De racistische Efteling

De Efteling werd beticht van vermeende discriminatie in haar pretpark. Zo waren negerpoppetjes te zwart, Chinezen hadden te veel spleetoog, Bolle Jan had een te grote mond en Lange Jan was te kwetsend voor alle mannen met een Napoleoncomplex.

Dit alles werd de Efteling netjes in een brief uitgelegd door een groep met de naam: Stop Oppressive Stereotypes. Het klonk kennelijk beter in het Engels. Hoe stereotype!

Ze hadden bijvoorbeeld bezwaar tegen de attractie: Monsieur Cannibale. En terecht! Het is ook een heel minderwaardige setting van hypocrisie, alsof die arrogante Fransen ooit een kannibaal mijnheer zouden noemen. Ze gunnen een brie nog geeneens een blik waardig!

Carnaval Festival. Een attractie met maar liefst vijf Bosjesmannen. Dat kan ook niet. Nederland zou veel meer groen moeten hebben. Bovendien weten we allemaal wel dat een Bosjesman niet per definitie zwart hoeft te zijn. Toch? Stop eens een keer langs de parkeerplaats Aaldershut op de A2 richting Weert en je komt een heel bos vol mannen tegen!

Madurodam. Ook een plek vol stereotypes. Hoe kwetsend moet dit wel niet zijn voor de kleine mens? Volendam. Hoe erg is dat? Elke Chinees denkt dat heel Nederland in klederdracht rondloopt! Logisch toch dat wij hen wat geler in de Efteling neerzetten?

Euro Disney. Het ergste van allemaal! In elke eend die ik zie, zie ik Donald in zijn blote kont! Ook weer heel onderdrukkend naar Kwik, Kwek en Kwak toe. Die zien hun oom elke dag in zijn blote togus tegenover hen staan. Hoe erg is dat? Komt Katrien er nog bij en dan heeft Alberto Stegeman genoeg materiaal voor tien waardeloze afleveringen undercover Nederland!

Afijn, ik dwaal af. Onderdrukkende stereotypes. De groep wil dat we daarmee stoppen. Waarom stip je ze dan aan? Wat voorheen een onschuldige attractie was, wordt nu opeens met hele andere ogen bekeken. Het ergste is misschien wel dat het landelijke nieuws ermee gehaald wordt.

Nederland lijkt zo langzamerhand wel een testland geworden te zijn in hoe mensen moeten zijn. Wanneer ze het nog niet zijn, dan zorgt er wel een of andere groep voor dat we er naar gemodelleerd worden. Zwarte Piet wordt een toverbal van kleuren. De Chinees zetten we weg als verlegen kok achter een schuifluik en de woorden neger en zwart zijn opeens heel kwetsend. Voor alle vele andere stereotyperingen die ik in dit stukje vergeet: Sorry, dit was niet racistisch bedoeld. Ik verwijs jullie graag naar de Stop Oppressive Stereotypes.

Wanneer je de groepsnaam afkort krijg je trouwens SOS. Bewust? Zo cliché! Bij deze wil ik graag een SOS uitzenden naar deze groep. Stop met dit cabareteske vlooiencircus. We weten wel dat er discriminatie, racisme en vooroordelen zijn. Dat zowel hier en over de hele wereld bepaalde groeperingen onderdrukt of zelfs vermoord worden. Dat we een zwerver eng vinden en een Gilles de la Tourette maar raar. Echter, als er ergens een plek is waar je even één bent met alle rariteiten, waar iedereen gelijk is, dan is het wel in een pretpark. Waar je ontvangen wordt door een groot konijn of een muis. Waar je nog mag lachen om dansende houten kaasmeisjes. Waar een fakir nog mag zweven op zijn tapijt zonder dat men vreest voor een aanslag. Beste malle SOS groep blijf zelf uit de hoek van stereotypering, stop ermee en ga gezellig een dagje naar Europapark. Daar waar alle typetjes gezellig samen komen.

Schijnheilig

Bron Afbeelding ezeltje strekje: De Efteling

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Laetitia

  Uhm… tja… om inhoudelijk in te gaan op het stukje: wat wil je hier precies mee bereiken? Wat is de urgentie hiervan? Alle grappen die je maakt heb ik al tientallen keren gelezen in andere artikelen.
  Wat ik zou willen lezen is een originele kijk op deze zaak. Iemand die nieuwsgierig is naar wat hij beschrijft en niet enkel open deuren intrapt.
  Serieus… ik mis nieuwsgierigheid naar het onderwerp en de mensen waar je over schrijft.
  Van mij hoeft monsieur cannibale overigens niet weg, maar eens goed praten over deze dingen zonder meteen in de verdediging te schieten is nooit weg. Ik denk dat vooral een schrijver zich in anderen zou moeten kunnen verplaatsen. Wat denk jij?

