Afzeik TV

Idols. Wat doe ik me zelf toch aan? Ik dacht: het is leuk, maar het is helemaal niet leuk! Wat een pijnlijk gedrocht van een talentenjacht is het toch. Een aantal jaren geleden was het een groot succes. Destijds is het totaal langs me heen gegaan. Achteraf ben ik daar intens gelukkig mee.
Afgelopen woensdag was de druppel. Als een stuk zilverfolie op een ontblote zenuw op je tand. Zo voelde het. Schaamteloos worden grote groepen van divers pluimage voor de tv gefolterd of de hemel in geprezen op zo’n maniern dat het zeer doet aan de ogen. Porno voor iedereen die geilt op afzeik-tv of kitsch.
Valse kraaien die in een voorronde te horen kregen dat ze voor de tv opnames mochten komen. Met de illussie dat ze kunnen zingen, worden ze als een koe het slachthuis in gelokt om vervolgens door hanenkam Eva, een pin door de kop geschoten te krijgen. Of bakvisjes die zich in een te strakke stretchjurk hijsen, speciaal voor Martijn, om al blubberend een te moeilijk nummer te gaan zingen. De opzet is eigenlijk heel eenvoudig: puistenkoppen en naar de grond starende onzekere meisjes? Niet door! Populair, goed uitziend of te mooi gevormd lichaam? Door! Af en toe mag er ook iemand verder die kan zingen. Kan iemand heel goed zingen, maar ziet er niet uit, dan mag deze schoorvoetend door. Er wordt dan wel even haarfijn verteld dat men het niet verwacht had. Op basis van uiterlijk.
Wat een zielige vertoning! Dan bedoel ik vooral de jury. Pest TV bij uitstek. De opmerkingen zijn van een dusdanig niveau, dat ik het woord pijnlijk eigenlijk niet eens de lading dekt. Een SM-meester zou zichzelf spontaan billenkoeken geven als hij met dit soort uitspraken bij zijn slaaf aan zou komen zetten.
Alsof de jury is ingewerkt door een of andere aan lager wal geraakte B-cabaretier die nog wel wat centjes kon gebruiken voor zijn alcohol.
Een goed zingende meid werd op dusdanige manier weggepest door de jury, dat ik plaatsvervangende schaamte kreeg. Net daarvoor ging nota bene een Jan Pipo door omdat Jamai het een lekker ding vond. Dit was de druppel.
Ik kon het niet meer. Ik als slaaf van dit mislukte monster van een talentenprogramma? Nee, nog liever de zweep van een meesteres in een leren pak. Ik zappte weg en kwam op het programma: 50 ways to kill your mommy. De titel beloofde een net zoโ€™n sadomasochistisch programma, maar oh wat een opluchting. Het was slechts een bungee jumpende moeder. Wat zou het heerlijk zijn om daar de jury aan mee te laten doenโ€ฆ met een net iets te lang elastiek.

Idols column

Reacties

 1. SonjaSchrijft

  Ik ben het weer eens helemaal met je eens. Ik vraag me wel af of de kandidaten nooit van hun familie en vrienden hebben gehoord dat ze beter niet meedoen aan dit soort programma’s. Het doet mij denken aan de arena’s in de tijd van de Grieken en Romeinen of de schandpalen op de pleinen in de Middeleeuwen. Triest dat we anno 2016 nog steeds niet verder zijn gekomen in onze beschaving.

  1. Bericht
   Auteur
   1. Sanne

    Het blijft een afzeik progamma want idols komt vanavond weer op de televisie ik ben allang blij dat ik niet aan die progamma meedoet want de Jury is echt heel erg hard vooral martijn Krabbรฉ die is hard in de jury ik vind het niet normaal.

