35

Durft u de uitdaging aan?

Post Image

‘Hallo, ik ben 50 plus en ik zoek een baan. Durft u de uitdaging aan?’
De reclame komt vaak voorbij op de radio. Het eindigt met een werkgever die roept dat hij de uitdaging wel aandurft.
Het komt allemaal aardig geforceerd over. Je bent ook aardig geneigd te zeggen dat de 50 plusser in kwestie al twintig jaar werkt bij “de uitdaging”.
Werving voor oudere werklozen. Is het nodig? Vooral voor wie? De werkloze, de werkgever of de overheid? De uitkering zal vrij duur zijn en als werknemer zullen ze gemiddeld meer kosten dan een broekie zonder ervaring. Daar zit ‘m ook de kneep. Waar kiest de werkgever voor? Goedkoop zonder ervaring? Zodat de dure manager die men aanneemt zichzelf niet hoeft weg te bezuinigen? Of de wat duurdere ervaren medewerker die kort op zijn pensioen zit? Dit zal wat vaker gebeuren door overheidsinstanties omdat ze het goede voorbeeld moeten geven van Den Haag. Over een plek van vergrijzing gesproken.
Toch stoort het me. Zitten 50 plussers echt op zo’n manier van werk zoeken te wachten? Is dit tegelijkertijd niet een vorm van ongelooflijk positieve discriminatie? Wat moeten jongeren dan, die toch ook aardig moeite hebben met het vinden van werk. Je kent het wel: twee keer tijdelijk contractje en eruit. De volgende kan weer komen. Of bedrijven die alle kleine klussen door stagiaires laten doen.
Afijn, de 50 plusser krijgt zo de aandacht. Na de zomer de jongeren?
“Heb je een diploma hoger dan veterstrikken? Het bedrijf zoekt jou!”
Mits je natuurlijk 18 bent met 20 jaar ervaring.
Dan hebben we nog de 30 plussers.
“Zit je leven in een dip? Ontsnappen uit je Huwelijk? Wij halen je eruit. Kom bij ons werken!”
Dan natuurlijk wel tegen het inleveren van flink wat salaris, want je bent tenslotte werkeloos. Waarschijnlijk met een dubbele hypotheek en een gezin, dus je hebt geen poot om op de staan. We kunnen natuurlijk ook helemaal discrimineren en de vrouw naar voren schuiven. Onder het mom van gelijke rechten, maar ondertussen; Onze medebewoners uit den vreemde. Nou, ja, zo kun je wel even doorgaan. Waar houdt het op?
“Kom op de krantenwijk kijkdagen? Ook voor thuismoeders?”
Het is een probleem van alle tijden en terwijl een overheid of stichting Sire denkt discriminatie op de werkvloer op te lossen, wakkert zij het juist aan.
Die ene reclame van uitdagende oudere mensen die werk zoeken, zoemt als een vervelende bromvlieg uit mijn radio,
Werk is voor alle leeftijden voor diegenen die willen werken. Stop dan eens met mensen in een gênant daglicht te zetten beste reclamemakers. Ik daag u uit!

ik-daag-je-uit

Bron afbeelding: http://cards.boomerang.nl/cards/ik-daag-je-uit/


35 reacties

 • veraschrijft

  1 juni 2016

  En dan heb je nog de mensen zoals ik, die ongelukkig zijn in hun werk en gewoon niet kunnen stoppen vanwege financiële lasten. Althans, met die gedachten ben ik jaren naar mijn werk gegaan. Ik heb besloten om toch iets anders te gaan zoeken. Ik ben bijna 30, zou het lukken denk je? 😉

  Reply
  • MichielZiet

   1 juni 2016

   Hahaha.. ik weet zeker dat het je lukt! Van jezelf uitgaan en niet van reclames. 🙂

   Reply
 • Rob Alberts

  1 juni 2016

  60 en zoekende ……

  Vrolijke groet,

  Reply
  • MichielZiet

   1 juni 2016

   Jij durft de uitdaging aan! 🙂 (Ik duim voor je!)

