60

Zonder mij draait het ook wel door

Post Image

Ik ben bang. Wat had ik me gewenst? Het leek zo mooi. Een droom. En nu? Nu weet ik het allemaal niet meer zo zeker. Wat hebben Martin Bril, René Gude en Joost Zwagerman met elkaar gemeen? Juist. Het zijn allemaal creatieve breinen die met regelmaat te gast waren in ‘de wereld draait door’. Een ander klein detail is dat ze ook nog eens hartstikke overleden zijn. Dat boezemt me toch wel wat angst in. Want wat is een van mijn dromen? Precies. Een keer een column te mogen voorlezen in het programma. Nu weet ik dat niet meer zo zeker.

Wat is dat toch met ons creatievelingen? Het schijnt dat we eerder depressief worden en als we dat niet zijn pakt kanker of hartfalen ons wel op een te vroege leeftijd. Hazes, Thé Lau, Jacques Kloes om er maar eens wat te noemen. Het woelige, ruige leven werd hun allen fataal. Allemaal te vroeg. Er zijn ook zangers waarvan ik dacht dat ze te vroeg overleden waren. Zo dacht ik dat Drs. P al jaren dood was. Gelukkig kwam ik er achter dat hij pas op 95 jarige leeftijd zijn hoofd boog voor de zeis. Wel een stiekemerd die Drs. P. Net doen alsof je al jaren van de aardkloot bent en dan met een zelfgeschreven afscheidsversje opeens weer in de spotlights staan en er dan alsnog tussenuit piepen. Held!

De wereld draait door. Ja, ammehoela, ik weet het zo net niet. Dijkshoorn mag daar elke week zijn columns voorlezen. Maar hoe lang nog? Moet je kijken hoe die beste man eruitziet? Het warrige grijze haar, de wallen onder zijn ogen, de vlassige baard. Nog even en hij is het verloren broertje van Johan Derksen. Wordt hij de volgende? Hij zou er niet zo snel zelf tussen uitknijpen. Daarvoor wil hij nog veel te veel best wel geniale stukjes schrijven.

Maar dan. Kamerling, Brood, Zwagerman zelfs Arne Jansen. Ze piepten er gewoon tussenuit. Helden in allerlei lagen van het volk. Bewierookt, op handen gedragen. Ergens kregen ze er genoeg van. Gekweld door hun eigen denken, gevangen in depressie, balancerend op het randje van geniaal en gekte. Ze begrepen de wereld niet meer. Of begrepen wij hen niet meer? Waarom iemand tot zelfdoding overgaat zal een normaal denkend mens nooit begrijpen. Wie denkt er trouwens vandaag de dag nog normaal?

Ik schijn een creatieve geest te hebben, dus statistisch gezien ben ik de klos. Alleen weiger ik. Ik verrek het om mee te doen aan deze fatalistische hype. Zwagerman. Briljant was hij. Hoe prachtig hij ons kon brengen in de kunst en zijn schrijven. Ik ben er jaloers op. Toch zou ik niet willen ruilen met zijn brein als de prijs uiteindelijk een vroege, zwarte dood betekent. Waarschijnlijk kom ik nooit in ‘de wereld draait door’, maar dan denk ik dat Zwagerman en ik in ieder geval op een vlak het zelfde gedacht hebben:
‘Ach, zonder mij draait het ook wel door.’

De wereld draait door.


60 reacties

 • boterblommeken

  16 september 2015

  Tja Michiel…En wat is normaal?
  Je hebt creatieve geesten en creatieve geesten moet je maar denken.
  Bij welke jij hoort…Tja???

  Reply
  • MichielZiet

   16 september 2015

   Bij de nuchtere Tukkers denk ik dan maar. 🙂

   Reply
 • Ellie Schmitz

  16 september 2015

  Mooie column, Michiel. De juiste snaar beschreven en geraakt 😊

  Reply
 • Cassilda

  16 september 2015

  Alles heeft zo zijn prijs denk ik dan maar. Even wilde ik Dijkshoorn tegen je dood oproeping beschermen, tot je hem best wel geniaal noemde. Nu blijven we vriendjes.
  Gekkigheid natuurlijk, je hebt weer een strakke column neergezet met de Michiel die we kennen. Piep er maar niet uit verlopig en wees gewoon de uitzondering op de regel x

  Reply
  • MichielZiet

   16 september 2015

   Ik ben het niet van plan.:-) Ik ga voor de uitzondering. 🙂 x

   Reply
 • creabeaatje34

  16 september 2015

  Ik ben het ook zeker niet van plan, moet er niet aan denken…

  Reply
 • Jaixy

  16 september 2015

  Mooi beschreven.
  Maar ik denk wel dat de meeste mensen met een creatief brein zo’n definitieve beslissing niet zullen nemen….