    1. Bericht
     Auteur
 2. Banana

  Amen!
  En wacht, wat?! Idols weer op tv? o.0 Thanks voor de waarschuwing.. *ril*
  Of zou ik er net zo’n schrijf-furie van opsteken? Prachtig omschreven dit ๐Ÿ™‚

  Je bent door naar de volgende ronde.. ๐Ÿ˜›

  1. Bericht
   Auteur
   1. Banana

    Ik ga me dat trauma niet riskeren.. en de tv ook niet trouwens, die het ne flinke duit gekost ๐Ÿ˜‰

    Even zonder gein: Ik kan er รฉcht kwaad om worden, zulk plat vermaak.. De mensen die zo gemakkelijk vermaakt zijn dat ze hier nog naar kijken? Die kunnen beter gewoon ’n lavalamp kopen, of ’n scheetkussen ofzo -_-

    1. Bericht
     Auteur
 3. Marleen

  Mooi artikel. Ik vind de jury ook niet professioneel. Je ziet nu echt wat voor kwal Jamai is. Daarnaast ben ik wel blij dat Idols weer terug is. Nu krijgen ook onbekende mensen de kans om hun talenten te showen, dat was bij the Voice niet het geval. Liever Idols dan the voice wat mij betreft

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Idols op zich kan slagen, maar als ze bewust de minder getalenteerden doorlaten puur voor het afzeiken en kijkcijfers, dan heb ik daar moeite mee. Holland got Talent heb ik dan liever.

 4. Ann Ages Gracefully

  Ik kan er ook niet naar kijken. Nooit gedaan ook. Ik zit gewoon met het schaamrood op de kaken al naar die voorstukjes te kijken die je af en toe voorbij ziet komen. Is er dan niemand in de omgeving van deze arme drommels die tegen ze zegt dat ze genadeloos zullen worden afgezeken? Ik ben het met je eens het is dieptriest. En dan komt na Idols weer een programma over pesten en wat het met een mens dan doen….

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 5. Mrs. Brubeck

  Het draait toch alleen maar om kijkcijfers?? Wat had je gedacht? Daar kijken mensen voor, om anderen te zien afgaan.
  Jammer, maar helaas, zolang de vraag blijft naar zulke programma’s, zullen wij ons blijven ergeren!

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Ooit heb ik de oude versie gemist… ik verwachtte een Voice-achtig iets, helaas heb je gelijk… ze leiden zonder mededogen mensen naar de slachtbank voor de kijkcijfers…triest.

 6. fruitarier

  Erg leuk weer en….spot on!
  Maarre, je weet dit toch wel allang voor dat je inschakelt? Ik ga daar altijd speciaal voor zitten! ?

  1. Bericht
   Auteur
 7. Jaixy

  Ik hou er ook niet van. Heb een hekel aan pesten, oordelen, veroordelen, etiketten en hokjes. Ik snap niet waarom mensen niet als een uniek persoon gezien mag worden met ieder zijn eigen ambities…..
  Nee ik vind het ook niks. En heb het daarom nooit echt gevolgd

  1. Bericht
   Auteur
 8. Sabine

  Haha ja helemaal mee eens! Ik heb Idols nooit geweldig gevonden, alleen de allereerste keer. Maar toen vond ik het ook al nogal zielig eigenlijk. Gelukkig kan ik dit niet ontvangen in Colombia ๐Ÿ˜€

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 9. my journey

  Ik had het per ongeluk op staan afgelopen zondag, keek naar 1 auditie en toen werd ik al misselijk van het hele programma! Wat een stel op het paard getilde vervelende rot lui zijn die jury leden zeg !!! Ongelooflijk.. en onbegrijpelijk dat ze hier daadwerkelijk nog een tv programma van durven maken! Bah..

  1. Bericht
   Auteur
 10. Yasumi

  Dit is precies de reden waarom ik geen talentenjachten kijk. Ik had het echt niet beter kunnen verwoorden. Het eerste seizoen van Idols heb ik gezien, en het tweede ook nog wel omdat het toen nog nieuw was en ik als tiener nog niet zo kritisch naar de televisie keek als nu. Soms vind ik Holland’s Got Talent wel leuk om te kijken omdat het van alles wat is, maar ook dat heb ik al te vaak gezien zodra Gordon zijn mond open trekt ben ik weg. Ik kijk nog liever 100x dezelfde journaaluitzending.

  1. Bericht
   Auteur
 11. @matroosbeek

  Heerlijk om te lezen. Helemaal mee eens. Televisie-programma’s zijn voor 99% pulp en niet te aanschouwen. Ik kijk niet meer naar dergelijke onzin. Alleen VPRO en Canvas bieden nog programma’s van originele en behoorlijke kwaliteit. Al de rest is het kijken niet waard. Ergerlijk en tijdverspilling.

