Zonder mij draait het ook wel door

Ik ben bang. Wat had ik me gewenst? Het leek zo mooi. Een droom. En nu? Nu weet ik het allemaal niet meer zo zeker. Wat hebben Martin Bril, René Gude en Joost Zwagerman met elkaar gemeen? Juist. Het zijn allemaal creatieve breinen die met regelmaat te gast waren in ‘de wereld draait door’. Een ander klein detail is dat ze ook nog eens hartstikke overleden zijn. Dat boezemt me toch wel wat angst in. Want wat is een van mijn dromen? Precies. Een keer een column te mogen voorlezen in het programma. Nu weet ik dat niet meer zo zeker.

Wat is dat toch met ons creatievelingen? Het schijnt dat we eerder depressief worden en als we dat niet zijn pakt kanker of hartfalen ons wel op een te vroege leeftijd. Hazes, Thé Lau, Jacques Kloes om er maar eens wat te noemen. Het woelige, ruige leven werd hun allen fataal. Allemaal te vroeg. Er zijn ook zangers waarvan ik dacht dat ze te vroeg overleden waren. Zo dacht ik dat Drs. P al jaren dood was. Gelukkig kwam ik er achter dat hij pas op 95 jarige leeftijd zijn hoofd boog voor de zeis. Wel een stiekemerd die Drs. P. Net doen alsof je al jaren van de aardkloot bent en dan met een zelfgeschreven afscheidsversje opeens weer in de spotlights staan en er dan alsnog tussenuit piepen. Held!

De wereld draait door. Ja, ammehoela, ik weet het zo net niet. Dijkshoorn mag daar elke week zijn columns voorlezen. Maar hoe lang nog? Moet je kijken hoe die beste man eruitziet? Het warrige grijze haar, de wallen onder zijn ogen, de vlassige baard. Nog even en hij is het verloren broertje van Johan Derksen. Wordt hij de volgende? Hij zou er niet zo snel zelf tussen uitknijpen. Daarvoor wil hij nog veel te veel best wel geniale stukjes schrijven.

Maar dan. Kamerling, Brood, Zwagerman zelfs Arne Jansen. Ze piepten er gewoon tussenuit. Helden in allerlei lagen van het volk. Bewierookt, op handen gedragen. Ergens kregen ze er genoeg van. Gekweld door hun eigen denken, gevangen in depressie, balancerend op het randje van geniaal en gekte. Ze begrepen de wereld niet meer. Of begrepen wij hen niet meer? Waarom iemand tot zelfdoding overgaat zal een normaal denkend mens nooit begrijpen. Wie denkt er trouwens vandaag de dag nog normaal?

Ik schijn een creatieve geest te hebben, dus statistisch gezien ben ik de klos. Alleen weiger ik. Ik verrek het om mee te doen aan deze fatalistische hype. Zwagerman. Briljant was hij. Hoe prachtig hij ons kon brengen in de kunst en zijn schrijven. Ik ben er jaloers op. Toch zou ik niet willen ruilen met zijn brein als de prijs uiteindelijk een vroege, zwarte dood betekent. Waarschijnlijk kom ik nooit in ‘de wereld draait door’, maar dan denk ik dat Zwagerman en ik in ieder geval op een vlak het zelfde gedacht hebben:
‘Ach, zonder mij draait het ook wel door.’

De wereld draait door.

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 1. Cassilda

  Alles heeft zo zijn prijs denk ik dan maar. Even wilde ik Dijkshoorn tegen je dood oproeping beschermen, tot je hem best wel geniaal noemde. Nu blijven we vriendjes.
  Gekkigheid natuurlijk, je hebt weer een strakke column neergezet met de Michiel die we kennen. Piep er maar niet uit verlopig en wees gewoon de uitzondering op de regel x

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
     1. Bericht
      Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. Kakel

  Mooi integer blog. Je schrijft het inderdaad van de andere kant. Een originele invalshoek.
  Ik zou nooit in DWDD willen komen. Nou weet ik natuurlijk niet of jij mij een creatieve geest vindt 😉 Heb zelfs een aversie om op de foto te moeten.
  Als straks mijn boek uitkomt, staat er gewoon Mirjam Kakelbont op de kaft.
  Maar jou gun ik het van harte! Mocht er ooit gestemd moeten worden, dan heb je bij deze de mijne.
  Lieve groet

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Ik tel je stem alvast mee. Ja het is een droom en hopelijk komt het ooit zover.
   Wat dat betreft zijn we tegenovergesteld, hoewel ik graag een keer Kakel op de foto zou willen zien. 🙂 Maar dat is meer uit nieuwsgierigheid. 🙂