  Reply
 • mweggemans

  16 september 2015

  De wil om te kunnen leven, ontbreekt bij sommigen.

  Gelukkig lees ik jouw blog voor het eerst en zeg je: er is geen #leedlat
  Creatieve groet,

  Reply
  • MichielZiet

   16 september 2015

   Aangepast. 🙂
   Creatieve groeten terug

   Reply
 • Kakel

  16 september 2015

  Mooi integer blog. Je schrijft het inderdaad van de andere kant. Een originele invalshoek.
  Ik zou nooit in DWDD willen komen. Nou weet ik natuurlijk niet of jij mij een creatieve geest vindt 😉 Heb zelfs een aversie om op de foto te moeten.
  Als straks mijn boek uitkomt, staat er gewoon Mirjam Kakelbont op de kaft.
  Maar jou gun ik het van harte! Mocht er ooit gestemd moeten worden, dan heb je bij deze de mijne.
  Lieve groet

  Reply
  • MichielZiet

   16 september 2015

   Ik tel je stem alvast mee. Ja het is een droom en hopelijk komt het ooit zover.
   Wat dat betreft zijn we tegenovergesteld, hoewel ik graag een keer Kakel op de foto zou willen zien. 🙂 Maar dat is meer uit nieuwsgierigheid. 🙂

   Reply
 • sonjagrinwis

  16 september 2015

  Het creatieve brein is zo mogelijk nog complexer dan het “normale” brein. Het raakt overvol met ideeën en plannen, als de tijd en energie ontbreken om al die plannen en ideeën uit te werken dan stapelt het zich maar op. Dat is inderdaad om gek van te worden, als je dan al aanleg hebt voor depressies dan is het bijna al een verloren strijd. Heb je dus een creatief brein in je omgeving? Koester ze en vertroetel ze (dit advies geef ik geregeld aan mijn lief) ze hebben het zo hard nodig.

  Reply
  • MichielZiet

   16 september 2015

   Helemaal mee eens uiteraard! 🙂

   Reply
 • Left RedEye

  16 september 2015

  Ben ik – nu ik dit gelezen heb – even blij dat ik geen creatieve geest ben en bij DWDD nog niet eens als gast zal komen!

  Reply
 • Sabine

  16 september 2015

  Mooi geschreven. Moet toch even lachen om het stukje van Drs. P 🙂 Verder weet ik niet goed wat ik er van moet denken. Er zijn zoveel creatieve breinen en maar een klein deel komt tot deze daad. Daarbij komt dat deze gevallen breed worden uitgelicht omdat het om bekende personen gaat. Ik denk dat als er wordt gekeken naar het overall plaatje van zelfmoorden in Nederland (en wereldwijd), dat dan vooral blijkt dat deze daden het resultaat zijn van een brein met een stoornis in de psychiatrische hoek. Dus ik denk niet dat je je heel veel zorgen hoeft te maken 😉

  Reply
  • MichielZiet

   16 september 2015

   Pfeew.. 😉 Nee, zonder gein: je hebt ook gelijk. Het viel alleen zo mooi op dat de link dwdd was. 🙂

   Reply
 • Lotte

  16 september 2015

  Zo gek vind ik het echter niet hoor, dat creatieve breinen het vaker moeilijk hebben. WIe creatief is, moet vaak ook extra veel prikkels verwerken en trekt zich ook vaker veel meer aan van wat om zich heen gebeurt. Om dat een plaats te kunnen geven, worden die prikkels vaak op een creatieve manier verwerkt. Maar die bedenking had je vast en zeker ook al gemaakt 🙂

  Reply
  • MichielZiet

   17 september 2015

   Hihi..zeker! Maar je legt het mooi uit. 🙂

   Reply
  • MichielZiet

   17 september 2015

   Hihi..dat had ik. Maar wel goed verwoord! 🙂

   Reply
 • Myriam

  16 september 2015

  Hahahahaha, drs P al jaren dood dacht jij 🙂 Ik heb dat ook wel vaker dat ik denk hey leeft die nog, ik dacht dat die al lang dood was. Neen, niet meedoen aan dat programma. Schrijf nog maar lang héle mooie stukjes zoals dit hier 🙂

  Reply
  • MichielZiet

   17 september 2015

   Ja, ik dacht het écht! En opeens stond hij in de krant dat hij écht dood was..haha..
   Ik wil nog heeeeeel lang blijven, 🙂 X

   Reply
 • Taallent

  16 september 2015

  Een mooi stuk!