  1. Bericht
   Auteur
 12. natasjaslifestyle

  Ik heb Idols nog nooit gekeken. Ik weet nog in 2002 dat ik overal posters zag van Jim of Jamai en ik dacht what the # ik heb weleens stukjes gezien, en dan denk ik oh bah BN’ers alsof jullie zo getalenteerd zijn… Sommige zitten er dankzij pa en andere dankzij een broer of zo. En dan nog, hoeveel “talenten” zijn echt succesvol??? De enige die er veel aan verdiend is John de Mol.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 13. Morgaine

  Ik weet niet, die mensen doen het zichzelf aan hoor, als je daar naar toe gaat, weet je wat je op je plaat kunt krijgen. Ze kiezen er zelf voor en gisteren heb ik later gekeken en daar zat er al eentje tussen die al 2x eerder heeft gestaan in de vorige seizoenen en nu weer terug kwam, ik bedoel… doen ze zelf?

  Dit is ook weer een beetje kort door de bocht dus eigenlijk. ZE DOEN HET ZELF, heb je ook geluisterd naar iedereen vooraf? Dat ze fan zijn van? Dat is het hem ook, mensen gaan om de jury te zien zelfs, ik bedoel, nogmaals, ze doen het zelf!

  Dat sommigen verder doorgaan terwijl… okรฉ, ben ik met je eens, en Idols, is sowieso erop gebaseerd dat je het hele pakket in huis moet hebben, dat ik destijds vond dat Jamai het zelf niet had, is iets anders zelfs. En toen, moest ik kijken omdat ik een tiener dochter had en toen al zei, ik wil ook! Gelukkig is zij wijzer geworden door de tijd heen ๐Ÿ˜‰

  x

  1. Bericht
   Auteur
   1. Morgaine

    Meningen verschillen, de ouders en opa’s en oma’s zitten er duidelijk naast… zijn erbij, diegenen die dan zouden moeten beschermen zitten thuis ๐Ÿ˜‰ Mijn mening. Als men niet beoordeeld wil worden op uiterlijk moeten ze naar The Voice gaan… waar men echt op stem wordt beoordeeld.

    1. Bericht
     Auteur
     MichielZiet

     Gelukkig wel. ๐Ÿ˜€ Eens…maar als zij het niet zien-kunnen door wat voor inhoudelijke reden dan ook… dan vind ik dat een taak van de programma makers om sommigen tegen hunzelf te beschermen. Doen ze dat niet, dan is het bewust voor schut zetten op TV…ook door de jury…en dat vind ik kwalijk.

     1. Morgaine

      Okรฉ, ik snap je, maar dit is dan ook laagdrempelig juist dat iedereen kan, want bij The Voice, doen ze dat WEL al bijv… daar wordt al een selectie gemaakt van tevoren of je รผberhaupt mag komen auditeren. Er was er ook eentje, ik weet niet of je alleen deze hebt gezien, die kwam, en zijn moeder was thuis, die had allang gezegd, je kunt niet zingen, ga NIET… dat zei hij ook tegen de jury, dit verhaal, dat zijn moeder vindt dat… en het enige wat eruit kwam was: ‘Je hebt een wijze moeder.’ Sorry, maar dan kom ik niet meer bij ๐Ÿ˜‰ Hij had ook een wijze moeder, kortom… ah ja, het voor de meesten vermakelijk, soms irriteer je jezelf eraan, maar ik kijk het toch graag, als een observatie, en vraag mij dan af, wat mensen ertoe beweegt om bewust eventueel voor schut te willen staan… dat is dan eerder mijn vraag, aan al die mensen die… X

     2. Bericht
      Auteur
      MichielZiet

      Ik begrijp je punten en uiteraard ben ik het er mee eens. Alleen wordt er bij Idols ook een selectie gemaakt. Er zijn voorrondes waarbij potentieel kanonnenvoer doodleuk wordt verteld dat ze een ronde verder zijn voor de opnames. Geen wonder dat een persoon denkt dat hij het misschien wel in zich heeft. Dat is dus bewust kiezen voor je afzeik tv… helaas willen ‘wij’ het publiek het zien en dat maakt ons geen haar beter… maar deze huidige serie is zo tenenkrommend gemaakt… dat het van voorgekauwde papier-machรฉ lijkt.