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Wat ik er mee wil bereiken? Dat ik een beetje betuttel moe ben geworden, van zowel links, rechts als door het midden.
   Ik schiet niet in de verdediging en ook niet in de aanval… ik zie en verbaas en verplaats me in mezelf en heb dat op deze manier verwoord. 🙂
   Wat niet weg neemt dat ik jou argumenten begrijp. Wellicht een uitdaging om zelf een stuk hierover te schrijven? Jouw verplaatsing in hetgeen je nieuwsgierig maakt? Dat denk ik. 🙂

   1. Taallent

    Een cabareteske vlooiencircus. Dat is het. Je zou je haast schamen voor de mensen die deze inzin oprakelen. Ik ga vanavond, om jou te steunen, blanke vla eten. En bjj de koffie doen we een heerlijke Jodenkoek

    1. Bericht
     Auteur
 2. guda vriesman

  De Efteling het bestond 40 jaar toen ik er was voor het eerst ik met mijn vriend van 12 jaar ouder die achter mijn aan sjokte omdat ik alles leuk vond de kleine kindertjes die met open mondje naar een paddenstoeltje keken omdat het praatte tegen hun .enzo meer Ik zat met mijn 50 jaar op schoot bij de prins sprookjes prins dat wel . racistisch het kwam niet bij me op om zo te denken. we moeten wat strenger zijn tegen al die groepen die denken dat het racistisch als niet alles in de juiste vorm is weer gegeven.Adriana.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Mooi verwoord. Dat is ook een beetje waar ik mee zit. Nu is er zelfs een nieuwe politieke die zich er mee bemoeit. Ik zeg niet dat alles maar oké en niet-rasistisch is, alleen soms mag alles maar onder een vergrootglas gelegd worden, lijkt wel. En die verpesten het voor de rest.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. Sabine

  Toen ik dit voor het eerst las dacht ik dat het een grapje was, maar helaas. Kan het bijna niet geloven dit. Gaan ze dit serieus door zetten of is dit een gevalletje het-is-vakantie-en-ik-verveel-me-dood? Belachelijk dit! Goed geschreven!

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 4. My Humming Birds

  Wat dit soort discussies moeilijk maakt, is dat de normale Blanke Nederlander word niet gediscrimineerd wat het voor hem/haar vervelend is, ook omdat het ineens over andere mensen gaat die wel zich gediscrimineerd zijn door dit soort beelden, maar dat je het niet kunt voorstellen lost de probleem natuurlijk niet. En, het is eigenlijk een vorm van discriminatie om überhaupt mensen niet te gunnen hun discriminatie bespreekbaar te maken, wat al heel lastig is in dit land zo te zien dus.
  Ik zou zeggen, ga naar dit soort discussies met een open ‘mind’ en wees respectvol tegen de strijd van andere, ook als ze niet het zelfde als jou zijn, wees nieuwsgierig even, ga wat lezen over discriminatie en dergelijke, wees kritisch naar je eigen denken, waarom vind je dit eigenlijk normaal? Zegt dat niet al wat? Waarom herkennen we discriminerende en belachelijke symbolen niet meer? Waarom vind je het niet belangrijk terwijl het voor een andere Nederlander wel belangrijk Is? Zoek het een beetje uit voor dat je zelf (onbewust) nog meer discriminatie toegevoegd, wat echt niet nodig is.

  1. Bericht
   Auteur
 5. Roos

  Hahaha, oh Michiel ik moest zo hard lachen om het eerste stuk; de brie geen blik waardig keuren, prachtig! XD Maar, je stipt natuurlijk wel een heel goed punt aan. Tegenwoordig is alles ineens stereotype en stereotypes zijn discriminerend. Ja daaaag… Mensen proberen de wereld te categoriseren, dus alles wordt in stereotypes gevat. Of is het discriminatie als we een es en een eik beiden ‘boom’ noemen? In onze huidige samenleving ligt de nadruk op het individuele en men wil eruit springen als individu; ja dat kan natuurlijk niet als we in stereotypes denken. Toch hoeft stereotypering helemaal niet slecht te zijn. Die hele ‘stop racisme/discriminatie’ beweging van de laatste jaren loopt flink uit de hand. Misschien eindigen we uiteindelijk zonder taal. Immers, wie niet spreekt kan ook niet discrimineren. Niet hardop althans. Uiteraard kunnen we ook altijd nog reageren met Herman Finkers: “Waarom zou ik jou nou niet discrimineren en een ander wel? Dát is pas discriminatie.” 😉

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
 6. Morgaine

  Ik heb deze hype even gemist ook, hoorde het achteraf maar van de kookpotten attractie dat is al jaren een gesprekspunt, dat wist ik wel, ze moeten gewoon eens naar zichzelf kijken, klaar, punt, uit, over….

  X

  1. Morgaine

   trouwens, Donald Duck, is het jou al eens opgevallen dat ie altijd naakt loopt van onderen maar als ie gaat zwemmen dan een badpak of zwembroek aan heeft? whoooooohahahahaha

   x

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
    1. Bericht
     Auteur
     1. Bericht
      Auteur
     2. Bericht
      Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.