40

Autotune-Hel

Post Image

Afgelopen week hoorde ik het een aantal keren voorbij komen. De autotune. Vreselijk! Vooral rappers maken zich hier schuldig aan. Het schijnt dan ook vooral een hype te zijn onder de Nederlandse wannabe puistenrappers.

Rappers als Kleine Pik, Gold filled mouth, DJ Testo en grote Lul, MC 8-teen and still dry, Mister Polska … oh wacht, die bestaat echt. Nou ja hoe die al die kereltjes heten, weet ik niet. Die raken al gauw vergeten in mijn muzikaal selectieve brein, maar wat blijft hangen is die irritante autotune.

Voor mensen die niet weten wat dit is. Stel je voor dat je met je fiets over een hobbelig zandpad crost, doe dan je mond open en maak een ‘A’-geluid. Als je ‘A’ klinkt als een defecte vibrator gekocht bij een schimmig internetbedrijfje zonder garantie, dan weet je hoe een autotune klinkt.

Waarom doen ze dit toch? Dat komt door ons. De jeugd vindt het geweldig. Slikt het voor zoete koek en vindt deze gasten vet cool, wreed, master, gruwelijk of welk slangwoord er vandaag de dag maar van toepassing is.

Laatst zag ik twee van die talentloze gasten op het podium staan. Op een of andere uitgekauwde, gekochte remix stond er eentje te rappen over het leed in zijn leven. Het kereltje was hoogstens achttien, maar rapte als een ouwe lul van zestig. De ander zong erbij alsof zijn leven er van af hing. Elke uitgespuwde zin werd vakkundig digitaal geshredderd en verkracht. Hier en daar kon je nog iets verstaan.

‘Ik bekijk de situa-a-a-a-a-sie.

Morgen wil ik met jouw op vak-a-a-a-a-ansie.

Vanavond maakt mijn moeder Na-a-a-sie.’

De andere puistenkop versterkte deze mislukte vibrator nog heel stoer met zijn rap.

‘Yeah, Bish!

Eat tish!’

Overigens, dit zijn geen Engelse spelfouten die ik maak, die gast klonk niet beter door zijn elastieken beugel.

Rappers, ik heb er niets tegen. Geef mij een echte rapper en ik geniet ervan. Voorbeelden zat. Maar heren, alstublieft. Houd op met deze autotune-hel! Stop de verkrachting van muziek. Als je het niet in je hebt, verzin dan wat anders om bekend te worden. Kijk naar een Ali B, hij laat gewoon eigenhandig zien dat je als Marokkaan knuffelbaar kunt zijn, hits scoren, succes in theater en nog veel meer. Talent noemen we het ook wel in de volksmond.

Nou, ja, je wordt ouder papa, zong ooit een zekere Peter Koelewijn. Zonder vibrator. En zo zal het ook zijn. Er is een markt voor van bakvisjes en puistenkoppen, zoals ik ooit als onverzorgde grunger naar ‘herrie’ als Nirvana luisterde. Elke generatie heeft zo wel zijn afzetmarkt tegen het gevestigde.

Maar toch. Autotune? Kom op, generatie! Jullie kunnen beter dan dit. Leg dat ding terug in je nachtkastje en ga je eens echt zingend tegen ons verzetten!

vibrator 2


40 reacties

 • Mari Durieux

  24 februari 2016

  right on, bro 😉

  Reply
 • Jaixy

  24 februari 2016

  Hihi de rappende kids van tegenwoordig

  Reply
  • MichielZiet

   24 februari 2016

   Gingen ze maar weer aan de lolobal… 😛

   Reply
   • Jaixy

    24 februari 2016

    Of gewoon buiten spelen… Balletje trap

    Reply
 • Susan

  24 februari 2016

  Hahaha helemaal mee eens. Helaas ook zat zangers / zangeressen die live totaal niet meer kunnen zingen en steun zoeken bij de band die nog op de achtergrond meedraait. Zo zonde

  Reply
  • MichielZiet

   24 februari 2016

   Eens… met goede marketing kom je al een eind. zingen? Ach dat poetsen we wel bij.

