55

Boekenjunkie

Post Image

Ik ben een boekenwurm. Daar doe je niets aan. Vanaf het moment dat ik als kleuter van de eerste letters chocola kon maken, las ik. Maakte niet uit wat, zolang het maar tot de verbeelding sprak. Als er maar letters in stonden.
Boeken brengen me overal waar ik zijn wil. Andere werelden, culturen of leefomstandigheden. Ze leren je de geschiedenis, maatschappij of waar je ook maar interesse in hebt. Fantastisch!
Nu kan je als leesliefhebber ook doorschieten. Kort geleden liep ik over de boekenmarkt van Deventer. Europa’s grootste. Maar liefst zes kilometer aan leesvoer! Paradijs voor menig boekenwurm. Helaas heeft het ook een zware aantrekkingskracht op de wat aan lager boek geraakte liefhebber. De boekenjunkie.
Met lange lijsten struinen zij elke kraam af. Snuffelend naar die ene shot. Dat ene item dat op hun lijst staat. Zodra ze het vinden wijken ze voor niets of niemand, gaan op hun doel af om het exemplaar van de kraam te vissen. Als een spuit tegen de ader krassen ze met hun pen hun aanwinst af. Het zegestofje vloeit door hun lichaam en voor even zie je een gelukzalige glimlach op hun witte gezicht. Die is echter van korte duur. Er is zijn nog honderden kramen af te gaan.
De leesjunks hebben geen winkelwagen met rommel. Nee. Met grote rolkoffers struinen ze mij voorbij. Ik dacht nog wel dat ik met mijn rugzak overdresst was. Meewarig schud ik mijn hoofd terwijl ik mijn vijftien Spidermanstrips en Nico Dijkshoorn in mijn tas propte.
Ik liep van de kraam weg. Terwijl ik me verontschuldigde bij een paar mensen waar ik met de rugzak tegen aan botste en staarde vol verbazing naar een voorbijkomende rolkoffer-gang. Die mensen hebben hulp nodig en dan niet met inpakken van hun koffer. Dat kunnen ze heel goed zelf.
Het vervelende is dat zij altijd moeten zijn waar ik ook moet zijn. De fantasyboeken. Ik heb ook een theorie ontwikkeld: een kraam waar heel veel rolkoffers en andere grote bagage staan, liggen fantasyboeken. Echt waar! Controleer het zelf maar eens op een boekenmarkt. Staat er een grote groep? Fantasyboek. Ik sta er zelf ook tussen. Hele collecties pikken ze voor mijn neus weg. Ook net dat ene deel wat ik van al die boeken nodig heb.
‘Meneer, als u dan toch de hele kraam opkoopt, mag ik dan dat ene boekje? Dan heb ik mijn serie compleet.’
‘Nee!’ klonk het vijandig.
‘Maar, u heeft al zo’n beetje de hele kraam bij elkaar gepakt. U deed dat overigens mooi. Uw armen als een grote shovel gebruikend. Weet u wel wat u allemaal gepakt hebt? Wellicht hebt u mijn boek al… ik bedoel dit boek al?’
‘Ga ik dadelijk wel even checken op mijn lijst.’ Hij haalde een lijst uit zijn hutkoffer. Het had ook een ouderwetse telefoongids kunnen zijn.
‘Kunt u dat niet beter van te voren doen?’
‘Nee!’ Een wit doorlopend gezicht staart mij fanatiek aan. Heeft hij nu irissen of komma’s in zijn ogen?
‘U heeft al slechts honderd boeken van deze kraam. Bij de vorige kraam kreeg u zelfs even een aanvaring met een peuter waar u een Nijntje boek voor zijn neus wegkocht.’
‘Ik had die nog niet!’
Oei, wat klonk het verdedigend.
‘Dus ik kan echt niet dat ene boek van deze hele kraam van u krijgen zodat ik hem kan kopen?’
‘Nee! Ik heb die nog niet.’
Bibberend gaat hij door zijn lijst. Af en toe schichtig om zich heen kijkend. Er zijn uiteraard meerdere rolkoffers op de kust. Hij kan niet te lang blijven stilstaan. Al helemaal niet met een rugzakwurmpje wat maar één boek wil.
Meneer, u heeft hulp nodig.
Ik zei het niet hardop. Pissig dat ik was dat ik nu nog mijn serie niet compleet had, liet ik de man achter. Hij zat duidelijk in een overdosis. Daar was geen land mee te bezeilen.
‘Begrijp jij dat nou?’ zei ik tegen mijn vriendin. ‘Dat mensen zo ver en zo diep gaan met boeken?’
Ze staarde naar mijn steeds verder uitpuilende rugzak. Ook keek ze even veel betekenend naar de tas met boeken die ze voor mij droeg.
‘Nee, daar snap ik niets van,’ klonk het luchtig.
‘Dan heb je toch ergens ook wel een steekje los, toch?’
Haar grote ironische glimlach sprak boekdelen.
‘Dat hebben ze zéker!’

