Mij een zorg

We moeten weer terug naar de kern, dat vindt de overheid. De zorg moet lokaal geregeld worden bij de gemeenten. Zij moeten het neerleggen bij de burgers. En de burger? Die wordt zoveel mogelijk gestimuleerd om het vooral zelf te doen met behulp van buren, familie en/of vrienden.
Kan prima, toch? Zolang je het geluk hebt om redelijk ongeschonden door het leven te stappen, zal je waarschijnlijk weinig hinder ondervinden. Zodra je op welke wijze dan ook opeens sterk afhankelijk wordt van de zorg, wordt het een ander verhaal.
Met lede ogen zie ik de macht van de zorgverzekeraars aan. Heb je eindelijk een goed werkend medicijn voor je kind, krijg je opeens een ander merk want de fabrikant heeft zojuist jouw verzekeraar een vettere worst voor hun neus kunnen houden dan die van het goedwerkende merk. Dat jouw kind vervolgens drie weken onrustig is, vindt de verzekeraar niet zo erg. Dat praten ze wel recht door een zeer begripvolle vrouw die jou telefonisch psychologisch dusdanig inpakt, dat je gaat geloven dat zij het goed hebben gedaan. Nog maar te zwijgen over de groep mensen die zo afhankelijk zijn dat zij eigenlijk een soort van slaaf van de zorgverzekeraar zijn geworden.
Bij keukentafelgesprekken lijkt vaak het doel om zo veel mogelijk bij de cliënten neer te leggen. Niet zij gaan het doen, maar jij. Jullie. Ze willen wel, maar mogen niet. Te duur. Best erg eigenlijk als je er zo over nadenkt. Aan al onze zorgbehoevenden hangt een prijskaartje. Van gaatje in de tand tot verlamd, het kost geld. Dat weten we, is ook niets nieuws. Betalen we ook een best maandelijks bedrag voor richting de zorgverzekeraar. Niet voldoende blijkbaar.
Wanneer ik de krant opensla of social media afstruin, dan schieten me pas echt de tranen in de ogen. Ik zie veel artikelen over crowdfunding en inzamelacties van ouders, familie, buren en/of vrienden. Help die aan een nieuw hart, die aan een nier, een rolstoelbus, een speciaal bed en zo kan ik nog wel even verder.
Mensen die het niet willen, maar niet anders meer kunnen: vragen om geld om het leven wat aangenamer te maken voor hun familielid en henzelf. Is dit nu de zorg anno 2016? Is dit wat de overheid en zorgverzekeraars voor ogen hebben? Het zo bij de burgers leggen dat zij de boer op moeten om de eindjes weer aan elkaar geknoopt te krijgen? Dan schud ik meewarig mijn hoofd.
Wat is dan het credo van de overheid eigenlijk?
Mijn zorg? Mij een zorg.

Loesje

Bron afbeelding: Loesje.nl

Reacties

 1. Jaixy

  Ja…. We zijn allang geen zorgstaat meer. Het is te treurig voor woorden dat we meer betalen voor minder zorg. En op de koop toe betalen we een groot deel zelf…. Ongelofelijk … Niet te bevatten…

  1. Bericht
   Auteur
   1. Jaixy

    Ja een groot probleem… Daarom mag ik niet zeuren want ik kan de extra’s die ik nodig heb wel bekostigen. Maar ik vind het vreselijk voor de groep die het niet kan…

    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. natasjaslifestyle

  Volgens mij heb ik deze al gelezen kan dat??? Maar het is idd vreselijk zoals het nu gaat. Ze hebben niet door dat ze mer mensen te maken hebben lijkt wel. Alles draait om het grote geld, en de patiënt is de dupe.

