Bevrijding

Mijn vriendin en ik waren op een bevrijdingsfestival. Een goede benaming. Er werd heel wat afgevreeën.
Divers pluimage aan mensen gingen door ons blikveld. Klein, groot, donker, licht, high, nuchter. De kledingmode viel ons vooral op. Jaren 80 broeken wordt de nieuwe mode. Waar een gemiddelde grote kont veranderde in een mega kont. Tevens een modegril: strakke jurken. Waarin een ontzettend dikke kont een ontzettend dikke kont bleef. De jeugd houdt er van. Uiteraard hebben we onze gedachten wijselijk niet hardop gezegd, maar we vonden wel dat we het recht van vrijheid hadden om deze gedachten te hebben. Het was niet voor niets Bevrijdingsdag.
De weken voor de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zorgde de media ervoor dat ik deze niet zou vergeten. We vieren de vrijheid en dat is bijzonder. Vind ik ook. Als je nagaat hoe de afgelopen maanden ons vrij landje te maken heeft gehad met zeer nabije aanslagen. Hoe door vluchtelingen de pijnscheuten van de oorlog zijn binnengekomen. Hoe fortuinlijk zijn we dan eigenlijk? Hoeveel mazzel heb je als je nog kunt klagen het weer? Over wel of geen vluchtelingen. Of nog sterker: als je als immigrant kunt rellen wanneer je theehuis gesloten wordt? Dat vervolgens voor de zoveelste keer wordt geprobeerd met pamperen de boel te sussen. Dan weet je dat je in een vrij land bent. Een vrij naïef land weliswaar, maar wel vrij om als een volslagen debiel domme dingen te doen of overal een mening over te hebben.
Dat is het mooie van ons landje. Allemaal een eigen mening of gedachte. We weten het vaak ook nog beter. Nou ja, de meesten weten het beter tot dat het mis gaat. Dan komt men met de typisch Nederlandse opmerking:
‘Ik zei toch dat het niet goed was!’
Volgens mijn vriendin is dat een kwaal vooral bij mannen. Zeer zeker eentje bij mij. Zegt zij. Dan is het waar. Want als het niet zo is, dan kan ik tenminste zeggen:
‘Ik zei toch…’
Maar goed, we zitten zo op het festival inwendig mensen uit te lachen of ik zit juist mijn nek op te verrekken op een minirok. Tot ik  bedacht dat het ergens raar is.
Het is raar dat we zo eensgezind zijn op die ene dag. Dat we ineens beseffen dat we onze vrijheid moeten koesteren. De dag ervoor denken we zelfs massaal aan hen die voor ons gesneuveld zijn. Hoe mannen en vrouwen hun nek uitgestoken hebben om mensen te laten onderduiken, te muiten of zelfs aanslagen pleegden. Soms niet eens uit een goed hart, maar meer uit eigenbelang. Toch deden ze het. Ergens kwam het besef dat wat de vijand deed niet kon. Het was een stap te ver.
Slechts een gedachte uit één oorlog. Eentje die ons direct trof. Ons land bracht naar een staat die vergelijkbaar is met huidige getroffen landen.
Opeens voelde ik me schuldig. Ik zag een groepje meiden 100 en 1 selfies maken want dan konden de anderen zien dat ze het leuk hebben. Rechts van mij stonden drie mensen een soort Grieks dansje te doen terwijl een vierde filmde. Zodra deze klaar was met filmen stopten de andere drie direct en gingen verder met wezenloos voor zich uit staren.
Digitaal schijngeluk vind ik het. Zelf ben ik geen haar beter. Als ik mijn mobiel bij me had gehad, had ik ook een leuke foto op het grote sociale media gezet. Nu moest ik het doen met mensen ‘liken’ en ‘disliken’ zonder een mobiel. Waarom voelde ik me dan schuldig?
Dat komt door de dag die er na komt. Iedereen doet weer boodschappen, is vooral met zichzelf bezig en heeft altijd gelijk. Een vluchteling wordt met argusogen aangestaard en in een stad ergens in Nederland lijkt wederom een groep jongeren niet te beseffen hoeveel geluk zij hebben dat ze überhaupt de kans hebben om rond te hangen.
5 mei lijkt dan ineens lichtjaren ver weg. Wat kan vrijheid dan snel vanzelfsprekend worden. Misschien maar goed ook. Toch zou het fijn zijn dat mensen het wat vaker beseften dan een dag in het jaar.
Een stel rent het veld voor ons op. Te laat, want de band is net vertrokken. Zij kijkt hem geërgerd aan.
‘Ik zei toch dat we eerder hadden moeten komen!’
De herkenning tovert een glimlach om mijn gezicht. Ik stootte mijn vriendin een keer aan en zei:
‘Kijk, dat is nu vrijheid.’

