37

Designer baby’s, Dolly pret

Post Image

Schapen die bevallen. Tegenwoordig zie je alles op TV. Een ooi die lag beduusd op stalvloer een lam uit te drukken. Met hulp van de schapenhoedster, die sjorde even flink aan de uitbungelende voorpoten, werd het lam geboren.
Terwijl ze door haar moeder werd schoongelikt opende de kleine wattenbol haar ogen en in een tijd van een rikketik stond het beest al! Ik dacht wauw, dat moet ook met mensenbaby’s zo gaan. Daar duurt alles zo lang. Een baby loopt pas na een maand of 14, een lam al na een half uurtje! Dan loopt het beestje vervolgens naar haar moeder, zonder te zeuren, zoekt een tepel en gaat zelfstandig melk drinken.
Een baby, daarentegen, schreeuwt de boel bij elkaar, houd de ogen stijf dicht en de moeder moet haar borst op het mondje mikken. Dan pas heeft de kleine schreeuwlelijkerd het door.
Gelukkig krijgen we in de toekomst designer baby’s. In Groot Brittannië mag het sinds kort. Genbewerking heet het met een mooi woord. Wetenschappers mogen menselijke embryo’s bewerken en met DNA sleutelen. Formeel is het doel om te onderzoeken of ze bijvoorbeeld het kankergen kunnen uitschakelen. Informeel is dit natuurlijk de natte droom van elke wetenschapper. Nog beter dan een mooie vrouw. Je maakt zelf wel de ideale vrouw. Of man.
Hoe moet je baby eruit zien? Groene ogen met zwart haar? Hij moet de timmerzaak overnemen? We maken hem wel met twee rechterhanden. Zij moet een rijke vent aan de haak slaan? We sleutelen wel cup D en blond haar er in. U vraagt wij draaien.
George Clooney? Geen probleem. We zwengelen het Nespresso-gen wel aan. Wilt u hem met of zonder een mening? U mag her zeggen.
Heerlijk even voor God spelen. Ik zie het team wetenschappers zich al verlekkerd storten op een toekomstig kindje. Als in een Romeinse orgie lessen ze hun lusten op het DNA. Nog even en we hebben onze zin. Dan lopen de toekomstige designer kindjes binnen een paar dagen zo de wieg uit de universiteit in. Allemaal gelijk ogende kindjes, netjes gelabeld in hun oor om ze uit elkaar te houden. Gegarandeerd ziektevrij, hoog IQ en een vetvrij lichaam. Dat alles zonder toegevoegde kunststoffen.
Ik bedacht opeens dat het eerste gekloonde dier een schaap was. Dolly. Ze was het perfecte schaap, dacht men. Liep met een half uur en stierf al met 6 jaar. Dit door dat enkele cellen niet goed gefabriceerd waren. Maar, aan de buitenkant zag je er niets van. Misschien een tip voor de eerste gen-eratie designer mensen: gen-iet van het perfecte leven, voor je het weet het ben je de Dolly.

designer-baby-1

Bron afbeelding: NY Post


37 reacties

 • Taallent

  10 februari 2016

  Wat een hoogwaan zeg, denken dat je een perfect kind kan bouwen… Ik ben blij met zoonlief die lekker zijn gebreken heeft. En blij met jouw schrijverij…

  Reply
 • sonjagrinwis

  10 februari 2016

  Als moeder van 2 tieners, waarvan 1 met ADHD en kenmerken van autisme en 1 die manisch depressief is zou je denken dat ik deze technologie toejuich. Dat is dus absoluut niet zo. Mijn kinderen zijn niet perfect, maar ze zijn wel uniek en bijzonder. Ik zou ze voor geen goud willen missen. De mensen bedenken nieuwe technieken en overzien de gevolgen niet. Mijn ondeskundige advies; blijf van de natuur af, je weet niet wat je aanricht en wat uiteindelijk de gevolgen zullen zijn.

  Reply
  • MichielZiet

   10 februari 2016

   Als vader van een gehandicapte zoon dacht ik precies hetzelfde. Je kunt nooit straffeloos aan mensen/dieren knoeien… dan krijg je altijd ergens de prijs betaald.

   Reply
 • Jaixy

  10 februari 2016

  Het gaat wat ver allemaal….

  Reply
 • creabeaatje34

  10 februari 2016

  Perfecte mensen bestaan niet, die zijn ook niet gelukkig. Ik houd van mensen die anders zijn, gewoon omdat dat ze uniek maakt, en dat hoort zo in het leven 🙂

  Reply
 • Myriam

  10 februari 2016

  Brrrrr, wat een toestanden zeg…..