   Reply
 • Japke

  1 juni 2016

  Haha, leuk artikel. Ik ben 50, werkeloos en zit dus in die eerste groep. Maar ik voel me helemaal geen ‘oudere’ die wanhopig op zoek is naar werk. Ik herken me eigenlijk in alles wat je schrijft, want ik wil helemaal niet in een hokje gestopt worden en ik denk die jongere of dertiger ook niet. Wat ik vooral tussen de regels door lees is dat potentiele werknemers niet als mensen gezien worden. Ik hoop dat werkgevend Nederland eindelijk eens de uitdaging aandurft om daar verandering in te brengen…

  Reply
  • MichielZiet

   1 juni 2016

   Eens… gewoon aannemen op basis van kunnen en niet op basis van allerlei voordelige ‘smoesjes’.

   Reply
 • natasjaslifestyle

  1 juni 2016

  Het is echt idioot. Net zag ik een advertentie voor politieagent in Rotterdam, met een etnische achtergrond… Huh??

  Reply
  • MichielZiet

   1 juni 2016

   Ja… goed voorbeeld hoe discriminatie in de hand geholpen wordt.

   Reply
 • Banana

  1 juni 2016

  Zo is ons pa van hoge gerechtspief naar postsorteerder gegaan.. Waag het niet een flink eind te verhuizen met de gedachte dat je wel een nieuwe baan vindt. *Oops*

  Reply
  • MichielZiet

   1 juni 2016

   Ojee… maar wel gelukkig in zijn baan, hoop ik? (Mooie foto trouwens)

   Reply
   • Banana

    1 juni 2016

    🙂 .. Hij vindt t wel wat hebben, lekker onder het soort mensen die hij daarvoor alleen in de zittingszaal zag. Die zijn volgens hem toch het ‘gezelligst’ haha 😉 Jammer wel dat je ook dat soort mensen vaak jonger en goedkoper vindt, hij zal snel naar iets anders op zoek moeten. Ik zal ‘m de reclame wel laten horen :’)..

    Reply
 • Margo Hermans

  1 juni 2016

  Je hebt een punt!

  Reply
 • Hilde Cornelis

  1 juni 2016

  Interessante blog, Michiel.
  Zelf heb ik 23jr een zelfstandige architectuurpraktijk gehad. Tot ik het niet leuk meer vond, en me ben gaan omscholen tot kerntalentenanalist. Hiermee ben ik op mijn 50ste uit een poule van 14 kandidaten geselecteerd in een project om mensen te begeleiden naar werk. Dit traject mag ik geheel zelf overeind zetten. Het betaalt niet veel, maar ik haal er veel voldoening uit. Ik waak er over dat ik zelf invulling geef aan al mijn sterke kerntalenten en zo energieversterkende keuzes maak. Dit is relevant in de preventie van burn-out en bore-out, het voorkomt ziekteverzuim. Dat geef ik ook aan mijn deelnemers mee. Geld maakt gelukkig tot op bepaalde hoogte. En betutteling door adverteerders is inderdaad niet aan de orde. Een beetje visie kan geen kwaad. 😉

  Reply
  • MichielZiet

   1 juni 2016

   Het bedrijf die je op deze wijze heeft aangenomen en je de vrijheid geeft, zou een voorbeeld voor velen moeten zijn. 🙂

   Reply
 • Mrs. Brubeck

  1 juni 2016

  Je haalt wel een moeilijk onderwerp aan hoor! Deze week is hier nog een grote firma veroordeeld omdat het een “oudere” man niet wilde aannemen vanwege zijn leeftijd. En nieuwe baan vinden is voor 50plussers geen evidentie, en óók zij hebben nog een hypotheek af te betalen en studenten te onderhouden.
  Maar anderzijds hebben jongeren het moeilijk om een vast contract te pakken te krijgen en dan krijg je bij geen enkele bank een lening :(.
  Discriminatie beperkt zich dus niet tot huidskleur…
  Oef, dat was een hele boterham, sorry voor mijn bitter standpunt! 🙂

  Reply
  • MichielZiet

   1 juni 2016

   Hahahaha.. mooi standpunt… een oudere aannemen of een jongere is op zich niets mis mee… maar het zet te denken als er reclame nodig is om bepaalde doelgroepen in the picture te zetten. Dat betekend dat mensen niet meer op kunnen aangenomen worden maar op prijskaartje… of dat er al een vooroordeel bestaat over een oudere of student of kleurling etc..

