‘Big Mac is niet ongezond’

Ik heb niets tegen de hamburgerketen, helemaal niet, maar je moet het niet mooier maken dan het is. Je bent gewoon een wereldwijd concern wat veel geld wil verdienen met lage kosten en zo hoogwaardig mogelijk vet. Ook ik trapte hier als kind in. Dat je met je fietsje richting de Mac ging, je een cheeseburger bestelde en met een vol gevoel vertrok dat maar liefst vijf minuten duurde.
Geen enkel kind en puber kan de verleiding van A-merken, snacks en vet weerstaan. Het is een oerdrift die telkens hardnekkig de kop op steekt. Fastfoodketens weten hier met slimme reclames en verleidelijke posters op in te spelen. Dat de wereld vervolgens in een diepe crisis belandde en men noodgedwongen bewuster moest leven, daar kunnen wij niets aan doen.
Eenmaal de toevoer van het zakgeld afgesloten naar het kroost toe, waren opeens de ouders de nieuwe doelgroep. Ze werden gepaaid met worteltjes en appelpartjes. De toon veranderde plotsklaps naar verantwoord gelul door een uit de kluiten gegroeide frietverkoper. Ik citeer:
“We willen op een speelse manier de keuze voor groenten en fruit vergemakkelijken want naar McDonald’s gaan moet wel een feestje blijven.”
Kots, braak, spuug! En dat komt niet van de nepkaas die nog steeds bovenop de hamburger prijkt als een stuk gesmolten vogelpoep. Dacht men nu echt dat elk gezond denkend mens hier in zou trappen? Ja, dat dacht men. Het erge was dat het nog klopte ook! Grote groepen ouders waren blij dat de McDonald’s iets recht praatte wat krom was en toog met hun kroost richting de gezonde fastfoodkeet. Volgevreten met happy meals en Big Macs keerden ze voldaan huiswaarts. De zakken worteltjes en appeltjes bleven ongeschonden op de tafeltjes achter. Iedereen blij. Kinderen een vette snack gescoord, ouders gezonde hamburger gegeten en bij de Mac rinkelde de kassa als vanouds.
Zelf eet ik al tijden niet meer de hamburgers van onze vriend de gele M met zijn clown. De slager om de hoek heeft ze groter en goedkoper. Bovendien heb ik geen zin om siliconentieten te vreten. Dat is namelijk het dertiende ingrediënt van hun patat. Dimethylpolysiloxaan heet het, oftewel spul wat gebruikt wordt voor speelgoedrubber en borstimplantaten. Jummie. De term Big Mac krijgt opeens een nieuwe betekenis.
Het laatste charme offensief las ik onlangs ergens in een krant; iemand was op een dieet van hamburgers en salades van de McDonald’s, negentien (!!) kilo afgevallen. Super shrink me! Hoe dan?
‘Wilt u onze snoeptomaatjes, meneer?’
‘Nee, geen snoep, ik moet aan mijn lijn denken. Doet u mij maar zo’n over verantwoorde cheeseburger met een plakje plastic nep-cheddar, want daar kan ik zo goed van overgeven. Ach, weet u mevrouw, ik doe gek. Doet u mij ook nog maar een portie silconenfrieten met saus en een bak salade. Ik moet nog ontslakken namelijk.’
Natuurlijk overdrijf ik, maar dat doet de Mac zelf ook. Doe gewoon waar je goed in bent. Lok tieners en kinderen en voorzie ze van hun dagelijkse vette bek. Peuter ze het geld los voordat de chips- of kippenneukerfabrikant het doet. Speel niet de heilige M(essias) maar wees de leverancier van alle troep waar de ouders hun kinderen voor willen behoeden. Zo werkt dat.
De McDonald’s gezond? Ja en bij de kerncentrale lopen ze in korte broek rond.

gI_66971_kid with food stuffed

Bron afbeelding: www.prweb.com

Reacties

 1. boterblommeken

  Ik voel de behoefte om te reageren maar ik weet niet hoe. Het lijkt wel of dit door heel iemand anders is geschreven. Enfin, ik ben het er niet helemaal mee eens. Als je zo nu en dan eens gaat “Maccen” is daar niks mis mee. Af en toe iets minder gezond eten (of zelfs ongezond) kan en mag best en dat de Mac zijn imago wat probeert op te poetsen met worteltjes en tomaatjes…Tja…Wat zou je zelf doen?
  Ook mijn slager zijn hamburgers zijn lekkerder, groter en goedkoper dan die van de Mac…Maar het is geen Mac en dat maakt het verschil.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Hiephoi. Allereerst: ik ben echt de schrijver…sorry. 🙂
   Ik heb ook helemaal niets tegen de Mac hoor. Dat schrijf ik ook. En ieder die er wel eens naartoe gaat: groot gelijk. Ik bezoek zelf ook wel af en toe de cafetaria voor een patat en een kroket e.d.
   Het enige waar ik een beetje de kriebels van kreeg was, dat ik een aantal artikelen las waarin de Mac probeerde over te komen als een gezonde groenteboer die hamburgers erbij verkoopt. En dat is gewoon niet zo.
   Ik ben blij dat je uiteindelijk gereageerd hebt, want een column is ervoor om te zien wat anderen ervan vinden en jou mening is er eentje die ik respecteer.

