Flexibele lestijden

“Met ingang van komend schooljaar zal een proef uitgebreid worden waarin scholen de lestijden mogen aanpassen aan de wensen van de ouders.”
Bovenstaande citeer ik uit een nieuwsbericht. Lees het maar goed, het staat er echt. De lestijden worden aan de wensen van de ouders aangepast. Flexwerken tot de max! Ik wist niet wat ik las. Ik weet wel dat wij als beste jongetje van de klas altijd graag vooraan willen staan, maar dit is compleet het tegenovergestelde.
De school moet maar naar de pijpen dansen van pa en ma. Zo las ik het. Zij bepalen wanneer hun kind op school komt en niet andersom. Ben je betoeterd?! Als pa een weekendje weg wil met zijn secretaresse dan komt het slecht uit dat hij maandags zijn zoontje moet wegbrengen.
Want dat heb je ook nog. Volgens recente cijfers heeft Nederland zo ongeveer 70.000 echtscheidings kinderen per jaar. Dat betekend dus plus minus 35.000 vaders en moeders aan de zwier, met een midlifecrisis of gevallen voor de D-cup of wasbordje van een collega.
Met deze groep moeten we ook rekening houden, dus heeft een helder licht in Den Haag bepaald dat het wellicht goed is om te bestuderen hoe een school als 24-uurs zaak functioneert. Vijfig weken per jaar open ook in de zomervakantie. Je weet wel wanneer mama met haar samengestelde gezin inclusief jonge minnaar op het strand wil liggen.
Heb je liever dat jouw Eduard op woensdag de hele dag gaat en donderdag uitslaapt? Dat kan. Want die jongen heeft slaap nodig. Nee, dat is geen verwenderigheid. Hij kan echt niet zonder vier uur gamen in de vroege nachtuurtjes.
Of Elsbeth heeft een rugzakje en is een beetje druk door de kleurstoffen? Doen we haar toch alleen maar de middagen. Behalve de vrijdagen. Dan de hele dag, want dat komt mama en papa beter uit.
De ouders waren zeer tevreden tot nu toe met het experiment. Joh! Dat verwacht je niet. Lekker toch zo’n staatssecretaris in Den Haag die met de ouder meedenkt? Of wacht, is dat niet die zelfde man die zich falend bemoeide met de publieke omroepen? Deze beste man Dekker heeft toch zelf ook kinderen? Ben ik de enige of voelen we langzaamaan de aap uit de mouw komen?
Flexwerken op school. Ik turf alvast de overspannen leraren. Nog even en dan staat de cito toets voor de deur. Ben benieuwd hoeveel kinderen hun ouders overhalen om een weekje naar de Ardennen te gaan.

FokenSukke

Bron afbeelding: www.foksuk.nl

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 1. Martha

  Ja die is bizar he!! Hoe kun je in hemelsnaam die flexibele lestijden combineren met het passend onderwijs?! Ik dacht altijd dat structuur, duidelijkheid en overzicht belangrijk waren maar ik denk dat ik met mijn 25 jaar misschien toch wat ouderwets ben..

  1. Bericht
   Auteur
 2. Susan

  Hahah ik kan zoveel redenen bedenken op het gebied van sociale ontwikkeling waar dit echt het vreselijkste plan voor is.. En moet ik het dan voor me zien dat als juf gerda lesje breuken heeft gegeven in de ochtend, dus in de middag alsnog vijf keer kan herhalen omdat er een paar besloten hebben uit te slapen? Wat een onzin

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. Ann Ages Gracefully

  Ik denk niet dat dit iets gaat worden. Ben blij dat mijn kinderen inmiddels aan de studie zijn. Wat een gedoe. Ik hoorde het op het nieuws. Scholen moeten 50 weken per jaar open zijn en dat vraagt een meer individuele aanpak van de leerkrachten. Hoe dan? Die werken al veel meer uren als waar ze voor betaald worden. Stom plan weg ermee…. 🙂

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 4. Sabine

  IK heb geen kinderen maar dit lijkt me toch niet echt een goed plan… Volgens mij hebben de kinderen (en ouders) het in Nederland al best wel makkelijk. Maarja ik vergelijk met een land waar kinderen al op hun 3e moeten solliciteren om op de beste school te komen en om 7 uur in de ochtend al in de klas moeten zitten.

  1. Bericht
   Auteur
 5. Paul

  Ik zie hier de voordelen wel van in eigenlijk. Meer persoonlijke aandacht voor kinderen omdat iedereen niet op hetzelfde tijdstip in de klas zit. Leraren die eindelijk zelf bepalen wanneer ze op vakantie gaan. Alleen vraag ik me af: mag je je kinderen ook de volle 50 weken op school laten? Gewoon zonder vakantie?

