Zwarte Piet, alleen voor hoger opgeleiden

Dames en heren, de volgende column is alleen voor hoger opgeleiden. Waarom? Geen idee! Het schijnt een trend te zijn. Datingsites, zorgverzekering, wat is het volgende? Vakantiereizen alleen voor hoog opgeleiden?
Ik krijg er een beetje een vieze smaak van in mijn mond. Nu ben ik zelf aardig hoog opgeleid. Zo zat ik op elke school die ik bezocht minstens op de derde verdieping of hoger. Voeg daarnaast ook nog een Hbo-opleiding toe en dan kom je toch hoog uit. Ondanks dat ik schijnbaar onder deze doelgroep val, slingert het toch behoorlijk mijn ergernis-knobbel aan. Wat is dit voor positieve discriminatie?
Waar een Albert Heijn genadeloos wordt aangepakt als het de zwarte piet in de ban doet vanwege allerlei discriminerende sentimenten, kan een zorgverzekering zonder kleerscheuren zo een hele grote bevolkingsgroep weigeren. Raar toch? Zwarte piet ligt gevoeliger dan je zorgverzekering. Een man onder het roet die pepernoten uitdeelt en kinderen blij maakt roept een nationale discussie op die zijn weerga niet kent, maar een datingsite die meer dan alleen zwarte pieten weigert komt er mee weg?
Stel ik sluit een zorgverzekering af voor een hoog opgeleide, wat wordt er dan zoveel beter? Praat de tandarts dan opeens heel intellectueel met mij? Wat hij rustig kan doen want terug praten kan toch niet.
Gaan dokters je opeens met voorrang behandelen? Ik heb het eens geprobeerd te ontdekken op hun websites, maar nergens krijg je eigenlijk een antwoord wat hun verzekering nu zo ‘hoog’ maakt. Status is dan het eerste wat mij te binnen schiet. Niet geassocieerd willen worden met lager opgeleiden? Ik weet het niet maar het lijkt er wel op. Het meest erge is misschien wel dat al honderdduizenden zich kennelijk hebben aangemeld voor zo’n verzekering. Waarom dan toch? Echt voor het aanzien? De illusie hebben dat je het dan beter voor elkaar hebt? Kom op! Daar ben je toch te hoog opgeleid voor om daar in te trappen, toch? Of niet?
Zijn we echt op een punt beland in de maatschappij dat we ons liever distantiëren van bepaalde zaken? Ik wil wel een zwarte piet, maar ik heb liever niet dat hij naast me woont? Het maakt mij niet uit naar welk ziekenhuis ik toe moet, maar ik neem voor de zekerheid wel een verzekering voor hoogopgeleiden? Ik wil wel een leuke vrouw met wie ik alles wil doen, maar ik heb liever geen schoonmaakster? Is dit het antwoord? Onze eigen schijnheiligheid? Of is het wat anders?
Ook ik wil een slimme vriendin, een tandarts op niveau en zwarte piet die vijf december met een zak cadeaus aan komt zetten. Alleen, als alles dusdanig in stereotype hokjes wordt gedrukt omdat men er beter van denkt te worden, dan laat die hele bende maar zitten. Liever gelukkig met een handvol pepernoten en een standaard zorgverzekering. Geluk, je weet wel, alleen voor mensen die zich niet zo hoog laten (ver) leiden.

Zwarte Piet voor hoger

Bron afbeelding van Zwarte Piet: Feestbazaar.nl

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Martha

  Helemaal waar!! Ik ben toch blij dat de vuilnisman het vuilnis op komt halen en dat de stratenmaker de straat mooi maakt zodat wij er fijn gebruik van kunnen maken. intelligentie is niet het belangrijkste, maar daar vergissen we ons wel vaker in. Zolang je maar goed kunt presteren op school komt het goed met je, de sociaal emotionele ontwikkeling is iets minder belangrijk.

  1. Bericht
   Auteur
 2. Ann Ages Gracefully

  Wat een lekker artikel en raak ook gewoon. Ik snap ook niet waarom ze zonodig in hun reclame moeten reopen dat het voor hoger opgeleiden is. En volgens mij wordt is het een kwestie van een hokje aanvinken dat je op de HBO of Universiteit hebt gezeten? Want ze doen geen diploma check volgens mij toch? hahaha 🙂 Wat een onzin en raar dat de reclame code commissie zich hier nog niet op heeft gestort.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Precies… ik kan me er erg aan storen. Het roept zelfs associaties bij me op van heel veel jaren geleden, dat bepaalde bevolkingsgroepen een winkel niet meer in mochten. Ik weet dat was een stuk erger, maar what is next?