  1. Bericht
   Auteur
 3. biancaronday

  De zorg staat is in de tijden van balkenende een stille dood gestorven. Beetje bij beetje is de zorg en de paramedische zorg achteruitgegaan. Op social media zie je heel veel petities van mensen die het ziekenfonds weer terug willen, helaas gaat dit ook niet zomaar. Het is allemaal te privaat geworden en de ziekenfonds was een gedeeltelijke staatsverzekering. Zogenaamd staat de regering er nu buiten, de verzekeraars zijn aan de macht. Maar wacht even, monopoly mag toch niet volgens de Nederlandse wetgeving. Nee, niet zo lang de staat er niet aan wint en dit stelsel is winstgevend, doordat de bedrijven winstmakend en belasting betalen en zelf hebben ze geen inleg meer in de ziektekosten van de bevolking. Wauw, wat een win win………. voor de staatskas. Vroeger hadden we een stelsel om trots op te zijn, nu worden we door alle landen om ons heen ingehaald en zelf mediterrane landen stormen ons ondertussen voorbij.

  1. Bericht
   Auteur
 4. Sabine

  Het is ronduit triest te noemen dat niet alleen de overheid maar ook de farmaceurische industrie alleen maar geïnteresseerd is in geld en zich totaal niet lijkt te bekommeren om de patiënt. Ben ook een beetje bang dat dit niet zo één twee drie gaat verbeteren.

  1. Bericht
   Auteur
 5. Kakel

  We kopen zorg maar de zorgzaamheid is ver te zoeken. Het mooie zorgsysteem dat Nederland had is naar de kloten geholpen en niemand in die sector of de overheid die zich daarvoor schaamt. Om maar te zwijgen over de schildklierpatiënten die een half jaar zonder medicijnen moeten zitten omdat de productie naar Duitsland verplaatst wordt en er geen overbruggingscapaciteit is. Ik vind het een grof schandaal!

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 6. boterblommeken

  Het is een lastige materie. Ooit, toen het alsmaar beter ging in Nederland, nam de staat ons stukje bij beetje de zorg uit handen. Wij vonden dat allemaal wel gemakkelijk maar…Zo hebben we ook stukje bij beetje de regie over ons eigen leven uit handen gegeven. Men praat over de kanteling in de Wmo en het nieuwe participeren en we klagen steen en been omdat we weer vanalles zelf moet gaan doen maar ik juich het toe. Zoals vroeger hoeft het niet helemaal meer te worden (dat je veel kinderen moest nemen om jezelf van verzorging te verzekeren op je oude dag) maar van mij mag het behoorlijk ver terug gaan.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Dat er zaken weer bij de burgers neergelegd wordt, is op zich niets mis mee. Maar er moeten wel duidelijke grenzen gemaakt worden. Als ik verneem dat een thuis-verzorgster net als een schoonmaakster op tijdslimiet moet werken bijvoorbeeld. Of familie overbelast wordt door de zorg van een intensieve patiënt, dan gaan we deze grenzen duidelijk over. Neem dan ook nog eens de macht van een zorgverzekeraar die bepaald welk merk medicijn mijn zoon moet slikken (dit is echt waar) dan is het mij wel duidelijk dat geld boven de gezondheid staat.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
   1. Regenboogvlinder

    Het is in- en intriest! Terwijl het een lange periode heel goed is geweest.
    Toen mijn schoonmoeder en mijn moeder een aantal jaren later in een verpleegtehuis woonden, was de zorg prima. Er was nog tijd… dan praat ik over 10-15 jaar geleden..
    Helaas.. nieuwe rondes nieuwe kansen, meestal niet de beste kansen hè

 7. Lenjef

  Morgen wordt alles beter!

  de grootste problemen worden steeds vaker doorgeschoven
  als erfenis voor het nageslacht, onze kinderen
  die de kosten zien stijgen en de inkomsten minderen
  armoede lonkt waar men dezelfde politiekers blijft geloven

