s in zijn ogen?
‘U heeft al slechts honderd boeken van deze kraam. Bij de vorige kraam kreeg u zelfs even een aanvaring met een peuter waar u een Nijntje boek voor zijn neus wegkocht.’
‘Ik had die nog niet!’
Oei, wat klonk het verdedigend.
‘Dus ik kan echt niet dat ene boek van deze hele kraam van u krijgen zodat ik hem kan kopen?’
‘Nee! Ik heb die nog niet.’
Bibberend gaat hij door zijn lijst. Af en toe schichtig om zich heen kijkend. Er zijn uiteraard meerdere rolkoffers op de kust. Hij kan niet te lang blijven stilstaan. Al helemaal niet met een rugzakwurmpje wat maar één boek wil.
Meneer, u heeft hulp nodig.
Ik zei het niet hardop. Pissig dat ik was dat ik nu nog mijn serie niet compleet had, liet ik de man achter. Hij zat duidelijk in een overdosis. Daar was geen land mee te bezeilen.
‘Begrijp jij dat nou?’ zei ik tegen mijn vriendin. ‘Dat mensen zo ver en zo diep gaan met boeken?’
Ze staarde naar mijn steeds verder uitpuilende rugzak. Ook keek ze even veel betekenend naar de tas met boeken die ze voor mij droeg.
‘Nee, daar snap ik niets van,’ klonk het luchtig.
‘Dan heb je toch ergens ook wel een steekje los, toch?’
Haar grote ironische glimlach sprak boekdelen.
‘Dat hebben ze zéker!’

BoekenJunkie

Selfie van een boekenjunkie…

Reacties

 1. Anne Elise

  Té lang geleden voor mij, de boekenmarkt. Nu neem ik de boekenjunkies zelfs graag op de koop toe, zo lang geleden. Fantasy is inderdaad een bleekscheten-hel.. Gelukkig neus ik ook graag door filosofie, das mijn ‘pauze’, op de boekenmarkt.. Leuk geschreven, ben ik er op een manier tóch even geweest 🙂

  1. Bericht
   Auteur
 2. son370

  Nee, een boekenjunk ben ik niet, wél een graag&veel lezer die soms over de boekenmarkt loopt, mits het te overzien is 🙂 Gedrang om een specifiek boek te bemachtigen..Nee!
  Maar ik kan niet zonder boeken.Dat dan weer wel…ehm…niet.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. Omar Boussaïd

  Wow, sommige mensen kunnen behoorlijk veel passie voor iets hebben… Meh boekenmarkten zijn wel leuk maar persoonlijk ga ik het liefst gewoon het hele land door en tweedehands zaken bezoeken om daar tussen de boeken te neuzelen. Ik hoef dan niet altijd te vinden wat ik zoek maar vaak genoeg kan ik wat leuks vinden dat me aanspreekt. Zo is mijn honger naar filosofische literatuur immers ontstaan.

  1. Bericht
   Auteur
 4. Morgaine

  Was je nu op een boekenmarkt? Of op de huishoudbeurs? Whahahahahaha my god!

  Nou goed, nee ik ben er nog nooit geweest, noch hou ik lijsten bij, als ik op zo’n markt kom of in een boekenwinkel, dan kijk ik gewoon, en wie weet wat ik tegenkom, natuurlijk zijn er boeken waar ik op ‘bedacht’ ben, maar zonder lijstje en ik hoop nergens op, kom ik het dan wel tegen? Past het meestal gewoon in mijn handtas, ben ik heel blij en verlaat de winkel of de markt, LOL. Misschien kijk ik nog even verder maar denk ook… volgende keer weer eens neuzen, want niets kan dan nog tegen mijn winst van dat ene boek op.

  Oh, om een voorbeeld te geven, bepaalde boeken vanuit Hekserij bijv. Scott Cunningham bijv. 😉

  X

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
     1. Bericht
      Auteur
 5. Kakel

  Tot mijn schande zal ik bekennen dat ik nog nooit in Deventer op de boekenmarkt geweest ben. Maar wat ik na jaren nog steeds als een énorm gemis opvat, is dat de Slegte niet meer in Rotterdam zit. Ik vind dat een ondraaglijk gemis. Boeken: je moet aan het papier kunnen ruiken 🙂
  Boekenwurmige groet!

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 6. Mrs. Brubeck

  Joepie, een soortgenoot ?? Mijn financieel nadeel, ik moet boeken gewoon hebben, al sinds ik jong was spaarde ik al mijn zakgeld, en dat betert niet… Heb een geweldige (al zeg ik het zelf) boekenkast en ben er fier op!

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Herken! Herken!… Boeken zijn te moeilijk om te laten liggen…
   Ik heb zelf twee ‘bescheiden’ boekenkasten beneden en eentje boven en heel veel boeken door de kamer slingeren…
   Heb je een foto van je boekenkast? (Keer iets anders dan de vraag: heb je een selfie? lol)

    1. Bericht
     Auteur
    2. Bericht
     Auteur
     1. Bericht
      Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Hahaha…ja, daar zorgt mijn vriendin wel voor… hihi… mijn vriendin had ook nog de ontnuchterende opmerking na het missen van de boek: ‘Ach, je kunt ook gewoon de boeken lenen van de bieb.’ Lol!

 7. Regenboogvlinder

  Ben altijd nog eens van plan geweest naar die boekenmarkt te gaan, maar het is er nog nooit van gekomen. Ik zie je daar al staan bakkeleien en dat je vriendin niet de slappe lache heeft gekregen vind ik een wonder. Ik liep wel altijd rommelmarkten en boekenbeurzen in de buurt af. Ik lees ook al vanaf mijn.4e. Plakte ik de letters aan elkaar die ik al kende. Nooit meer gestopt. Trees Lees noemden ze me thuis. Lezen is zo heerlijk! Ik lees momenteel geen boeken maar heel veel blogs en … Nou ja, je weet wel! ???

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Trees Lees… hahaha.. wat een mooie bijnaam… Mijn vriendin lacht me minstens een keer per dag uit…hihi.. Michiel met zijn lees-tik.. 😛
   Ja, ik denk dat ik het wel weet…hihihihi…en jeejjj xx

    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 8. Roos

  Hahahahaha, mooi weer. XD Fantasy doet het erg goed onder de boekenjunkies ja, tot mijn grote ergernis. Fantasy is mijn afdeling, evenals Young Adult (zit pittig goede fantasy tussen) en historische romans. Boekenmarkt, hm… Misschien moet ik maar eens een rolkoffer kopen en op pad. Jij zou ook zo’n lompe rolkoffer moeten aanschaffen; is handig om de boekenjunks mee van ’t lijf (of de kraam) te slaan. 😛

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   🙂
   Hmmm… moeten we dus ook een keer spreken over onze fav fantasy boeken. :-)… geen straf.
   Ik zat te denken aan zo’n rolkoffer met verborgen vak. Wanneer ik dan op een knopje druk dat er zo’n cartoon bokshandschoen uitschiet om ruimte te maken. 😛 x

   1. Roos

    Hahaha, oh ik heb veel geweldige fantasyseries en ook nog velen die nog ‘op de lijst staan’. Ai, begin nu toch wel op zo’n boekenjunk te lijken…
    Zo’n bokshandschoen zou inderdaad helemaal mooi zijn ja. ?

    1. Bericht
     Auteur
     1. Bericht
      Auteur
     2. Bericht
      Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.