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. eddystam

  Er is een relatie tussen opleidingsniveau en gezondheid. Hoger opgeleiden zijn gemiddeld genomen gezonder en maken dus minder gebruik van zorg. Dus kunnen zorgverzekeraars er meer aan verdienen.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 4. midyan94

  Wat is hoog opgeleid, zonder vakmensen (lees voor de hoger opgeleiden, laag opgeleiden) zijn ze nergens. Want wie moet dan de wc ontstoppen, leidingen aanleggen, hun huizen bouwen en verbouwen, zorgen dat de kopieermachine gerepareerd word , ze dagelijks vers brood hebben, de auto gemaakt wordt enz enz . Alleen krijgen ze niets voor elkaar dus zo bijzonder is het niet om hoog opgeleid te zijn. Als je maar een goed vak hebt geleerd .

 5. Kakel

  Uit het leven gegrepen!
  Alsof alles beter lukt met beter opgeleiden! Ministers maken er een zootje van. Er worden onderzoeken uitgeschreven door experts, waarvan de gemiddelde Nederlander (zonder hoge opleiding) de uitkomst al weet… Meestal stinken hoog opgeleide mensen: het zijn kakkers 🙂

  1. Bericht
   Auteur
  2. VAN DICHTBIJ

   Nouououou, dit vind ik dan weer erg ongenuanceerd en een hele groep over één kam scherend. Klopt natuurlijk niets van. maar ik ben het wel heel erg eens met een oproep meer vanuit hart en buik te kijken en werken en minder vanuit het hoofd.

 6. Zef

  De insteek is inderdaad dat hoger opgeleiden over het algemeen bewuster en gezonder leven, dus goedkoper zijn en ze dus een lagere premie kunnen vragen. Of meer winst maken, net waar de voorkeur ligt 😉

  1. Bericht
   Auteur
   1. VAN DICHTBIJ

    Er zit wel een waarheid in deze redenering. Maar ik vind het ook te kort door de bocht om alle niet-hoger opgeleide mensen dus weg te zetten als: leven ongezond. Ik denk dat we minder over hoog-opgeleid zouden moeten spreken en meer over ‘weldenkenden’ waarbij wel slaat op de combinatie buik-hart-hoofd.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 7. Godelieve

  Laatst las ik een bericht nu punt nl waarin een onderzoek besproken werd met de eindconclusie dat hoogopgeleiden en laagopgeleiden minder contact met elkaar zouden hebben in onze moderne maatschappij. Men maakte zich zorgen om deze tweedeling!
  Als je dat hebt gelezen en dan zulke reclamespotjes over je scherm ziet dansen dan breekt toch je klomp?
  Een heerlijk artikel weer Michiel en de spijker op zijn kop! Ik zou de link doorsturen naar die verzekering als ik jou was 😉

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Ja, dat zou ik eigenlijk moeten doen, maar ik vrees dat ik dan afgewimpeld wordt door een gladde econoom die mij een ‘waterdicht’ verhaal voorkauwt die zo lek als een mandje is.
   Er is geen tweedeling, maar als het aan de commercie ligt…

 8. Sabine

  Jeetje dit heb ik nooit gezien in NL! Best schokkend eigenlijk. Hier in Colombia zijn er zeer grote statusverschillen waar ik me regelmatig bont en blauw aan erger. Ondanks dat ik zelf in de hoge status groep thuishoor hier. Dat kan ook niet anders: als ik in een arme wijk zou gaan wonen overleef ik dat waarschijnlijk letterlijk niet. En hier als hoogopgeleide met een goede baan je kind op een openbare school doen is ook niet een verstandig idee. Maar dat dit ook in Nederland komt moet toch wel écht voorkomen worden hoor mensen! Natuurlijk zijn er enige verschillen in bijvoorbeeld de mensen waarmee je omgaat of het huis waar je woont en natuurlijk hoeveel je te besteden hebt, maar dat moet echt niet benadrukt worden! Trouwens, ik als hoog opgeleide kan nog geen lamp ophangen… 😉

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Inderdaad Sabine! Colombia is misschien wel het voorbeeld van hoe we het niet willen hebben, want zet dat maar eens recht. Dat duurt jaren en jaren. En nu gaat de commercie hier in NL vrolijk stoken in een gelijkwaardig land. Tja…

   1. Sabine

    Inderdaad! Ik kan je vertellen dat ik het soms vreselijk moeilijk te begrijpen en te accepteren vind. Bijvoorbeeld: een schoonmaakster in huis is hier heel normaal (nog niet bij mij trouwens) en die worden zwaar onderbetaald door de personen van het huis (de werkgevers dus). Daarnaast is een beetje een sociale relatie tussen de schoonmaakster en jou echt not done hier. Je kunt zomaar opmerkingen krijgen als: je gaat toch niet met de schoonmaakster koffie drinken? Dat soort dingen. Dit komt ook terug in kleding trouwens. Hier zie je al vanaf 10 meter afstand tot welke klasse iemand zo’n beetje behoord. Want arme mensen komen niet in dure winkelcentra en rijke mensen willen niet dood gevonden worden in een broek van maar 10 euro. Echt ik hoop van harte dat dit niet tot zo ver komt in NL.

