Humor met vluchtelingen, racisten en Gutmenschen

Soms heb je van die weken dat er niets, maar dan ook helemaal niets te zien valt. Dat is best wel funest voor iemand die het woord “ziet” in zijn titel heeft. Er valt op zich wel veel te kijken, maar je wilt ook een beetje humor, nietwaar? Vluchtelingenproblematiek is nu niet het onderwerp waar je heel humoristisch over kunt schrijven. Laat dit nu dan ook nog eens het nieuws zijn dat al het andere een beetje overschaduwt. Het Nederlands elftal was er zelfs stiekem erg blij mee. Viel hun blamerende uitschakeling niet op.
Je kunt er wel de humor van inzien, maar ja, dan loop je het risico om voor dan wel racist, dan wel Gutmensch uitgemaakt te worden. Ook weer zo’n woord. Gutmensch. Volgens bronnen een scheldwoord voor mensen die per se goed willen doen. Koste wat het kost. Elders lees ik dat het woord al door Hitler werd gebruikt in zijn boek “Mein Kampf”. Niet bepaald een boek dat bekend staat om zijn dijenkletsers.
Als ik roep dat een vluchteling Frankrijk wel gehaald heeft en het Nederlandse elftal niet, ben ik dan, behalve dat het een uitgekauwde grap is, links of rechts fout bezig? Of gematigd midden? De humor inzien van mensen die voor of tegen zijn is nog lastiger. Voor je het weet zitten ze je digitaal op je nek. Word je op Social Media veilig en anoniem voor alles en nog wat uitgemaakt of je krijgt juist een heldenverering, omdat je iets goeds zegt in hun ogen. Wat dat betreft lijkt die laatste groep wel op de vluchtelingen. Als ik hen gastvrij verwelkom in mijn huis krijg ik ter plekke ook een aantal ‘likes’. Oei! Daar ga ik weer. Een kleine grap net nu ik zei dat dit niet kon. Ik zal me inhouden.
Vluchtelingen hebben veelal ook Facebook. Het schijnt al een trend te zijn dat ze elkaar via dit medium berichten om niet naar Nederland te komen. Dit vond ik zo bijzonder! Dat een vluchteling kennelijk ergens in Europa met zijn mobiel een bericht post op Facebook. Ik weet niet welke Syrische provider die gasten hebben, maar met zo’n goede, wereldwijde dekking wil ik daar ook een abonnement op! Zodra ik honderd meter van de zendmast af sta, valt bij mij de verbinding al weg.
Afijn, heel Nederland zag toe hoe ook bij ons de asielopvang in werking kwam. Elke stad en ieder dorp moest er aan geloven, of je nu voor of tegen was. Heel Nederland? Nee, een dorpje gaf moedig verzet. Een dorpje waar vier man en een paardenkop woonden. Het dorp met de symbolische naam Oranje mobiliseerde zich met trekkers en hooiwagens en blokkeerde een bus met mensen die niet welkom waren. Waar Asterix als een dolle op de Romeinen verbaal begon te schelden, stond Obelix voor de auto van Caesar en werd met veel gekrijs uiteindelijk gevloerd. Everzwijnen waren welkom, maar geen mensen uit het zuiden van het rijk. Rare jongens die Oranjelingen, moesten de busmensen gedacht hebben. Volgens mij begin ik de realiteit met een bekende stripreeks te verwarren.
Elders in het land zag ik een groep mensen met welkomstborden in een ontvangsthal staan. Zij zongen liederen voor de asielzoekers die net aankwamen. Ik heb een minuut of twee geluisterd naar het gezang en toen snel de volumeknop van mijn tv zachter gezet. Ik schaamde me kapot! Wat zouden die mensen wel niet denken? Is dit de muziek waar die Nederlanders zo gek op zijn? Zijn dit hun hits? Je zag ze kijken. De radeloosheid was van hun gezicht af te lezen. Werden ze nu weer gemarteld? Net nu ze er zoveel kilometers aan vluchten er op hadden zitten? In een hoek stond een vluchteling in paniek te appen naar zijn broeders.
Kom niet naar Nederland! Ze hebben iets wat erger is dan waterboarden! Ze laten door een sekte je trommelvliezen ontploffen!
Weer ergens anders zag ik een groep veelal jonge mannen met zichtbaar abonnement op een sport- of boksschool, die allerlei leuzen scandeerden. AZC weg er mee! Een asielzoeker die net aankwam keek blij. Hij dacht dat hij toegezongen werd als bij een voetbalwedstrijd. Heel wat anders dan het kattengejank dat zijn Syrische vriend net appte. Vrolijk zwaaide hij naar de menigte. Nederlanders leken wel veel op elkaar, vond hij. Allemaal kaal en allemaal droegen ze dezelfde soort jas. Ze keken ook allemaal of als ze net van de waterpijp kwamen. Pas toen het eerste ei op hem uit elkaar spatte, besefte hij dat deze groep uitgelaten jongemannen misschien toch niet zo blij was met hem.
Daar zit je dan. Links is niet echt wat. Rechts ook niet. Er de humor van inzien levert je algauw een ei of vals gejammer op. Dan moeten we toch maar op zoek naar de gulden middenmens. Bestaan ze nog? Mensen die vinden dat ze wel mogen komen, ook bij hun in de straat, maar tegelijkertijd ook vinden dat het er niet te veel mogen zijn? Mensen die niet meteen als een Jezus alles goed proberen te praten en ons helpen herinneren hoe slecht zij het wel niet hebben? Maar ook niet meteen als een Adolf Hitler iedereen het land willen jagen? Dood of levend. Bestaan ze nog? Of zijn we gewoon weer eens typisch Nederlands? Veel geschreeuw, weinig wol?
Wat ik er zelf van vind? Ik zie de humor er wel van in. Nog nooit eerder heb ik Koefnoen op zo’n grote schaal gezien. Mensen die onbewust van zichzelf een volstrekte karikatuur maken. Zelfs de tv werkt er vrolijk aan mee. Linkse tv weet niet hoe krampachtig zij het rechtse in de hoek willen zetten en rechtse tv is schor van het zichzelf overschreeuwen. Tja… mocht de situatie niet zo ernstig zijn, had ik er wel een stukje over geschreven. Oh, wacht. Dat is al gebeurd.

