Herfst, de nieuwe lente!

Als de bladeren van de bomen vallen, dan komen de depressies niet alleen met het weer mee. Tenminste, dat is wat men altijd zegt. Zodra de takken leeg beginnen te raken, raakt het hoofd juist vol.

Het aantal overspannen mensen, depressies en weet ik wat voor “zwarte” aandoeningen er zijn, schijnen volgens onderzoeken enorm in trek te zijn in en rond de herfst. Waarom dan toch? Vraag ik mij af. Dit jaargetij is juist één van mijn favorieten!

Heerlijk struinend door het bos. Kleine spinnenwebben dik aangezet door de ochtenddauw. De frisse wind die liefdevol door je haren streelt. De blosjes op je wangen. Kijkend omhoog zie je het vaalgele zonnetje dat haar laatste nazomerse zonnestralen op ons neer laat komen. Hoe kun je nu niet houden van de herfst?

Na een doordeweekse dag, zo aan het einde van de middag, kijk ik met ongeduld naar buiten. Ik kan het niet meer afwachten. De grote wijzer raakt de vijf. Het sein! Ik spoedig mij naar huis waar de hardloopschoenen op mij wachten. Vlug hijs ik mij in mijn sportkleding, veter mijn schoenen dicht en binnen een tijdsbestek van vijf minuten ben ik alweer buiten. Met een grote glimlach neem ik een grote teug frisse adem en zet het op het lopen.

De eerste meters moeten de spieren nog even wennen aan de kou. Ze protesteren nog voorzichtig krakend. Als daarna het lichaam langzaam maar zeker warm wordt, loopt het als vanzelf. Onder mijn schoen knarst een eikel moedwillig in elkaar. Nog even en ik verlaat het fietspad en zeg hallo bos. Twee eiken links en rechts van de ingang staan als uitsmijters bij een disco klaar om mij te ontvangen. Ze verwelkomen mij als een oude vriend.

De aarde onder mijn voeten geeft mij een extra vering. Alsof ik zweef. Elke stap die ik zet, maakt mijn hoofd leger. Een zweetdruppel parelt langs mijn slaap. Voor een aantal kilometers lang, voel ik mij koning van het bos. Voor heel even op deze herfstige dag, waar de zon stand houdt tegen de grijze bewolking, ben ik één met de natuur.

Vogels bereiden zich voor op een trek naar het zuiden. In grote groepen zitten zij al kwetterend op de bekabeling van een elektriciteitsmast. Alsof ze een grote vakbond vergadering houden. Dieren om mij heen bereiden zich voor op een eventuele winter. Net als wij mensen weten zij ook niet of het een zachte of een strenge winter zal worden. Maar gelukkig huppelen hier ook moeders rond die op alles voorbereid willen zijn.

Als ik in mijn laatste meters zit en het bos bijna heb verlaten , voel ik mij blij en warm van alle pracht en praal die ik om mij heen heb gezien. Alsof ik een uur in een geweldig schilderij van Jacob van Ruysdael heb vertoefd.

Hoezo de herfst is deprimerend? Mensen trek je sport -of wandelschoenen aan en ga naar buiten! Aanschouw de kunstwerken die ons door dit jaargetij worden aangeboden. Het is prachtig! Laten we een nieuwe trend inzetten. Laten we de herfst de status geven die het verdient.

Herfst is de nieuwe lente!

herfst lopen

Bron afbeelding: www.loperscompany.nl

Reacties

 1. Left RedEye

  Afgelopen maandag schreef ik nog op Facebook:
  “Rijp op de weilanden, een dun laagje ijs op slootjes en plasjes, prachtig blauwe lucht met mooie cirruswolkjes en een stralend zonnetje en dat alles bij enkele graden boven nul. Ideale omstandigheden voor een rondje Teuge dus; 15 kilometer (1:16 uur) genoten op een rustig tempo. Wat een mooi begin van de week.”

  Inderdaad, genieten van de herfst. Zelfs toen ik zaterdag na het lopen in het bos tussen Assel en Apeldoorn onder de modder thuis kwam; de kleine jongen in me komt dan toch weer boven na de eerste (door)natte voet.

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. natasjaslifestyle

  Het is heerlijk om hard te lopen in de herfst de prachtige kleuren de heerlijke geur… Helaas nu al een paar dagen regen. Gister wilde ik hardlopen en ik liep naar buiten het spetterde wat maar die ijzige wind.. Ik dacht nog stel je niet aan maar na een halve km zat ik weer thuis niet te doen brrrrr

  1. Bericht
   Auteur
 3. Jaixy

  Ik hou van alle seizoenen. Ik ben juist zo blij dat wij in dit klimaat wonen. Zodat wij alle seizoenen kunnen ervaren, opsnuiven en aanvoelen. Heerlijk!!
  En de herfst is ook echt genieten met alle kleuren.