  Reply
 • Hans Geurtse

  10 februari 2016

  zo is het Michiel met de handen van de natuur afblijven alles puur laten zonder toevoeging van de mens alles zo laten zo al het hoor .

  Reply
 • natasjaslifestyle

  10 februari 2016

  Brr vind het een enge ontwikkeling. En wie bepaalt wat perfect is?? Allemaal een hoog IQ?? Allemaal Blond haar Blauwe ogen? (Krijgt Hitler toch nog zijn zin) Het perfecte zit m juist in de imperfectie!!

  Reply
  • MichielZiet

   10 februari 2016

   Precies! zonder de im is het niet perfect.

   Reply
 • Kakel

  10 februari 2016

  Perfectie vind ik zó saai!
  Ken je de kreet van Toon Hermans: “Ooit weleens een normaal mens ontmoet? En…beviel het?”
  Lieve groet

  Reply
  • MichielZiet

   11 februari 2016

   Ik ken hem en roerend met hem eens.
   Ik ben liever wat Ab. 🙂

   Reply
 • Sabine

  11 februari 2016

  Ik vraag me echt af of dit echt waar is?? Heb het totaal niet meegekregen. Belachelijke ontwikkeling in dat geval. Denk dat er bij de bedenker zelf ook een DNA-steekje los zit 😉

  Reply
  • MichielZiet

   11 februari 2016

   Helaas hebben ze in Groot Brittannië toestemming gekregen om hiermee te experimenteren. Dus het is dichter bij dan we dachten…brrr.

   Reply
 • Zo simpel is dan geluk

  11 februari 2016

  Ik vind het behoorlijk heftig allemaal.

  Reply
 • elsjeveth

  11 februari 2016

  ik blijf maar gewoon mezelf er zijn al zoveel anderen. bovendien dat wil ik de wereld niet aan doen, een gekloonde elsje. creepy blijft het wel, dat gekloon.

  Reply
  • MichielZiet

   11 februari 2016

   Het is inderdaad creepy…hoewel een gekloonde Elsje de boel wel zou opfleuren. 😉

   Reply
   • elsjeveth

    12 februari 2016

    Nou You make My day🎭

    Reply
 • Regenboogvlinder

  12 februari 2016

  De arrogantie van mensen, die denken dat ze alles kunnen maken…
  Laat het alsjeblieft natuurlijk blijven, in wat voor wereld leven we dan straks, een fictieve?
  Mooi geschreven Michiel!

  Reply
  • MichielZiet

   12 februari 2016

   In onze eigen SF film ga je haast denken.
   Dank je. 🙂

   Reply
 • Simone Dokter

  14 februari 2016

  Getver, het lijkt me helemaal niks Michiel. Ik ben gek op gebreken, zit er zelf namelijk vol mee 😉 . En zo blijft iedereen uniek.

  Reply
  • MichielZiet

   14 februari 2016

   Ja, ik ben er ook van. Een groot gebrek…anders kon ik ook niet schrijven. 😉
   tnxx!

   Reply
   • Simone Dokter

    14 februari 2016

    Nou, dat is niet echt een gebrek bij je. Hoor je de jaloezie, hahaha.

    Reply
    • MichielZiet

     14 februari 2016

     Hihihi.. ik hoor hem een beetje… maar dat hoeft niet echt hoor… vlot geb… als je bent. haha.

     Reply
 • Villasappho

  16 februari 2016

  Ik heb dat ook met gemengde gevoelens zitten volgen. Aan de ene kant is het idd goed om ziektes enzo, maar aan de andere kant denk ik dat sommige mensen gewoon geen kids moeten krijgen. Hoeven ze ook niet met reageerbuisjes aan de slag.

  Reply
  • MichielZiet

   17 februari 2016

   Kan ik me ook wel in vinden. Je kun t niet ‘spelen’ met mensen in wording.

   Reply
 • Sonja

  16 februari 2016

  Vroeger noemde men dit SF en werden er spannende films over gemaakt. Griezelige ontwikkeling. Btw: ik ben van de imperfectie 🙂

  Reply
 • Paul

  17 februari 2016

  Mooi verwoord weer, Michiel. Ik kan me voorstellen dat dit als wetenschapper enorm interessant is. Voor de mensheid vind ik het allemaal wat minder.

  Reply
  • MichielZiet

   17 februari 2016

   Ik deel je mening. Je speelt wel met mensen (in wording) en niet met een kleurstof o.d.

   Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.