     3. Morgaine

      oh, wacht, hier was je de X-factor vergeten, hahaha nou ja, zonder dit gelezen te hebben, mijn antwoord, en volgens mij was het hier juist, iedereen kan binnen komen lopen? hahaha dat weet ik eigenlijk niet, dat is wel wat ik er telkens uithaal, laagdrempelig…. nou goed, hoe het ook zij, ik snap jou ook, echt wel. Voor mij is het wel een leedvermaak inderdaad, soms harde woorden, wat vaak wel iets anders kan ja…

     4. Bericht
      Auteur
     5. Morgaine

      Factor? hahahahahaha ๐Ÿ˜‰ Ik ga zo naar mijn zonnestraaltjes Michiel, fijn om zo samen even geboomd te hebben weer ๐Ÿ˜€ Ik snap jou ook wel hoor, echt wel, maar het ander weegt net even zwaarder, normen en waarden, zo eens… maar toch dan nog… bla, lol… <3 X

     6. Bericht
      Auteur
     7. Morgaine

      En wanneer kom je eens bomen bij mij dan ๐Ÿ˜› whahaha op dit moment elke dag mogelijk ๐Ÿ˜‰ en ja, altijd gezellig ๐Ÿ˜€ Kom ik ook achter, en nu schoenen aan, time to go! <3 Fijne middag Michiel!

     8. Bericht
      Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 14. Roos

  Ja vreselijk he! Heb Idols nooit leuk gevonden. Keek vroeger Popstars maar Henk Jan Smith was ook zo’n lul die iedereen wegtreiterde. Hollands Got Talent vond ik grappig, totdat ook dat te ver ging. Talentenjachten zijn alleen nog maar gericht op leedvermaak, op sadisme, en op treiteren en het aanbrengen van complexen bij mensen. The Voice vind ik dan wel weer een leuk programma, al kijk ik dat eigenlijk ook amper. Kijk sowieso weinig tv, hehe.

  1. Bericht
   Auteur
   1. Roos

    Haha, nou je kan ook gaan haken. Misschien brengt dat inspiratie voor een column. ๐Ÿ˜› Of, wat dacht je van het OV? Mensen zijn de raarste wezens die ik ken; ze leveren tonnen met inspiratie, als je maar goed luistert. ๐Ÿ™‚

    1. Bericht
     Auteur
     1. Roos

      Haha, een vriendin van mij doet aan ‘armbreien’. Met een klein half uur heb je een hele sjaal aan je armen hangen, haha. ๐Ÿ˜›

     2. Bericht
      Auteur
     3. Bericht
      Auteur
     4. Bericht
      Auteur
     5. Bericht
      Auteur
 15. Susan

  Ik lees nu je bericht hier en moest stiekem wel lachen. Ik heb namelijk net mijn eigen bericht ingepland voor morgen die precies hierover gaat haha. Ik moest er wat over kwijt, terwijl ik nu Holland’s got talent kijk en er weer een arme ziel afgezeken wordt.

  1. Bericht
   Auteur
 16. Daphne

  Geheel met je eens, het probleem door de irritaties ga je toch kijken. Wel met de opname en doorspoel functie, om even te kijken hoe lang ze het volhouden met iemand die toch echt niet kan zingen. Wow die gast waar Jamai op geilt mag gewoon mee naar Bali. Niet te doen. Het dieptepunt de sing-off tussen een oud kandidaat en nieuwe kandidaat. Duidelijk doe nooit voor een tweede keer mee. Bye, bye, zwaai, zwaai.

  1. Bericht
   Auteur
 17. iliveformydreams.com

  Deze nieuwe versie kijk ik dan ook echt niet. Heel soms nemen we hem op een luisteren alleen de zang… Welgeteld misschien net 6 kandidaten en de rest alleen maar gezeur en gezeik. De eerste versie van Idols wel gekeken, vond dit toch een stuk smaakvoller dan wat ze nu doen.

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.