  Toen de dieren nog konden praten…
  Lenjef

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 8. Wilma Phillipson

  Ik zie het in mijn werk in de ouderenzorg. We moeten hetzelfde of meer doen in minder tijd. Binnenkort moet er weer 50 uur per week bezuinigd worden. Dat is bijna een hele dag- of avonddienst per dag. Nu wordt gezegd dat deze uren niet van het verzorgend personeel gaan, maar van de gastvrouwen. Daar worden de uren weggehaald. Dat betekent voor ons echter dat wij het ontbijt en de koffie ook helemaal zelf moeten verzorgen. Dan denk ik: Hoezo worden deze uren niet bij de zorg weggehaald? We krijgen er gewoon weer wat extra taken bij. Het wordt op die manier steeds minder leuk.
  Het welzijn is komen te vervallen en ook dat moeten wij er bij doen. Ik probeer dit klein te zien en drink een kopje koffie mee met de bewoners terwijl ik een praatje aanknoop of iets vertel wat ik in de krant heb gelezen. Een activiteit aanbieden red ik echt niet in de schaarse tijd die er nog is.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Het is te gek voor woorden gewoon. Een gastvrouw heeft bovendien ook een zorgtaak ook al heet het niet zo.
   Met slimme praat proberen ze het van boven af te verkopen. Helaas voor hun trappen we daar al niet meer in.

 9. sonjagrinwis

  Het is zo triest om te zien dat steeds meer mensen in de knoop komen door het huidige zorgsysteem. De patiënten die niet de zorg of medicijnen krijgen die ze nodig hebben. De mantelzorgers die steeds zwaarder belast worden en als gevolg hiervan zelf ziek van worden. De mensen die werken in de zorg en niet de zorg kunnen en mogen bieden die ze graag zouden willen geven. Huisartsen die jarenlang hebben gestudeerd en nu lijdzaam moeten toezien dat één of andere kantoorpipo van de zorgverzekering uiteindelijk bepaald hoe de patiënt behandeld mag worden. Als de bevolking hier nu eens net zo verontwaardigd tegen te keer gaat als tegen de komst van de asielzoekers, misschien dat er in Den Haag dan eindelijk eens wat ogen en oren opengaan.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Heel goed gezegd! Laatst hoorde ik zo’ “lieve” hooligan zeggen… nou ja schreeuwen: ‘En wie zorgt er voor onze ouderen dan?’
   Ik dacht: Jij hopelijk niet, maar als die hele kudde schreeuwende paniekkippen dit nu eens zouden doen als voorbeeld, dan hebben ze meteen gegronde stokken om mee te slaan.

 10. Morgaine

  Het is gewoon te belachelijk voor woorden, eerst mag je warm water therapie, dan wordt het niet meer vergoed en zoek het maar uit, ik snap al die crowd fundings wel en ook ik heb eraan gedacht, punt is alleen, voor dat zwemmen, komt het bedrag elke maand weer terug, wie oh wie is er bereid om elke maand te storten om mij te kunnen laten zwemmen waarvan ik weet dat het mij goed doet…. medisch dus….

  En vele andere verhalen met mij, van wat jij schrijft tot Jaixy natuurlijk met de operatie, wat je ook vast hebt gevolgd…. echt hoor, en wel ruim 100 euro in de maand aan premie inderdaad, schiet mij maar lek, plus eigen bijdrage. En dan nog bij de tandarts komen om een rekening gepresenteerd te krijgen van ruim 600 euro, en je krijgt er maar 400 per jaar van terug? Ik snap het niet!

  X

  1. Bericht
   Auteur
 11. Paul

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier dubbel in zit. Ja, ik lees ook de schrijnende situaties in de krant. Aan de andere kant als ik kijk hoeveel geld ik op dit moment al kwijt ben aan zorg (zowel op mijn inkomen als aan maandpremie), dan moet er iets gebeuren om dit niet verder te laten stijgen. Ik heb namelijk ook nog andere onkosten, buiten de zorg om…..

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Nou, op die gedachten hink ik ook. Ik betaal me scheel aan zorg. Alleen als ik zorg nodig heb, betaal ik me nog eens scheel aan zorg, die niet 100% gedekt worden of het eigen risico verhaal. Waar betaal ik dan de maandpremie voor? Vraag ik me dan altijd af.
   Ik heb ook niks tegen dat de zorg bij de burgers neer gelegd wordt, maar het moet wel reëel blijven. Zodra er crowdfudnings georganiseerd moeten worden, dan vraag ik me af of er ergens niet een aantal planken misgeslagen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.