BoekenJunkie

Selfie van een boekenjunkie…


55 reacties

 • Anne Elise

  17 augustus 2016

  Té lang geleden voor mij, de boekenmarkt. Nu neem ik de boekenjunkies zelfs graag op de koop toe, zo lang geleden. Fantasy is inderdaad een bleekscheten-hel.. Gelukkig neus ik ook graag door filosofie, das mijn ‘pauze’, op de boekenmarkt.. Leuk geschreven, ben ik er op een manier tóch even geweest 🙂

  Reply
  • MichielZiet

   17 augustus 2016

   Haha, dank je… mijn ‘pauze’ is altijd bij de cultuurboeken, muziek, art e.d…en na een moedige duik in de fantasy-massa, duik ik even rustig in de NL-literatuur.

   Reply
 • son370

  17 augustus 2016

  Nee, een boekenjunk ben ik niet, wél een graag&veel lezer die soms over de boekenmarkt loopt, mits het te overzien is 🙂 Gedrang om een specifiek boek te bemachtigen..Nee!
  Maar ik kan niet zonder boeken.Dat dan weer wel…ehm…niet.

  Reply
  • MichielZiet

   17 augustus 2016

   Hahahaha… je schuurt er tegen aan. 😛 😉

   Reply
 • natasjaslifestyle

  17 augustus 2016

  Ja daar was ik ook, ik heb het bescheiden gehouden twee Herman Kochs en een Marjolein Pauw. Ik vond het erg rustig dit keer.

  Reply
  • MichielZiet

   17 augustus 2016

   Goede aanwinst!
   Was het ook. Ik denk dat het door her weer kwam… Vond het trouwens niet erg… kon ik mooi overal bij..haha. 🙂

   Reply
 • Muis

  17 augustus 2016

  heel erg herkenbaar. Leuk verhaal.

  Reply
 • Omar Boussaïd

  17 augustus 2016

  Wow, sommige mensen kunnen behoorlijk veel passie voor iets hebben… Meh boekenmarkten zijn wel leuk maar persoonlijk ga ik het liefst gewoon het hele land door en tweedehands zaken bezoeken om daar tussen de boeken te neuzelen. Ik hoef dan niet altijd te vinden wat ik zoek maar vaak genoeg kan ik wat leuks vinden dat me aanspreekt. Zo is mijn honger naar filosofische literatuur immers ontstaan.

  Reply
  • MichielZiet

   17 augustus 2016

   Tweede hands boekenzaken zijn inderdaad ook erg leuk om rond te neuzen. Zelf ben ik een echte bieb-mens… daar struin ik het liefst rond.

   Reply
 • Morgaine

  17 augustus 2016

  Was je nu op een boekenmarkt? Of op de huishoudbeurs? Whahahahahaha my god!

  Nou goed, nee ik ben er nog nooit geweest, noch hou ik lijsten bij, als ik op zo’n markt kom of in een boekenwinkel, dan kijk ik gewoon, en wie weet wat ik tegenkom, natuurlijk zijn er boeken waar ik op ‘bedacht’ ben, maar zonder lijstje en ik hoop nergens op, kom ik het dan wel tegen? Past het meestal gewoon in mijn handtas, ben ik heel blij en verlaat de winkel of de markt, LOL. Misschien kijk ik nog even verder maar denk ook… volgende keer weer eens neuzen, want niets kan dan nog tegen mijn winst van dat ene boek op.

  Oh, om een voorbeeld te geven, bepaalde boeken vanuit Hekserij bijv. Scott Cunningham bijv. 😉

  X

  Reply
  • MichielZiet

   17 augustus 2016

   6 km boekenmarkt… die is niet te verlaten… daar wordt je ingezogen… en kom je handtassen te kort. lol.