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Ik weet het niet. Op zich klinkt het wel voordelig, de persoonlijke aandacht, maar voor de structuur en vooral voor het inrichten lijkt het me erg onlogisch en overbelastend… nog maar te zwijgen over het dubbel, trippel zelfde les geven.

 6. @matroosbeek

  Tjee, mijn tenen krullen… Blij dat ik in België op school werk, vrees dat ik dat flexwerken in het onderwijs niet zou aankunnen. Ook wij zijn na de lesuren nog druk bezig met de ouders: waarom Jantje maar een 6 of Pietje een 7 kreeg… Ouders mailen constant om verantwoording. Zo ver zitten we nu.
  Wees gerust, dit voorstel komt er nooit door. Het is helemaal niet haalbaar en het lerarentekort zal alleen maar toenemen.

  1. Bericht
   Auteur
 7. elsjeveth

  De tijd dat kinderen met een liniaal op de vingers werd getikt ligt gelukkig ver achter ons. Maar of dit nu zo’n goed idee is. Zo slaat de weegschaal compleet door naar de andere kant, arme docenten en kinderen zie zo maar eens je weg te vinden voor een goed en gedegen onderwijs.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 8. my journey

  Sja.. Als je het zo neer zet dan krijg je er wel een andere kijk op.. Maar eens in september op vakantie gaan met de kinderen in plaats van altijd in de kindervakanties, klinkt mij toch wel als muziek in de oren… Dus gewoon paar weken schuiven in september zou ik wel fijn vinden. Maar fijn dat mijn ogen even geopend zijn, oogkleppen verwijderd zijn en ik zie dat het waarschijnlijk echt niet gaat werken..

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
 9. Jokezelf

  Volkomen onwerkbaar voor iedereen. Wie spint daar garen bij? En wat gebeurt er als een leraar besluit om vakantie te nemen en de ouders van Jantje, Ahmed en Greetje nou net toevallig besloten hebben om lekker te gaan flexen? Misschien is het een idee dat alle leraren tegelijk hun 6 weken zomervakantie en de andere vakanties nemen nemen? Dan is dat in ieder geval duidelijk voor iedereen. Wat een enorme quatsch is dit weer zeg. Waar halen de politici hun luchtballonnen toch iedere keer weer vandaan?

 10. Mrs. Brubeck

  Ik lees doorheen je hele log verbittering, of heb ik dat fout?
  Enne, niet iedereen valt voor zijn of haar collega hoor! 🙂
  Alle gekheid op een stokje: uiteraard wordt dat een te gekke situatie, die niet houdbaar zal zijn!
  Maar ik kan (en nu ga ik alle leerkrachten over me heen krijgen) me soms wel ergeren aan het gezeur binnen het onderwijs. Ik ben ook leerkracht (sta wel niet voor de klas), en hoor langs alle kanten alleen maar klagen, jammer 🙁
  Het zal best niet altijd een dankbaar beroep zijn, maar iemand in de zorgsector heeft het ook zwaar.
  Neem het niet persoonlijk, zo id het zeker niet bedoeld! 🙂

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Dank voor je mooie uitgebreide antwoord. 🙂
   Ik neem het niet persoonlijk op, dan had ik het niet moeten schrijven. 😉
   Het is niet zozeer een verbittering, maar eerder een ergernis. Ik merk om me heen gewoon dat alles maar ‘makkelijker’ gemaakt moet worden, om maar aan de wensen van de consument te voldoen…want zo zie ik zo langzamerhand de ouders.
   Misschien zie ik maar slechts een deeltje en valt het mee. En waarschijnlijk zullen er ook een hoop in het leerstelsel ‘zeurderig’zijn. Geloof ik ook direct. Maar wat ik gewoon niet goed begrijp, is waarom er om de zoveel jaar getoornd moet worden aan het onderwijsstelsel, zelden met succes en waarom een van de kernzaken: structuur, zo ogenschijnlijk makkelijk aan gezaagd wordt.
   Iemand in de zorg heeft het zeer zeker zwaar. Daar hebben ze ook door modernisering een stuk structuur omgetoverd in flexibel in minder uren. We weten allemaal hoe dat gaat. 🙂
   Nu klink ik weer geërgerd… absoluut niet naar jou, want het stuk is geschreven om er over te praten en daar ben ik blij mee.
   Dus zonder ergernis zeg ik: super dank!

 11. Morgaine

  Dit is niet iets van nu, er zijn al scholen die dit hebben gehandhaaft op deze wijze, die dit al jaren zo doen, zo’n 2 of 3 jaar geleden al. Dit lijkt dus goed te gaan als men het groter wil aanpakken nu.