Zwolle

Bron afbeelding: RtvOost

Reacties

 1. Susan

  Ik vind het best positief dat vrijheid zo vanzelfsprekend is op het moment. Natuurlijk is het goed om wat vaker te beseffen hoe goed we het eigenlijk hebben rondom het thema vrijheid en oorlogen. Aan de andere kant denk je dan indirect ook aan alle ellende op de rest van de wereld. Soms ben ik best wel blij dat ik lekker in mn eigen egoïstische bubbel kan zitten.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
     1. Bericht
      Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Ann Ages Gracefully

  Zonder mobiel liken en disliken. Er zijn vast hele generaties nu zich daar niets bij voor kunnen stellen haha gelukkig ben ik ook al rete-oud en dus enorm retro en zit mijn mobiel ook niet aan mij vastgeplakt. Mensen kijken blijft een heerlijk iets. Vrijheid ook 😉

  1. Bericht
   Auteur
 3. Banana

  Mijn mening over dit stuk: Weer geweldig geschreven 🙂

  Mijn mening over vrijheid, social media, vluchtelingen, oorlog en al die zaken die in je stuk aan bod komen laat ik achterwege, gewoon om even aan te geven dat het niet zo moeilijk is om soms even je mening voor je te houden. Liken en Disliken gaat misschien als vanzelf, maar je tikt die dames in hun rollade-jurk niet aan om het ze mede te delen.. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, net zoals bedachtzaamheid en vriendelijkheid 😉

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Hahahaha..helemaal waar… ik waarschuwde op FB al dat het een tikkeltje ongenuanceerd was… maar ja… wellicht heb ik dat wel weer genuanceerd zo met een reden gedaan… je weet het niet. 😉
   De term Rollade jurk vind ik zeer humorvol trouwens…de tegenhanger van het biervust shirt bij mannen. 🙂

  1. Bericht
   Auteur
 4. Morgaine

  Het punt is, als dodenherdenking nadert tegenwoordig, naarmate ik ouder wordt, het mij veel meer doet, omdat er meer verhalen los komen nu, ook van net na de oorlog. En voor mij duurt dit niet 1 of 2 dagen maar rustig 2 weken dat ik ermee bezig ben en blijf ook, pas na 8 mei, komt het gewone leven weer op gang, ook al is mijn dochter op 6 mei jarig, dan noch… pas na 8 mei is het klaar…

  Met ook nog op vele andere dagen, als ik op de trein stap naar mijn ouders, mensen om mij heen zie met hun doen en laten dat ik zeker wel bedenk, wees nu zo blij dat je zo vrij bent dat dit kan wat je nu doet of keihard voor iedereen te horen zegt… Of als ik midden in Amsterdam sta en alles om mij heen observeer, vooral ook toeristen, hahaha dan zie je het zelfs, hoe vrij wij zijn…. je hoeft alleen maar naar toeristen te kijken die hele grote ogen hebben hoe wij hier ons leven leven, en dan besef ik het mij des te meer juist, dus de zomer, als ik meer buiten ben, weet ik hoe vrij wij zijn en sta daar in gedachten bij stil en ben dankbaar.

  X

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 5. Roos

  Mooi Stuk weer Michiel. Weet je, ik heb dat met meerdere dagen. Ondanks de mooie gedachte erachter, hangt er ook een soort hypocrisie aan vast. Alleen op zo’n dag denk je eraan, de meesten enkel voor het feesten, en daarna ga je weer door met je leven. Zo doe ik ook niet aan Valentijns-, Vader-, en Moederdag. Ik heb geen speciale dag nodig om wat liefde te tonen of om eens iets extra’s te doen. Zoiets moet intrinsiek zijn; een gebaar heeft pas waarde als het vanuit jezelf komt, niet omdat het ‘een dag’ is. Hetzelfde geldt mijns inziens voor Bevrijdingsdag. De gedachte is mooi, maar eigenlijk doet men er niets mee.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Zo is het ook. Het moet van uit jezelf komen. Een kleine blijk van waardering van dat wat je hebt. Of dat wat je voor een ander voelt. In de liefde doen we dat ook, waarom niet met andere zaken? Jij hebt dat wel en zo ook gelukkig vele anderen. Hoe goed de dagen ook bedoeld zijn, toch kleeft er een soort van vanzelfsprekendheid aan… Terwijl we onze handen mogen dichtknijpen dat we zo’n dag hebben.