   Reply
   • Morgaine

    17 augustus 2016

    Whahahaha volgens jaar mag ik met je mee? Ik heb 1 rolkoffer(tje) whahahaha

    Reply
    • MichielZiet

     17 augustus 2016

     Met een rolkoffertje mag je zeker me! Hahaha.

     Reply
     • Morgaine

      17 augustus 2016

      ik blijf bescheiden, hahaha mijn rugzak is ook maar een kleintje 😛

     • Mrs. Brubeck

      17 augustus 2016

      Ik wil ook mee! 🙂

     • MichielZiet

      18 augustus 2016

      Jeeejjj… gaan we een keer samen. 😀

 • Kakel

  17 augustus 2016

  Tot mijn schande zal ik bekennen dat ik nog nooit in Deventer op de boekenmarkt geweest ben. Maar wat ik na jaren nog steeds als een énorm gemis opvat, is dat de Slegte niet meer in Rotterdam zit. Ik vind dat een ondraaglijk gemis. Boeken: je moet aan het papier kunnen ruiken 🙂
  Boekenwurmige groet!

  Reply
  • MichielZiet

   17 augustus 2016

   Precies en wanneer je de kans krijgt probeer de markt een keertje aan te doen, 6 km lang boekenpapier geur. 🙂
   Boekenwurm groet terug. 🙂

   Reply
 • giveasmileeveryday

  17 augustus 2016

  Geweldige blogpost! Ik ben nog niet echt naar een boekenmarkt geweest, maar ik weet dat ik in de bib ook een rugzak vol boeken meeneem!☺

  Reply
 • Mrs. Brubeck

  17 augustus 2016

  Joepie, een soortgenoot 😀😀 Mijn financieel nadeel, ik moet boeken gewoon hebben, al sinds ik jong was spaarde ik al mijn zakgeld, en dat betert niet… Heb een geweldige (al zeg ik het zelf) boekenkast en ben er fier op!

  Reply
  • MichielZiet

   18 augustus 2016

   Herken! Herken!… Boeken zijn te moeilijk om te laten liggen…
   Ik heb zelf twee ‘bescheiden’ boekenkasten beneden en eentje boven en heel veel boeken door de kamer slingeren…
   Heb je een foto van je boekenkast? (Keer iets anders dan de vraag: heb je een selfie? lol)

   Reply
   • Mrs. Brubeck

    18 augustus 2016

    Op mijn blog “boekenwurm” 😀😀

    Reply
    • MichielZiet

     18 augustus 2016

     Deze junkie gaat het meteen checken!

     Reply
    • MichielZiet

     18 augustus 2016

     Heb je een link? (Ik heb al een eind gescrollt, maar zie hem niet. :-S)

     Reply
     • Mrs. Brubeck

      18 augustus 2016

      Ik doe alles op wordpress via mijn iphone en in reacties kan ik geen linken zetten, maakt niet uit! Hij is gewoon supermooi 😀😢

     • MichielZiet

      18 augustus 2016

      Hahahaha.. ik geloof je… tijdens het scrollen zat andere leuke foto’s gezien. 😀

     • Mrs. Brubeck

      18 augustus 2016

      Dank je! 🙂

 • Jaixy

  17 augustus 2016

  Een boekenmarkt is echt lang geleden.
  Leuk om weer eens te gaan doen

  Reply
  • MichielZiet

   18 augustus 2016

   Echt een aanrader… Deventer is supergezellig… net een festival.

   Reply
 • Odette

  17 augustus 2016

  Ik zag het zo voor mijn neus gebeuren. Ego weer hersteld, nu? 😬

  Reply
  • MichielZiet

   18 augustus 2016

   Hahaha…ja, daar zorgt mijn vriendin wel voor… hihi… mijn vriendin had ook nog de ontnuchterende opmerking na het missen van de boek: ‘Ach, je kunt ook gewoon de boeken lenen van de bieb.’ Lol!

