Durft u de uitdaging aan?

‘Hallo, ik ben 50 plus en ik zoek een baan. Durft u de uitdaging aan?’
De reclame komt vaak voorbij op de radio. Het eindigt met een werkgever die roept dat hij de uitdaging wel aandurft.
Het komt allemaal aardig geforceerd over. Je bent ook aardig geneigd te zeggen dat de 50 plusser in kwestie al twintig jaar werkt bij “de uitdaging”.
Werving voor oudere werklozen. Is het nodig? Vooral voor wie? De werkloze, de werkgever of de overheid? De uitkering zal vrij duur zijn en als werknemer zullen ze gemiddeld meer kosten dan een broekie zonder ervaring. Daar zit ‘m ook de kneep. Waar kiest de werkgever voor? Goedkoop zonder ervaring? Zodat de dure manager die men aanneemt zichzelf niet hoeft weg te bezuinigen? Of de wat duurdere ervaren medewerker die kort op zijn pensioen zit? Dit zal wat vaker gebeuren door overheidsinstanties omdat ze het goede voorbeeld moeten geven van Den Haag. Over een plek van vergrijzing gesproken.
Toch stoort het me. Zitten 50 plussers echt op zo’n manier van werk zoeken te wachten? Is dit tegelijkertijd niet een vorm van ongelooflijk positieve discriminatie? Wat moeten jongeren dan, die toch ook aardig moeite hebben met het vinden van werk. Je kent het wel: twee keer tijdelijk contractje en eruit. De volgende kan weer komen. Of bedrijven die alle kleine klussen door stagiaires laten doen.
Afijn, de 50 plusser krijgt zo de aandacht. Na de zomer de jongeren?
“Heb je een diploma hoger dan veterstrikken? Het bedrijf zoekt jou!”
Mits je natuurlijk 18 bent met 20 jaar ervaring.
Dan hebben we nog de 30 plussers.
“Zit je leven in een dip? Ontsnappen uit je Huwelijk? Wij halen je eruit. Kom bij ons werken!”
Dan natuurlijk wel tegen het inleveren van flink wat salaris, want je bent tenslotte werkeloos. Waarschijnlijk met een dubbele hypotheek en een gezin, dus je hebt geen poot om op de staan. We kunnen natuurlijk ook helemaal discrimineren en de vrouw naar voren schuiven. Onder het mom van gelijke rechten, maar ondertussen; Onze medebewoners uit den vreemde. Nou, ja, zo kun je wel even doorgaan. Waar houdt het op?
“Kom op de krantenwijk kijkdagen? Ook voor thuismoeders?”
Het is een probleem van alle tijden en terwijl een overheid of stichting Sire denkt discriminatie op de werkvloer op te lossen, wakkert zij het juist aan.
Die ene reclame van uitdagende oudere mensen die werk zoeken, zoemt als een vervelende bromvlieg uit mijn radio,
Werk is voor alle leeftijden voor diegenen die willen werken. Stop dan eens met mensen in een gênant daglicht te zetten beste reclamemakers. Ik daag u uit!

ik-daag-je-uit

Bron afbeelding: http://cards.boomerang.nl/cards/ik-daag-je-uit/

Reacties

 1. veraschrijft

  En dan heb je nog de mensen zoals ik, die ongelukkig zijn in hun werk en gewoon niet kunnen stoppen vanwege financiële lasten. Althans, met die gedachten ben ik jaren naar mijn werk gegaan. Ik heb besloten om toch iets anders te gaan zoeken. Ik ben bijna 30, zou het lukken denk je? 😉

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Japke

  Haha, leuk artikel. Ik ben 50, werkeloos en zit dus in die eerste groep. Maar ik voel me helemaal geen ‘oudere’ die wanhopig op zoek is naar werk. Ik herken me eigenlijk in alles wat je schrijft, want ik wil helemaal niet in een hokje gestopt worden en ik denk die jongere of dertiger ook niet. Wat ik vooral tussen de regels door lees is dat potentiele werknemers niet als mensen gezien worden. Ik hoop dat werkgevend Nederland eindelijk eens de uitdaging aandurft om daar verandering in te brengen…

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. Banana

  Zo is ons pa van hoge gerechtspief naar postsorteerder gegaan.. Waag het niet een flink eind te verhuizen met de gedachte dat je wel een nieuwe baan vindt. *Oops*

  1. Bericht
   Auteur
   1. Banana

    🙂 .. Hij vindt t wel wat hebben, lekker onder het soort mensen die hij daarvoor alleen in de zittingszaal zag. Die zijn volgens hem toch het ‘gezelligst’ haha 😉 Jammer wel dat je ook dat soort mensen vaak jonger en goedkoper vindt, hij zal snel naar iets anders op zoek moeten. Ik zal ‘m de reclame wel laten horen :’)..