   1. Roos

    Precies! En naast die dagen mogen we de gedachte achter zo’n dag ook doorvoeren in het ‘normale leven’. Mensen mogen sowieso wel wat bewuster gaan leven. Bewust van wat wij mensen nou eigenlijk doen enzo. Roos hier is geraakt door het paganisme hoor, haha. ‘Bewustzijn’ is een van de kernwoorden. 😛

    1. Bericht
     Auteur
     MichielZiet

     Hahahaha… wat een mooi bewust antwoord. 😛
     Als kinderen willen we graag een betere ‘bewuste’ wereld, maar ergens tijdens de puberteit gaat het bij de meesten mis en zijn we alle goede voornemens vergeten. Misschien moesten we de puberteit maar eens afschaffen. 😀

     1. Roos

      Hahahaha, puberteit is juist goed; eigen ontwikkeling, blabla. 😛 Het gaat mis bij onze eigen opgelegde regels en dankzij twee concepten: ‘macht’ en ‘geld’. We moeten bewuster zijn van ons handelen, van wat wij aanrichten in de natuur, van medemenselijkheid, niet altijd kijken hoe jij ergens beter van wordt maar hoe je een ander eens zou kunnen helpen, enz. Maar, als ik daar verder over uitweidt, kan het nog wel eens een lang verhaal worden, haha.

     2. Bericht
      Auteur
      MichielZiet

      I hear you, zeggen ze dan geloof ik. Laat ik dan iets algemener zeggen dat in het volwassen worden proces die processen macht en

     3. Bericht
      Auteur
      MichielZiet

      I hear you zeggen ze dan, geloof ik. 🙂
      Laat ik het dan iets algemener houden en zeggen dat in het volwassen worden proces ergens de concepten macht en geld om de hoek komen kijken en helaas daar veel gevoeliger voor zijn dan voor onze natuur. Waar we nota bene in leven…
      We hadden ergens op een terras o.d. dit gesprek moeten voeren…zaten we er nog wel ff..haha. 😀

     4. Roos

      Sterker nog, wij zíjn natuur. 😉 Denk dat het dan inderdaad een lange dag op het terras zou zijn, hahahaha. Dus, in voor een terrasdialoog? XD

     5. Bericht
      Auteur
      MichielZiet

      Moesten we maar eens doen…gitaar mee en hop…filosofische discussie en overpeinzingen brand maar los. 🙂
      …ps.: Sterker nog: we zijn een minuscuul onderdeeltje van een atoom in dit universum.

     6. Roos

      Haha, kijk dat klinkt als een strak plan. Gitaarspel en filosofie zijn altijd goed. 😛
      En ja, ben ik helemaal met je eens! Evenals dat elk organisme een intrinsieke waarde van bestaan heeft. 🙂

     7. Bericht
      Auteur
      MichielZiet

      Zo heee…jij gaat diep! *Ik plingel wel even een ritme* …maar het klopt wel. tot aan een zandkorrel toe.
      Ik vind het een superplan!!

     8. Bericht
      Auteur
  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
     1. Bericht
      Auteur
 6. Sabine

  Goh als je er zo over nadenkt is het eigenlijk best wel apart. In Nederland vieren ze de vrijheid van Nederland, maar vergeten eventjes de onvrijheid van miljoenen mensen op deze wereld op het moment. Ik heb er toevallig net een stukje over geschreven: hoe schokkend de cijfers van vluchtelingen in Colombia zijn. Niks vrijheid hier hoor. Daarom is het maar goed om te beseffen dat je in Nederland écht vrijheid hebt.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Daar zeg je wat. Ik bedacht me laatst toevallig eens in hoeveel landen ik zo’n 20 jaar geleden op vakantie kon gaan en nu niet meer vanwege dreigende waanzin.
   Dan besef je inderdaad hoe goed we het hier hebben.

 7. Villasappho

  Je ziet het allemaal zo goed. Ik zeg vaak tegen van die dikke konten in te dure mode dat ze niet moeten zeiken. ‘Een vluchteling zou zo blij zijn met jullie problemen’, doet het altijd goed.
  Laten we genieten van onze vrijheid en er regelmatig aan denken dat dat groot geluk is.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.