 3. sonjagrinwis

  Het creatieve brein is zo mogelijk nog complexer dan het “normale” brein. Het raakt overvol met ideeën en plannen, als de tijd en energie ontbreken om al die plannen en ideeën uit te werken dan stapelt het zich maar op. Dat is inderdaad om gek van te worden, als je dan al aanleg hebt voor depressies dan is het bijna al een verloren strijd. Heb je dus een creatief brein in je omgeving? Koester ze en vertroetel ze (dit advies geef ik geregeld aan mijn lief) ze hebben het zo hard nodig.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 4. Sabine

  Mooi geschreven. Moet toch even lachen om het stukje van Drs. P 🙂 Verder weet ik niet goed wat ik er van moet denken. Er zijn zoveel creatieve breinen en maar een klein deel komt tot deze daad. Daarbij komt dat deze gevallen breed worden uitgelicht omdat het om bekende personen gaat. Ik denk dat als er wordt gekeken naar het overall plaatje van zelfmoorden in Nederland (en wereldwijd), dat dan vooral blijkt dat deze daden het resultaat zijn van een brein met een stoornis in de psychiatrische hoek. Dus ik denk niet dat je je heel veel zorgen hoeft te maken 😉

  1. Bericht
   Auteur
 5. Lotte

  Zo gek vind ik het echter niet hoor, dat creatieve breinen het vaker moeilijk hebben. WIe creatief is, moet vaak ook extra veel prikkels verwerken en trekt zich ook vaker veel meer aan van wat om zich heen gebeurt. Om dat een plaats te kunnen geven, worden die prikkels vaak op een creatieve manier verwerkt. Maar die bedenking had je vast en zeker ook al gemaakt 🙂

  1. Bericht
   Auteur
  2. Bericht
   Auteur
 6. Myriam

  Hahahahaha, drs P al jaren dood dacht jij 🙂 Ik heb dat ook wel vaker dat ik denk hey leeft die nog, ik dacht dat die al lang dood was. Neen, niet meedoen aan dat programma. Schrijf nog maar lang héle mooie stukjes zoals dit hier 🙂

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 7. Regenboogvlinder

  Ja DWDD draait wel door zonder jou, maar de rest van de wereld kan niet zonder jou hoor!
  Creatief ja dat ben je zeker, maar je bent toch geen meeloper hè Michiel?
  Erg genoeg hoor, al die vroege doodgaanders, heb ook last van de dood van Joost. Hij had nog veel te doen. Maar dat heb jij ook… Wat moet je gezin zonder jou? Wat moet Piet Kreel zonder jou? Wat moeten wij zonder jou?

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
 8. Morgaine

  Prachtig geschreven en dan heb je bewust de club van 27 eruit gelaten in deze? 😉

  Overigens, niet schrikken, heeft dit creatieve brein er al jaren terug aan gedacht om eruit te stappen, toen bestond DWDD nog niet eens, kom er nu achter dat dit proggie pas is begonnen toen ik juist terug begon te vechten… en voor mijn vrijheid koos…. En ik maar denken dat DWDD al veel langer bestond, heb ik het dus vanaf het begin gezien en gevolgd. Ik vind het jammer dat Joost deze keuze heeft gemaakt, ik ken zijn werken niet, maar ja ik zit meer in de kunsthoek en zoals hij over de kunst kon praten en uitleggen, vertellen, ja man… ik ga hem zo missen in deze….

  X

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   De club van 27 komt nog wel een keertje.. dit keer was het de beurt aan grootheden van eigen bodem. 😀
   Ik schrik niet, maar ik ben blij dat je teruggevochten hebt! X En blijven doen. 🙂
   Ja, Joost… wat zonde… hij heeft zijn redenen gehad, die wij waarschijnlijk nooit zullen begrijpen.

    1. Bericht
     Auteur
     1. Bericht
      Auteur
 9. sonja

  Prachtige column maar hoeveel miljoenen mensen wereldwijd worden er ook getroffen door een vroegijdige dood terwijl ze niet een creatieve brein hebben? Dood gaan we allemaal.Zelf heb ik afscheid moeten nemen van dertigers en jonger.Dodelijk verongelukt door een motorongeluk.X 

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
 10. Meer dan mamma

  De wereld draait ook nog wel zonder jij…. “maar dat is niet waar, want jij bent enkel jij..” Even een zin uit een liedje.
  De lijst met bezitters van creatieve breinen is gelukkig veel en veel langer dan het lijstje dat jij hebt neergezet. Het vragen van waarom op vragen waar geen antwoord op te vinden is, is beangstigend. Wees je zelf… met je eigen creatieve brein, met je eigen inbreng, want jij bereikt andere mensen dan wie dan ook!
  Ik wens je alvast een fijn weekeinde!

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 11. elsjeveth

  Zie za, dat gezegd zijnde blijf ik genieten van je creatieve uitspattingen of liever oprispingen ook worden ze niet voorgelezen in de DWDD. Zwarter dan je haar en je zonnebril op de profielfoto van de blog hoeft niet hoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.