   Reply
 • Kakel

  1 juni 2016

  Doet me denken aan een verzekeringscampagne uit de jaren negentig. Die gaf vrouwelijke autorijders korting onder de slogan: “De heer in het verkeer is vaak een dame.” Half NL op zijn kop want dat was positieve discriminatie. Het kabinet heeft zich er zelfs mee bezig gehouden en besloten dat het niet mocht.
  En ons land wordt geleid door een premier die sinds een half jaar niet meer bij zijn moeder maar op zichzelf woont. Maar voor wie moederlief wel de boel schoonhoudt en de was doet. En hij ons maar vertellen hoe wij moeten leven.
  Nederland staat krom van de regeltjes. Ik word er niet goed van!

  Reply
  • MichielZiet

   2 juni 2016

   Waar… we hebben niet overal een hand (lees regel) bij nodig.

   Reply
 • AnneMarie

  1 juni 2016

  Het bedrijf waar ik werkte nam 3 mannen aan en ik als vrouw mocht de toko verlaten. Ik was toch geen kostwinner maar wel 58. Genoeg reden om mijn contract niet te verlengen. Hoezo discriminatie?

  Reply
  • MichielZiet

   2 juni 2016

   Dat is wel een hele erge discriminatie.

   Reply
 • Taallent

  4 juni 2016

  Michiel zal ik jou eens wat zeggen? Ik ben het met je eensklaps

  Reply
 • Roos

  4 juni 2016

  De krantenwijk kijkendagen? OMG hahahahaha. XD Tja, ik vind die reclames alleen maar irritant. Ook het feit dat er zo’n reclame moet komen is vervelend. Je hoort nimmer iemand af te keuren op basis van leeftijd of geslacht. Tenzij een peuter van 3 natuurlijk per se kassabediende wil zijn, dan ligt het iets anders. 😉 Anyways, er moet gekeken worden naar iemands capaciteiten, niet naar een leeftijd. Dus ja, de ‘ouderen’ verdienen een kans. De jongeren net zo. Alleen zijn de jongeren een klein beetje bezig met die kansen verpesten, door gelijke lonen te eisen. Tja, als ik een ervaren kracht kan krijgen voor hetzelfde geld als een broekkie wat amper de baarmoeder uit is, dan weet ik het wel hoor. Maar goed, dat is een ander onderwerp, hehe.

  Reply
  • MichielZiet

   4 juni 2016

   Hahahaha… een ander onderwerp, maar wel goed gezien! Het leven lijkt soms een grote handje klap.

   Reply
   • Roos

    4 juni 2016

    Eerder een polonaise; dom, richtingloos, en alleen bestemt voor 50-plussers met een gat op hun CV. 😉

    Reply
 • Regenboogvlinder

  8 juni 2016

  Moeilijk hoor, voor veel mensen. Mijn schoonzus is bijna 63 alleenstaand. Ze werkt na een tijdje 4 dagen nu 3 dagen. Soms maar 2, dan heeft ze een extra uitkering van de bijstand nodig. Vreselijk gedoe, ze moet solliciteren… Ik zou haar gunnen dat ze het makkelijk zou hebben na een leven hard werken… Al die reclames en goede bedoelingen..? Mijn neus! De realiteit is zo anders…

  Reply
  • MichielZiet

   8 juni 2016

   Waar… ik kan het me helemaal voorstellen van je schoonzus. Het is gewoon heel lastig om als ‘oudere’ aan de bak te komen. Teveel vooroordelen zijn hier nog over.

   Reply
   • Regenboogvlinder

    8 juni 2016

    Ja afschuwelijk gewoon… En ze moet ook nog langer dan 65 natuurlijk… Weet niet precies tot wanneer, maar leuk leven is het voor haar zo niet hoor.

    Reply
 • SonjaSchrijft

  9 juni 2016

  “Positieve” discriminatie klinkt misschien beter maar het blijft discriminatie. Wellicht is blind solliciteren onder nummer een idee? Een sollicitatiebrief met alleen (werk)ervaring, hobby’s, interesses en een motivatie. Pas als de werkgever oprecht geïnteresseerd is komen de NAW gegevens vrij.
  Zonder (voor)oordelen beoordeeld worden op wat je kunt. Ik zie een gat in de markt, Ik denk dat ik subsidie voor dit idee ga aanvragen.

  Reply
  • MichielZiet

   9 juni 2016

   Het zou een mooi idee zijn… misschien ooit…

   Reply
 • Jokezelf

  17 juni 2016

  Geweldig!

  Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.