 2. Cassilda

  Lieve Michiel, wat ben je toch weer heerlijk bezig. Met al het lachen wat ik tijdens het lezen deed heb ik vast wel wat calorieën verbrand. Op naar de MAC. Ach, gekkigheid, ze willen centen maken en verlagen zich hierbij tot elke manier van verkopen dat maar iets oplevert.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. Godelieve

  Als ik mag kiezen tussen de grote M en de kleine m dan geniet de laatste toch echt mijn voorkeur 🙂
  Hamburgers koop ik wel in de winkel of ik maak ze zelf net als de frieten die ik erbij maak zo eens in de paar weken!

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 4. Kakel

  Sinds Mac de groenteburgers uit hun “collectie” gehaald heeft, heb ik er niets meer te zoeken. De patatjes waren altijd al slap en veel te zout. Nee, wij gaan liever naar Bram Ladage!

  1. Bericht
   Auteur
 5. natasjaslifestyle

  Ik eet nooit meer bij de Mac in Nederland, als ik in het buitenland ben op vakantie wil ik nog wel eens een keer naar de Mac gaan. Wij hebben in Almere een snackbar en die hamburgers en patatten en frikandellen zijn zo lekker, dat eet ik wel heel graag, of daar ook troep op zit?? Het smaakt niet zo plastic als de Mac maar je weet maar nooit.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 6. Sabine

  Hahaha hilarisch weer! En mee eens ook 🙂 Ik heb nooit veel bij de MAC gegeten, af en toe toen ik jonger was, maar dat is zeker al iets van 10 jaar geleden (op af en toe een mac flurry na dan). Ze stoppen één of andere smaak in dat eten wat megaverslavend is wat een hoop mensen toch weer naar binnen lokt. Maar gezond… nee. Misschien de Burger King? 😛

  1. Bericht
   Auteur
 7. Morgaine

  whahahahaha oh geweldig dit! Ik heb wel een hekel aan de Mac, is niet mijn keuze, maar de Bruger King blijf ik wat langer vol van 😛 whahaha En die hebben we hier niet meer, wel die Mac, maar ja… die vind ik altijd al smerig. Ja, ben er zeker wel met mijn dochter geweest maar sporadisch vroeger, mijn moeder net zo’n hekel aan de Mac, echt hoor, dagje uit geweest, keken mijn moeder en ik elkaar zuchtend aan… een stilzwijgende knik… vervolgens vroeg oma aan de ‘achterbank’ zullen we naar de mac gaan?

  De achterbank werd in eens klaar wakker en bleef klappen tot we er waren, hahahaha Om dan een happy kind te hebben en wij thuis blij waren met de koffie en de koelkast nog even na plunderden of er nog iets eetbaars was.

  Als ik bij de Bruger King ben geweest dan hoeft dat toch net niet, de koelkast na plunderen 😉 Dus toch lekker meer voedzaam slecht gezond? 😛

  X

  1. Bericht
   Auteur
 8. Taallent

  Geachte meneer ‘Ziet’.

  Hoewel ik uw werk en uw persoon zeer waardeer, zie ik mij genoodzaakt om hier toch een kritische noot te kraken. Een ongezouten, gezonde noot welteverstaan.
  Als ik het schrijven hierboven goed lees, krijg ik het idee dat het u vooral niet aanstaat dat de M zijn/haar producten als gezond aanprijst.
  En hoewel ik uw schrijven terdege snap, zit de crux toch ergens anders. Althans, dat is mijn mening.

  Volgens mij wordt M aan alle kanten benadeeld. En dan met name door de voedsel en waren autoriteit. Want wie zegt dat een vette hap ongezond is? Ik denk dat de mensen van M heilig geloven in hun gezonde voedsel. De vraag is alleen waar de lijn gezond/ongezond ligt. Volgens de vele autoriteiten is vet niet gezond. Maar hoe stevig is de autoriteit van deze instellingen? Zijn het wel onafhankelijke onderzoeken? Of zijn de onderzoeken uitgevoerd door mensen die vroeger nooit bij de grote M in het ballenbakje mochten spelen?

  Wanneer het zo is dat de M echt ongezond is maar gezondheid fijnst dan snap ik uw punt geheel. Maar wanneer blijkt dat de lijn tussen gezond en ongezond verkeerd getrokken is, snap ik meneer grote M weer geheel!

  Conclusie: het lijkt met goed om eerst te onderzoeken wat de daadwerkelijke definitie van gezond is, alvorens een kritisch stuk over de M te plaatsen.