 

batman-movies-the-joker-jack-nicholson-1920x1080-wallpaper

Bron afbeelding: http://www.allwallpaper.in

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 1. Myriam

  Een mooi stukje Michiel. Het is alleen allemaal zo ontzettend pijnlijk. Ik heb het al eerder gezegd en ik zeg het nog. De hemel zal een plaats zijn waar enkel uitmuntende communicatie en GEEN miscommunicatie meer mogelijk is, en waar mensen elkaar moeiteloos begrijpen….

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Sabine

  Wat een humor heb je toch 😀 Heel mooi geschreven en vooral heel waar. Want dat is wat ze zeggen toch: een grap is gewoon een andere manier om de waarheid onder ogen te zien. Het is heel triest wat er aan de gang is, al krijg ik er alleen maar en procentje of 10 van mee denk ik. En dat is eigenlijk al te veel.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Het is ook heel triest. Ik kan de ‘normale’ mens ook heel goed begrijpen. Je weet op een gegeven moment niet meer wie eerlijk spreekt en wie niet. Van alle kanten valt er wat van te zeggen, maar helaas is de vluchteling de dupe van al die kanten.
   (Dank je! x)

 3. Kakel

  Elke avond weer die immense stroom vluchtelingen op tv. Dan verbeeld ik me dat ik daar tussen loop met mijn man en kind en zinkt de moed me in de schoenen. Soms hoor je mensen zo zalvend over de opvang spreken dat ik behoefte krijg aan een kreet van Geert W. Zie ik doorgedraaide Feyenoord”supporters” in een sporthal staan waar ze niet thuis horen dan krijg ik zin in zalvende woorden. Jij hebt het goed bekeken: een beetje humeur doet de zaak goed!

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 4. Morgaine

  ~proest~ stiekum moet ik wel lachen, net als een ander bericht die ik zag op tv, kan het nu alleen via krant vinden natuurlijk zul je altijd zien. In Noorwegen hebben ze een ander beleid. Mensen mogen niet te voet de grens over, dus komen de asielzoekers op de fiets binnen….

  Zullen we hier nu eens zeggen, laat ze op de schaats binnen komen? Oh nee, dat mag ik niet zeggen. 😉

  Ik ben net zo van het midden, wat er moet gebeuren is een goede verdeling over Europa… Landen genoeg zou ik zo zeggen en handen ineenslaan, dat is wat er moet gebeuren!

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/vluchtelingen-fietsen-noorwegen-binnen~a4132977/

  X

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Jammer dat ik het niet eerder wist… wat een giller… ik zie ze hier al de Rijn op komen zwemmen. 😛
   Ik wil het nog wat groter maken: De wereld moet eens de handen ineen slaan! Maar dat zal een eeuwige utopie blijven vrees ik.
   xx

   1. Morgaine

    Ja sjucht… en dat bericht op tv, was al voor woensdag ergens, wie weet dat ik het nog kan vinden van welk nieuws dat was, vast rtl 4 of editie nl, zal toch nog wel terug te vinden zijn, het was echt geen gezicht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.