   Reply
 • Regenboogvlinder

  17 augustus 2016

  Ben altijd nog eens van plan geweest naar die boekenmarkt te gaan, maar het is er nog nooit van gekomen. Ik zie je daar al staan bakkeleien en dat je vriendin niet de slappe lache heeft gekregen vind ik een wonder. Ik liep wel altijd rommelmarkten en boekenbeurzen in de buurt af. Ik lees ook al vanaf mijn.4e. Plakte ik de letters aan elkaar die ik al kende. Nooit meer gestopt. Trees Lees noemden ze me thuis. Lezen is zo heerlijk! Ik lees momenteel geen boeken maar heel veel blogs en … Nou ja, je weet wel! 😂😊🤓

  Reply
  • MichielZiet

   18 augustus 2016

   Trees Lees… hahaha.. wat een mooie bijnaam… Mijn vriendin lacht me minstens een keer per dag uit…hihi.. Michiel met zijn lees-tik.. 😛
   Ja, ik denk dat ik het wel weet…hihihihi…en jeejjj xx

   Reply
   • Regenboogvlinder

    18 augustus 2016

    Ja maar lezen is toch heerlijk! Ik zie alles altijd voor me in beelden, zit dan gewoon even in een andere wereld. Is lekker!
    Soms waan ik me de vrouwelijke hp. 🤓
    Vanavond mail ik je! ☺️

    Reply
    • MichielZiet

     18 augustus 2016

     Hier ook!.. mannelijk dan.. 😛
     Beelddenken heeft zo zijn voordelen, haha.
     Jeeeeejjj!! <3

     Reply
 • Rob Alberts

  18 augustus 2016

  Ik ben van plan om een bibliotheekkastje aan mijn voordeur te hangen.

  Als het zover is laat ik het je weten.

  Vrolijke leesgroet,

  Reply
 • Roos

  19 augustus 2016

  Hahahahaha, mooi weer. XD Fantasy doet het erg goed onder de boekenjunkies ja, tot mijn grote ergernis. Fantasy is mijn afdeling, evenals Young Adult (zit pittig goede fantasy tussen) en historische romans. Boekenmarkt, hm… Misschien moet ik maar eens een rolkoffer kopen en op pad. Jij zou ook zo’n lompe rolkoffer moeten aanschaffen; is handig om de boekenjunks mee van ‘t lijf (of de kraam) te slaan. 😛

  Reply
  • MichielZiet

   19 augustus 2016

   🙂
   Hmmm… moeten we dus ook een keer spreken over onze fav fantasy boeken. :-)… geen straf.
   Ik zat te denken aan zo’n rolkoffer met verborgen vak. Wanneer ik dan op een knopje druk dat er zo’n cartoon bokshandschoen uitschiet om ruimte te maken. 😛 x

   Reply
   • Roos

    19 augustus 2016

    Hahaha, oh ik heb veel geweldige fantasyseries en ook nog velen die nog ‘op de lijst staan’. Ai, begin nu toch wel op zo’n boekenjunk te lijken…
    Zo’n bokshandschoen zou inderdaad helemaal mooi zijn ja. 😂

    Reply
    • MichielZiet

     19 augustus 2016

     Hehehe.. misschien hebben we series van elkaar die we niet kennen… kijk nu beginnen we al aardig op junkie nerds te lijken. 😛

     Reply
     • Roos

      21 augustus 2016

      Hahahaha, dus wanneer is de volgende boekenmarkt? Moet nog wat series scoren… XD

     • MichielZiet

      22 augustus 2016

      Hahaha.. de grote in Deventer volgend jaar weer… succes garanteed… :-p

     • Roos

      22 augustus 2016

      Zal het noteren, hahaha. 😛

     • MichielZiet

      23 augustus 2016

      😀

 • Joolzz

  21 augustus 2016

  We hadden elkaar kunnen tegenkomen! Hadden ja, want nu is het alweer voorbij… *zucht*

  Reply
  • MichielZiet

   21 augustus 2016

   Ja, damn! Dus jij hebt ook met succes ingeslagen? 🙂

   Reply
 • Wilma Phillipson

  25 augustus 2016

  Goh, ik had je daar zomaar tegen kunnen komen. Ook ik liep, met rugzak op mijn rug, over de Deventer boekenmarkt. Met mezelf had ik een budget afgesproken en dat is schoon opgegaan.

  Reply
  • MichielZiet

   25 augustus 2016

   Hahaha, jammer… was vast even gezellig worden. 🙂
   Hihi… mijn budget ook. 😀

   Reply
 • Taallent

  11 september 2016

  Grinnik… Hoe ist met je rugzak?

  Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.