  1. Bericht
   Auteur
 4. Morgaine

  Ik hou van alle seizoenen, alles heeft zijn voors en tegens, herfst en lente, zijn mijn meest favo seizoenen zelfs, hahahaha En waar het vandaan komt? Dan zou je je moeten verdiepen in vroeger, heel vroeger, toen de klok nog niet bestond, hoe boeren met hun land en het licht omgingen, het is de tijd in bio ritme om je terug te trekken, ja ook de mensen deden dat, ze lagen al na de schemering op bed, verwekten kinderen omdat ze het dan warmer hadden zo bij elkaar, ja.. laat je fantasie maar gaan, het is nog ouder dan het christendom, alleen dat woordje… depressief, bestond toen ook nog niet, het is de tijd om je terug te keren, in jezelf, zoals de aarde doet.

  Dus het klopt wel, alleen de nieuwe tijds woorden van nu, maken het nog zwaarder dan het in werkelijkheid is, die kans krijgen we ook niet meer in deze tijd met alle maatschappelijke verplichtingen als werk, wat altijd doorloopt om werkelijk met de natuur mee te gaan, iets wat vroeger heel vroeger normaal was. En gelukkig kan ik dat ook aardig weer doen en beleven.

  X

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 5. Sabine

  Ik hield van elk seizoen, helaas is het in Nederland zo vaak rotweer dat echt buiten genieten er niet bij is. Ik fietste altijd elke dag een uur naar mijn werk en weer terug. Maakte niet uit wat voor weer het was. Zelfs bij windkracht 8 stapte ik nog op de fiets. Vond het altijd heerlijk! Nu moet ik wel zeggen dat het weer hier me ook wel erg goed bevalt. Fris en warm tegelijk, prachtige luchten, groen. Het is nu alleen een beetje vreemd dat de dagen niet korter worden en het niet kouder wordt 🙂

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
 6. Kakel

  Ik moet er niet aan denken om in Californië te wonen waar het heel het jaar hetzelfde weer is. Lijkt me uitermate saai. De herfst vind ik een heel rijk seizoen met zijn bottels, bessen, noten… Je weet niet wat er omgaat in de hoofden van mensen. Ze kiezen er niet voor om depressief te worden, het overkomt je (is mijn ervaring.) De belangrijkste regel is dat je je ertegen moet verzetten en er niet aan mag toegeven, maar soms is het sterker… Met een hond kom je elke dag buiten 😉 Zelfs in de stromende regen. Heerlijk als je onderweg alleen je eigen hond tegenkomt.

  1. Bericht
   Auteur
 7. Elsa

  Wat een heerlijk stukje om te lezen! En zo waar.
  Vorige maand liep ik zo te genieten van de prachtige herfst, de kleuren, geuren en ritselende bladeren, dat ik het weer zeker wist: de herfst is mijn favoriete seizoen!

  1. Bericht
   Auteur
 8. Meer dan mamma

  Jij rent door de herfst heen, ik slenter er door heen… dat maakt al een hoop verschil 🙂
  Maar nee, elk seizoen heeft zijn mooie en minder mooie kanten. Elk jaar leg ik uit waarom de bladeren verkleuren en vallen, waarom het bij ons niet sneeuwt en dat de wind je echt niet wegwaait. Of waarom in de zomer de zon wel vroeg op is en in de winter niet. Genieten met hoofdletter G.

  1. Bericht
   Auteur
 9. Taallent

  Hardlopen, een geest reinigende bezigheid… Al kan ik je vertellen dat ook dan een dipje nog kan voorkomen. Eenmaal uit die dip zal ik ook de stoute (hardloop)schoenen aantrekken en mijn longen vol koude lucht zuigen. Kilometers lopen en PR’s benaderen. Heerlijk.

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
 10. sonjagrinwis

  De herfst is absoluut mijn favoriete seizoen. De prachtige kleuren, de geur en het gure weer. Nat geregend, rillend van de kou, thuiskomen. Lekkere comfortabele trui aan, dikke wollen sokken aantrekken, kachel en kaarsjes aan, warme chocolademelk, de wind die om het huis giert, een mooi boek erbij en je hoort mij niet klagen. Niks geen depressie, intens gelukkig voel ik me dan.

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
 11. Dalinka

  Mooi geschreven! Ik vind het heerlijk om te gaan hardlopen (of gewoon wandelen) in het bos met de herfst. De herfst is mijn favoriete hardloop/wandel seizoen. Zoveel mooie kleuren, frisse lucht en nu het wat frisser is, gaat het hardlopen ook beter. Maar goed, er zijn ook mensen die niet van de kou houden, alles liever in bloei zien en liever hebben dat het langer licht is. Kan ik me ook wel iets bij voorstellen. Je pikt minder zonnestralen mee en daarnaast is het ook een teken dat de feestdagen er weer aankomen. Dat kan ook behoorlijk stressvol zijn (zowel privé als op werkgebied). Gelukkig is het over een maand of 4 weer lente;-)

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 12. Regenboogvlinder

  Helemaal niet deprimerend! Ben zo blij dat ik het weer allemaal mee kan maken, die seizoenen! Zo genoten van die prachtige kleuren en die bladertapijten!
  Hardlopen nee, dat willen mijn benen niet, maar wandelen in het bos… heerlijk!

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.