  1. Bericht
   Auteur
 4. Hilde Cornelis

  Interessante blog, Michiel.
  Zelf heb ik 23jr een zelfstandige architectuurpraktijk gehad. Tot ik het niet leuk meer vond, en me ben gaan omscholen tot kerntalentenanalist. Hiermee ben ik op mijn 50ste uit een poule van 14 kandidaten geselecteerd in een project om mensen te begeleiden naar werk. Dit traject mag ik geheel zelf overeind zetten. Het betaalt niet veel, maar ik haal er veel voldoening uit. Ik waak er over dat ik zelf invulling geef aan al mijn sterke kerntalenten en zo energieversterkende keuzes maak. Dit is relevant in de preventie van burn-out en bore-out, het voorkomt ziekteverzuim. Dat geef ik ook aan mijn deelnemers mee. Geld maakt gelukkig tot op bepaalde hoogte. En betutteling door adverteerders is inderdaad niet aan de orde. Een beetje visie kan geen kwaad. 😉

  1. Bericht
   Auteur
 5. Mrs. Brubeck

  Je haalt wel een moeilijk onderwerp aan hoor! Deze week is hier nog een grote firma veroordeeld omdat het een “oudere” man niet wilde aannemen vanwege zijn leeftijd. En nieuwe baan vinden is voor 50plussers geen evidentie, en óók zij hebben nog een hypotheek af te betalen en studenten te onderhouden.
  Maar anderzijds hebben jongeren het moeilijk om een vast contract te pakken te krijgen en dan krijg je bij geen enkele bank een lening :(.
  Discriminatie beperkt zich dus niet tot huidskleur…
  Oef, dat was een hele boterham, sorry voor mijn bitter standpunt! 🙂

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Hahahaha.. mooi standpunt… een oudere aannemen of een jongere is op zich niets mis mee… maar het zet te denken als er reclame nodig is om bepaalde doelgroepen in the picture te zetten. Dat betekend dat mensen niet meer op kunnen aangenomen worden maar op prijskaartje… of dat er al een vooroordeel bestaat over een oudere of student of kleurling etc..

 6. Kakel

  Doet me denken aan een verzekeringscampagne uit de jaren negentig. Die gaf vrouwelijke autorijders korting onder de slogan: “De heer in het verkeer is vaak een dame.” Half NL op zijn kop want dat was positieve discriminatie. Het kabinet heeft zich er zelfs mee bezig gehouden en besloten dat het niet mocht.
  En ons land wordt geleid door een premier die sinds een half jaar niet meer bij zijn moeder maar op zichzelf woont. Maar voor wie moederlief wel de boel schoonhoudt en de was doet. En hij ons maar vertellen hoe wij moeten leven.
  Nederland staat krom van de regeltjes. Ik word er niet goed van!

  1. Bericht
   Auteur
 7. AnneMarie

  Het bedrijf waar ik werkte nam 3 mannen aan en ik als vrouw mocht de toko verlaten. Ik was toch geen kostwinner maar wel 58. Genoeg reden om mijn contract niet te verlengen. Hoezo discriminatie?

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 8. Roos

  De krantenwijk kijkendagen? OMG hahahahaha. XD Tja, ik vind die reclames alleen maar irritant. Ook het feit dat er zo’n reclame moet komen is vervelend. Je hoort nimmer iemand af te keuren op basis van leeftijd of geslacht. Tenzij een peuter van 3 natuurlijk per se kassabediende wil zijn, dan ligt het iets anders. 😉 Anyways, er moet gekeken worden naar iemands capaciteiten, niet naar een leeftijd. Dus ja, de ‘ouderen’ verdienen een kans. De jongeren net zo. Alleen zijn de jongeren een klein beetje bezig met die kansen verpesten, door gelijke lonen te eisen. Tja, als ik een ervaren kracht kan krijgen voor hetzelfde geld als een broekkie wat amper de baarmoeder uit is, dan weet ik het wel hoor. Maar goed, dat is een ander onderwerp, hehe.

  1. Bericht
   Auteur
 9. Regenboogvlinder

  Moeilijk hoor, voor veel mensen. Mijn schoonzus is bijna 63 alleenstaand. Ze werkt na een tijdje 4 dagen nu 3 dagen. Soms maar 2, dan heeft ze een extra uitkering van de bijstand nodig. Vreselijk gedoe, ze moet solliciteren… Ik zou haar gunnen dat ze het makkelijk zou hebben na een leven hard werken… Al die reclames en goede bedoelingen..? Mijn neus! De realiteit is zo anders…

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
 10. SonjaSchrijft

  “Positieve” discriminatie klinkt misschien beter maar het blijft discriminatie. Wellicht is blind solliciteren onder nummer een idee? Een sollicitatiebrief met alleen (werk)ervaring, hobby’s, interesses en een motivatie. Pas als de werkgever oprecht geïnteresseerd is komen de NAW gegevens vrij.
  Zonder (voor)oordelen beoordeeld worden op wat je kunt. Ik zie een gat in de markt, Ik denk dat ik subsidie voor dit idee ga aanvragen.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.