  Reply
 • Regenboogvlinder

  16 september 2015

  Ja DWDD draait wel door zonder jou, maar de rest van de wereld kan niet zonder jou hoor!
  Creatief ja dat ben je zeker, maar je bent toch geen meeloper hè Michiel?
  Erg genoeg hoor, al die vroege doodgaanders, heb ook last van de dood van Joost. Hij had nog veel te doen. Maar dat heb jij ook… Wat moet je gezin zonder jou? Wat moet Piet Kreel zonder jou? Wat moeten wij zonder jou?

  Reply
 • Morgaine

  16 september 2015

  Prachtig geschreven en dan heb je bewust de club van 27 eruit gelaten in deze? 😉

  Overigens, niet schrikken, heeft dit creatieve brein er al jaren terug aan gedacht om eruit te stappen, toen bestond DWDD nog niet eens, kom er nu achter dat dit proggie pas is begonnen toen ik juist terug begon te vechten… en voor mijn vrijheid koos…. En ik maar denken dat DWDD al veel langer bestond, heb ik het dus vanaf het begin gezien en gevolgd. Ik vind het jammer dat Joost deze keuze heeft gemaakt, ik ken zijn werken niet, maar ja ik zit meer in de kunsthoek en zoals hij over de kunst kon praten en uitleggen, vertellen, ja man… ik ga hem zo missen in deze….

  X

  Reply
  • MichielZiet

   17 september 2015

   De club van 27 komt nog wel een keertje.. dit keer was het de beurt aan grootheden van eigen bodem. 😀
   Ik schrik niet, maar ik ben blij dat je teruggevochten hebt! X En blijven doen. 🙂
   Ja, Joost… wat zonde… hij heeft zijn redenen gehad, die wij waarschijnlijk nooit zullen begrijpen.

   Reply
   • Morgaine

    17 september 2015

    Net zoals ik ooit mijn redenen had die niemand had begrepen, zelfs niet met de brieven die ik achter zou laten, nee die zijn weg 😉

    Reply
    • MichielZiet

     17 september 2015

     Goed zo! Er zijn nog vele boeken te schrijven. 🙂

     Reply
     • Morgaine

      17 september 2015

      Mag ik jou als afstand coach lenen? hahaha zo af en toe die schop onder mijn kont? 😛 😉

     • MichielZiet

      17 september 2015

      Met maat 47 moet dat goed komen! 😛

     • Morgaine

      17 september 2015

      haha 😉 vast en zeker <3 time for my work 😀 Let's go outside… gosh…

 • sonja

  17 september 2015

  Prachtige column maar hoeveel miljoenen mensen wereldwijd worden er ook getroffen door een vroegijdige dood terwijl ze niet een creatieve brein hebben? Dood gaan we allemaal.Zelf heb ik afscheid moeten nemen van dertigers en jonger.Dodelijk verongelukt door een motorongeluk.X 

  Reply
  • MichielZiet

   17 september 2015

   Of familiedrama’s… nog zo’n fenomeen.
   Uiteindelijk ontkomen we er allemaal niet aan.
   Nieuwe foto btw?

   Reply
 • sonja

  17 september 2015

  Afgezien daarvan..Top column!

  Reply
 • sonja

  17 september 2015

  Foto is van 2 jaar geleden 🙂

  Reply
  • MichielZiet

   17 september 2015

   Mooi oog. 😉 🙂 😀

   Reply
   • sonja

    17 september 2015

    Heb ik twee van, een linker en rechter.Goed hė? 😉

    Reply
    • MichielZiet

     17 september 2015

     Wow! Dat is bijzonder! Sonja ziet, links en rechts. Haha. 🙂

     Reply
 • Meer dan mamma

  17 september 2015

  De wereld draait ook nog wel zonder jij…. “maar dat is niet waar, want jij bent enkel jij..” Even een zin uit een liedje.
  De lijst met bezitters van creatieve breinen is gelukkig veel en veel langer dan het lijstje dat jij hebt neergezet. Het vragen van waarom op vragen waar geen antwoord op te vinden is, is beangstigend. Wees je zelf… met je eigen creatieve brein, met je eigen inbreng, want jij bereikt andere mensen dan wie dan ook!
  Ik wens je alvast een fijn weekeinde!

  Reply
 • sonja

  17 september 2015

  Maar ik denk links ;-))

  Reply
 • Martha

  17 september 2015

  altijd als jij iets schrijft, lees je er zo gemakkelijker doorheen! Nu ook weer. Mooi geschreven!

  Reply
  • MichielZiet

   17 september 2015

   Dank je voor het mooie compliment!:-D

   Reply
 • elsjeveth

  19 september 2015

  Zie za, dat gezegd zijnde blijf ik genieten van je creatieve uitspattingen of liever oprispingen ook worden ze niet voorgelezen in de DWDD. Zwarter dan je haar en je zonnebril op de profielfoto van de blog hoeft niet hoor.

  Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.