  Hoogachtend,

  een jongeman die 10 minuten geleden VEEL TE VEEL geld uitgaf aan schiliconenvoer om vervolgens nu alweer honger te hebben.

  Taallent.

  Ps. stiekem ben ik het volledig met je eens;)

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Een mooie ongezouten noot.
   Ik vrees dat de lijn tussen gezond en ongezond aardig vervaagd… want hoe gezond is een bespoten appel of een ‘gezonde’ thuismenu?
   Ik mocht vroeger in het ballenbakje, maar hoe gezond is dat? Zo tussen de snottebellen en kwijl van voorgaande kinders?
   Elke pastoor of mederwerker van een M of B of een AH preekt voor eigen kerk en het is aan ons ballenbakkers en niet ballenbakkers de taak om er door te kunnen prikken of gewoon 10 minuten over nadenken en noteren tijdens een bezoek aan de M. 🙂 😀

   1. Taallent

    Mocht ik ooit nog in restaurant de gouden bogen terecht komen dan zal ik mijn pen en papier niet onaangeroerd laten liggen. Hoogstwaarschijnlijk heb ik meer plezier van dat wat ik zal opschrijven, dan dat wat ik opeet…

    1. Bericht
     Auteur
 9. VAN DICHTBIJ

  Ik las niet lang geleden dat het vlees van de hamburgers van M schoongespoeld wordt in water waar CHLOOR in zit. Dat las ik voor aan mijn kinderen. Ik ben -for now- verlost van de lekkere trek naar de vette bek . Iig talen zij niet meer naar de M. 🙂

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 10. Dalinka

  Volgens mij hebben een hoop mensen een haat/liefde verhouding met de Mac. Soms heb je er gewoon trek in, maar als je het eet valt het meestal (bij mij eigenlijk altijd) tegen. Maar een maand later ben je dat weer vergeten en heb je gewoon weer zin in Mac. Nu ben ik zelf niet zo’n hele grote liefhebber van Mac, maar af en toe trap ik er zelf ook in:-p Toch ga ik liever naar de snackbar, waar het goedkoper (want wauw wat is Mac duur tegenwoordig) en lekkerder is. Ik snapte ook nooit zo goed waarom ze opeens groente en fruit aan het menu toe gingen voegen. Daarvoor gaan mensen niet naar Mac en het is en blijft een fastfoodketen. Maar ze zien hun omzet dalen en spelen in op de trend van gezond(er) eten. Alleen doen ze dat in mijn ogen op de verkeerde manier.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   🙂 Het lijkt dan ook verdacht veel op een charme offensief.
   Bij supermarkten zie je het ook wel. ‘Opeens’ verkopen ze biologisch verantwoorde producten.
   Als de mac ook nog eens duur is geworden, dan wrijven denk ik de cafetaria’s in hun handen. 🙂

 11. Susan

  Ik als vegetariër kom nauwelijks bij de Mac op bezoek. Al hebben ze daar nu ook iets op gevonden : de groente burger… Nee, het enige wat ik daar wel eens haal en er enigzins smakelijk uit vind zien is de MC flurry!

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 12. jacquelineblogt

  Ach, ongezond of niet, zo af en toe heb ik er wel zin in en het scheelt enorm in tijd. Af en toe=2x per jaar. De rest van de tijd eten we gezond, voldoende groenten en fruit, eiwitten en koolhydraten en vezels, drinken voldoende water.
  Mijn zelf beeide maaltijden zijn veel en veel goedkoper, lekkerder, bewerkelijker, duurt langer, magerder en ga maar door. ‘Wetenschappelijk onderzoek’ bewees een tijd geleden dat je niet dik wordt of zwaarder wordt wanneer je een maand lang uitsluitend bij de Mac vrat. Dat zette mij aan het denken. Blijft het feit dat ik die Franse frietjes met zout oververrukkelijk vind, We eten al veertig jaar geen toegevoegd zout. Maar, op die frietjes? Pure verwennerij. Maar, last but not least: een leuke column. 🙂

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 13. Paul

  Je windt je er echt over op, Michiel?! In Amerika heeft de McDonalds te maken met een teruglopend publiek. Amerikanen kiezen al voor locale ketens of juist meer biologisch of gezonder voedsel. En aangezien wij in Nederland altijd achter de Amerikaanse trends aanhollen, is het een kwestie van tijd totdat hier ook de kop op steekt. Daar kan geen appelpartje of siliconenpatatje tegenop.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Een beetje wel, helemaal omdat ik slecht tegen ‘valse’ voorwendselen kan. Mijn vriendin werkt op een nierdialyse afdeling. Ook met kinderen. Die moeten extra op hun voeding letten. Een kleine patiënt beweerde dat de Mac gezond was, omdat de Mac dit zo beweerde en reclame voor maakte… tja… en dan zit er iets goed fout in onze denkwijze over voedsel,
   En eens dat wij wel heel erg kopieer Amerika gedrag hebben en daar inderdaad achteraan hollen.

  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.