  1. Bericht
   Auteur
 9. Kevin Voetelink

  Kan me echt mateloos irriteren aan die commercials, maar zoals je al zegt, zijn er toch genoeg mensen die zich voor dit soort dingen opgeven. Ik vraag me dan toch weer af, wat deze mensen ertoe zet om zich hiervoor op te geven.

  1. Bericht
   Auteur
 10. Cassilda

  Onze onderbroekenvouwerrrrr heeft van je verhaal genoten. Weet je waarom al die troep werkt? Mensen geloven graag in sprookjes. Ze willen iets wat niemand heeft. En ze zijn allemaal gek. Maar Michiel, heb van je verhaal genoten <3

  1. Bericht
   Auteur
 11. Elsa

  Tja, het als statussymbool zien lijkt me een beetje stug, want wie weet nou welke auto- of zorgverzekeraar zijn of haar buurman heeft?
  Het lijkt me inderdaad een slimme zet van de verzekeraars, die het CBS eens geraadpleegd hebben en tot de conclusie kwamen dat hoger opgeleiden in basis minder te declareren hebben bij de verzekeraar.
  Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit zomaar moet kunnen. Je sluit hier inderdaad een hele bevolkingsgroep mee uit, die dus duurder uit zullen zijn voor hun verzekering. Ik ben ook wel benieuwd waar de grenzen liggen bij dit soort zaken.

 12. Morgaine

  Nu durf ik niet te reageren ik weet niet waar mijn opleiding onder valt, dat was ook op drie hoog soms, maar ook op begane grond moest ik weleens zijn, hahaha

  Gosh, ja het is te erg voor woorden ik erger mij er al jaren aan als het om partnerschap gaat dus ook… sjonge, misschien ben ik wel beter opgeleid dan al die zeikerds bij elkaar.

  X

  1. Bericht
   Auteur
 13. King Fred II

  Wij maken het regelmatig mee dat mensen die beroepsmatig over de vloer komen, tijdens de lunchpauze in hun auto gaan zitten eten. Wij zeggen altijd: “Kom gewoon binnen; dan krijg je er ook nog een kop koffie bij!”

  Iets anders… Als Zwarte Piet niet meer zwart is, wordt hij grof. Kijk maar: superurl.nl/?kf2song/sinterklaasmix

 14. LEDIHE

  Ja! Eindelijk! Ik erger me hier ook al maanden dood aan (koe niet dood, maar je snapt me wel). Wat is dit inderdaad voor complete onzin? Leuk dat je er een artikel over hebt geschreven!

  1. Bericht
   Auteur
 15. Meer dan mamma

  Hoger opgeleid, lager opgeleid (niet opgeleid), rijk, arm (kansloos), zwart, wit, (VVD blauw)… Triest! Lijkt mij zo onplezierig om in hokjes te moeten denken…

  Ik wens je een fijn weekeind Michiel!

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 16. Pingback: Achter de regenboog kijken 2 - Liever Voordelig

 17. Pingback: Winnaars blogwedstrijd - Schrijfblokjes

  1. Bericht
   Auteur
 18. Mellisa - Grenzeloosreizen

  Ben via via op je artikel gekomen en leuk artikel zeg. Ik zou me alleen verzekeren bij dat Promovendum als het echt goedkoper voor mij is. Ze kunnen veel verdienen, omdat het inderdaad is aangetoond dat hoogopgeleide mensen minder zorg verbruiken. Is het ook niet zo dat je daar je ‘handen’ kan verzekeren als arts of tandarts? Dat kan in ieder geval wel bij een andere verzekeringsmaatschappij. Die tweedeling wordt steeds groter, maar deze maatschappij draait naar mijn idee nu teveel om carrière maken. Dat daten voor hogeropgeleiden, alsof iemand niet gelukkig kan zijn met iemand die geen HBO+ opleiding heeft genoten. Ik ben straks klaar aan de Universiteit en er heerst echt zo een sfeertje dat je echt carrière moet maken, anders ‘hoor’ je er niet bij. Bleh, ik doe waar ik zin in heb!

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Vooral je laatste zinnen… dat stemt mij zeer blij. 🙂 De tweedeling lijkt ook wel steeds groter te worden. Waarom? Vraag ik mij af. Waarom doet de commercie dit zo opzichtig. Wil het dit forceren? Of denken zij dat niet zo hoger opgeleiden dit niet zo snel door hebben? In dat geval staan ze net zover van de maatschappij af als enkele ministers in Den Haag. 😉 🙂
   Dank voor je mooie relaas. En dank dat je via, via dit gevonden hebt… aankomende woensdag weer iets over de reclame en de werkelijkheid. Hopelijk blijf je nog even plakken. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.