   Reply
 • boterblommeken

  24 februari 2016

  Jaja Gieltje, we worden oud 😀

  Reply
 • natasjaslifestyle

  24 februari 2016

  Zit hier te gieren van t lachen.. Maar Nirvana is nog steeds oké vind ik hoor!

  Reply
  • Maya Willemse

   24 februari 2016

   Jaa! Nirvana! 🙂

   Reply
   • MichielZiet

    24 februari 2016

    Automatisch eens met deze uitspatting! 😀

    Reply
  • MichielZiet

   24 februari 2016

   Hihi… ik ook.. was vroeger een echte grunger. 🙂

   Reply
 • Maya Willemse

  24 februari 2016

  Nirvana vindt ik geen herrie! 🙂 Maar voor de rest ben ik het er helemaal mee eens!

  Reply
 • Myriam

  24 februari 2016

  😉 ja….

  Reply
 • sonjagrinwis

  24 februari 2016

  Die jeugd van tegenwoordig! Als oudere jongere dacht ik een foto van een microfoon te ontwaren, snapte alleen de tekst op de verpakking niet. Toch nog iets geleerd vandaag;D

  Reply
  • MichielZiet

   24 februari 2016

   Whahahaa… dat is wel komisch.. ik heb ook lang getwijfeld tussen subtiel of gewoon hoppa een over duidelijke… toch maar voor de iets veilige variatie gekozen: de microfoon voor de vrouw. 😛

   Reply
 • Wilma Phillipson

  24 februari 2016

  Nog nooit van ze gehoord, maar je schrijft het zo beeldend dat ik er wel beelden bij heb.

  Reply
  • MichielZiet

   24 februari 2016

   🙂 Grote lach hier.. dank! 🙂 x

   Reply
 • Kakel

  24 februari 2016

  Met rap heb ik niets. Ik wil het niet eens muziek noemen. De genoemde namen zeggen me dan ook helemaal niets…
  Een heel aparte microfoon (-:
  Lieve groet

  Reply
  • MichielZiet

   25 februari 2016

   Hahahaha.. de genoemde namen zijn ook mooi verzonnen… maar klinken dan nog beter dan de autotune. 🙂

   Reply
 • creabeaatje34

  24 februari 2016

  Haha, heerlijk artikel 🙂

  Reply
 • Lottesanekdotes

  24 februari 2016

  Hahaha, geweldig! 😀

  Reply
 • Paul

  25 februari 2016

  Dat is gewoon het effect van Glee. In die serie werd ook alles met autotune opgepoetst.

  Reply
  • MichielZiet

   25 februari 2016

   Ik ken het niet, maar geloof je meteen. 😀

   Reply
 • giveasmileeveryday

  27 februari 2016

  Ik vind dat je gelijk hebt, maar soms vind ik het wel leuk, autotune. Groetjeso

  Reply
  • MichielZiet

   27 februari 2016

   Hahaha..soms mag ook wel. 🙂 Dank voor je reactie! 🙂

   Reply
 • Simone Dokter

  28 februari 2016

  Het was weer genieten, Michiel. En ik heb er ook niks mee, maar dochter wel. Smakeloos!

  Reply
  • MichielZiet

   28 februari 2016

   Tnxx.
   Tja…dochters…en zoons… alles om je ouders dwars te zitten. 😛

   Reply
 • Sabine

  28 februari 2016

  Haha ik ken het niet maar het klinkt als iets waar ik knettergek van zou worden :p

  Reply
 • Regenboogvlinder

  1 maart 2016

  Een superlogje, zit hier met een grote grijns! 😉

  Reply
 • Morgaine

  10 maart 2016

  Gelukkig ben ik dit nog niet tegen gekomen? whahahaha ik weet nog dat ik achterop zat bij mijn moeder op de fiets en als we dan de Amsterdamse klinkers tegenkwamen dat ik dan ook met mijn mond open ging zitten en dan… mijn moeder kon er altijd wel om lachen, ik stopte ook natuurlijk als we weer op asfalt fietsten, hahahaha

  X

  Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.