  Ik heb hier niet zo’n mening over omdat ik mijn moeder nog hoor zeggen toen ik zelf nog op school zat, dit moet anders kunnen! Zo af en toe even buiten schooltijden om een dagje vrij omdat, een zeer goede reden, al is het een verjaardag aan de andere kant van het land van iemand die misschien de laatste viert en waar je close mee bent, of zelfs een dagje Efteling buiten het seizoen om, hahahaha

  Eerder nog, de vakanties, dat zij liever net voor de vakantie of er vlak na, niet eens direct, maar dat is erg lastig, en je weet zelf ook, als alles vrij is, is alles direct duurder… laat staan een spoedgeval in de familie die wij meer dan genoeg hebben gehad en mijn moeder vast zat omdat ik… geen vrij kreeg van school… plus dat je het dan heel ver van tevoren moest aanvragen bla…

  Nou goed… mijn moeder heeft mij weleens een dagje ziek gemeld, ik geloof 1x in mijn hele school carriere, hahahaha

  X

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Hahahaha..mooi relaas.
   Dat het 2-3 jaar al liep, wist ik… kun je nagaan hoe lang ik er al mee loop..lol! 😉
   Ik vermoed dat als men alles zo maakt dat vakanties ook vrij op te nemen zijn, de bouwvak soort van vervalt. Dan wordt dit niet meer de duurste periode, reisorganisaties zijn slim genoeg om hierop in te spelen, vrees ik… uiteindelijk ben je als ouder alsnog de klos in de portemonnee. 🙂
   X

   1. Morgaine

    Dat denk ik ook wel, maar dit relaas had je niet verwacht, want ik denk dat jij een persoon als mijn moeder ook wel kent, iemand die niet zomaar zoiets roept, daar moet iets aan vooraf zijn gegaan 😉 Want zomaar vrij? Neeeeeee joh, als ik dat wilde, dan neeee geen reden voor nu, hop naar school, lol… Maar ik weet wel waar haar relaas vandaan komt, net als op je werk, ook daar had zij een issue mee… een overlijden, geen vrij krijgen omdat het geen familie is, en zij zegt…. wat soms ook echt zo is, maar deze persoon stond dichter bij mij dan welk familie lid ook…. dus ik ga erheen. bla…. en dat geldt ook voor een kleine familie, met een zieke oma natuurlijk die niet naast de deur woont en een calamiteit aan de orde is, welke zich niet in een weekend laat persen etc…. en thuis gewoon geen oppas mogelijk is… nou ja, dat dus.

    Overigens had ik het vaak andersom met de mijne, naast dat stukje familie drama.. zoals nu die mei vakantie, die hadden wij vroeger niet Michiel! Twee weken nu omdat… pfffffff dat ik dan zoiets had, kunnen er geen juffen zijn die gewoon op school zitten zodat ik mijn kind gewoon naar school kan brengen? hahahahaha

 12. natasjaslifestyle

  Ik ben helemaal voor, en dat moet doorgetrokken worden naar het werk, gewoon komen als je zin heb, ik bedoel gewoon lekker vrijblijvend allemaal, en als je geen zin heb so what?? Ik heb al eerder geschreven dat ik niet zo’n hoge pet op het van de zgn hoog geleerden, we moeten gewoon terug naar regelmaat!! De 3 ren die zo belangrijk zijn als baby, overigens vind ik het ook bezopen dat ze kinderen vanaf 2 jaar verplicht een aantal dagdelen naar school willen sturen… Wat is er toch aan de hand?? Ik denk dat je als ouder gewoon keuzes moet maken, je kunt niet en en, er is bij ons altijd iemand thuis geweest en nog, met behulp van beide opa’s en oma’s en papa en mama… En ik heb fijne wat verwende knullen!! Maar dat is dan ook onze eigen schuld ?

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Eens!
   Regelmaat, structuur… het is zo belangrijk…en niet alleen voor de kinderen. We flexen ons voorbij zonder dat we het doorhebben.
   Ik heb ook zo’n vermoeden dat uitval door ziekte bij flexwerken alleen maar hoger zal worden. x

 13. Roos

  Dit is niet serieus toch? Ik heb nog niet eens m’n lesbevoegdheid en ik raak al gefrustreerd! Dit is gewoon niet realistisch… De kwaliteit van het onderwijs gaat al drastisch achteruit doordat leraren niet meer enkel leraar zijn, doordat klassen steeds groter worden, door minder speciaal onderwijs, enz… Laat staan als je dit gezeik erbij krijgt. Ik voorspel dat over een x aantal jaren de gemiddelde Nederlander een pro is in slapen en niet weet wat school is, terwijl alle leraren braaf de hele dag op school uit hun neus vreten voor het geval er toch iemand komt om onderwijs te genieten. Bah!

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.