Mannen weten waarom

Opeens is het er. De alfamannen hype. Baarden groeien om je heen. Van hippe vintage look met bijbehorende blouse en bretel tot gure, schurende kin aanhangsels met bijbehorende spierballen. De armen vol tattoos is ineens niet alleen maar voor overbetaalde voetballers, maar ook voor de gewone man. Nou ja gewoon.
In het kielzog van al dit harige gehype heeft de commercie heel slinks de barbecue in meetrokken. Opeens is het niet meer een speklapje grillen. Neen. Het is een mannenkunst. Of zoals de commerciële zenders het liefst uitschreeuwen:
“Meer voor mannen.”
Daar sta je dan met je leren schortje. Rechts een halve koe bungelend in je handen, links een uit de kluiten grijptang. Zwetend in je baard. Druppels parelen over je armen en verbrande vingers, sissend eindigend op je Weber barbecue. Het lijkt meer op modellenwerk dan op grillen. Het mag. Mannen weten waarom.
Ik weet helemaal niet waarom!
Waar barbecue je het meest? Ja, thuis. Bij je vriendin of vrouw. Eventueel met kinderen. De man weet niet waarom, je vrouw weet dat. Terwijl jouw baard langzaam gegaard wordt tussen de onderdelen van je Weber en je kind je kuit kapot prikt met een satéstok, sta jij daar je bierflesje leeg te zuipen.
Omdat jij weet waarom, ga je vol goede moed je sparerib lakken zoals ze dat op TV deden. Net als je de steaks wilt inspuiten met een zelf gebrouwen kruidennatje, zie je de jongste met de grote injectienaald achter zijn zusje aan rennen. Man als je bent wil je ingrijpen en zwaait met je tattoo arm naar het kleine ettertje. Daar gaan de aardappelsalade en de fles rosé. Ach, wat geeft het, een echte vent eet en drinkt dat niet. De jongste heeft ondertussen zijn zusje getackeld en de inhoud van de spuit vol in haar mond gespoten.
De hele droom van barbecueën bij een vulkaan, met een flesje bier en een gelakt, half varken, spat als een zeepbel ineen. Terwijl je ‘s avonds je geïrriteerde huid door je zweetbaard heen met een zalfje insmeert, denk je: waarom?
Mannen weten waarom. Het grote licht die dit bedacht heeft, was waarschijnlijk een vrouw. Nummer één beïnvloeder om ons mannen overijverig en competitief te laten worden.
Mannen weten niet waarom, de commercie wel. Kerels, doe gewoon weer je eigen ding. Haal chinees, kijk voetbal, lig lui met je afzakkende broek op de bank op zondag. Dat is veel meer voor mannen.

WroeaarghVleesch

Bron afbeelding: GeenStijl.nl

Reacties

  1. Bericht
   Auteur
 1. Cassilda

  Oh Michiel, ik heb zo gelachen. De echte alpha zal nog jaren lang een ding blijven, komt vast door de dames.
  Zolang de kids elkaar maar overleven en moeders niet in haar slappe lach bui blijft hangen.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 2. blogdame

  lol, hier heeft de BBQ-rage ook toegeslagen. Wist je dat er ook sites zijn waar mannen over BBQ’s schrijven? Een Weber is niet cool genoeg, wie echt de show wil stelen bouwt er zelf een van een vat en verzamelt de meest exotische modellen. Bijvoorbeeld gemaakt van een wijnvat (eikenhout?!). Ach, er zijn ergere dingen dan spelen met vuur.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Whaha.. en Wiskey vaten die je als houtjes er in kunt gooien voor de smaak… Ik haakte net een beetje aan met kennis over auto’s… komen ze ineens met BBQ’s aan! 😛

  2. bbqbastard

   Serieus? Stel je voor… Hoe absurd 😉 en ze doen het wss nog graag ook. Zouden ze niet beter een site maken over hoe ze proberen het beste verhaal te schrijven?
   🙂

   1. blogdame

    Ah nee hè, en dan concurreren met mij? Blijf bij je leest en bij je BBQ, ik lust het niet rauw maar well done. (zwiept met lange lokken over haar schouders, schenkt een glas wijn in en struikelt over een zichzelf draaiend spit dat een miskoop was)

    1. Bericht
     Auteur
   2. Bericht
    Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 3. Taallent

  Daar zit ik dan. Man met gladgeschoren kin, geen tattoo en al helemaal geen brede spierbundels. Ik zit hier te genieten van een mooi verhaal. Dankjewel Michiel. Straks duik ik de bank op en ga ik lekker lui naar andere echte mannen kijken. Ook dun, ook geen haartje te veel. Wielrenners, echte kerels. En ik? Lekker lui!

  1. Bericht
   Auteur
 4. creabeaatje34

  Mijn Nederlands docent zei vlak na een artikel over ‘Het verschil tussen mannen en vrouwen’ in de klas: ‘Mannen weten waarom.’ Tot op de dag van vandaag heb ik geen idee waar hij het overhad, haha 🙂

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
 5. Coert Peeters

  Ik ben de hype gelukkig alweer voorbij: na 2 jaar baard ben ik sinds een paar maanden weer ‘glad’ en ik weet heel goed, waarom ik NIET barbecue: ik houd namelijk van LEKKER eten 😉

  1. Bericht
   Auteur
 6. Harrij Smit

  Je weet het weer aardig te brengen, Michiel – gelukkig weten jij en ik wel beter. Echte mannen gaan om met vrouwen die om te vreten zijn 😀 Rauw natuurlijk… weg met die barbekukel…!

  1. Bericht
   Auteur
 7. Kakel

  Als het de Alpha-man allemaal teveel wordt, kan-ie altijd nog een man-cave op zolder bouwen. Schijnt ook HOT te zijn. Weer een ander soort heet dan de bbq 😉 Vermakelijk stukje!
  lieve groet Kakel

  1. Bericht
   Auteur
 8. bbqbastard

  Leuk gebracht! Er wordt heel wat van gemaakt maar het is voor velen ook gewoon een hobby als een ander! Je kan echt wel leuke lekkere dingen maken ook 🙂 kinderverhalen zijn wel herkenbaar!

  1. Bericht
   Auteur
 9. Regenboogvlinder

  Haha, wij hebben nooit aan BBQ gedaan en nu ik alleen ben al helemaal niet…
  Een keer heel erg ziek geweest, nee, zwager kon er geen barst van, de kip was nog te rauw. Tjonge wat een ellende, 3 weken lang… We hebben jaren de houtskoollucht niet kunnen verdragen als de buren aan het barbeknoeien waren…
  Laat ieder maar lekker zijn ding doen.. of het nou vrouwen of mannen zijn, wat kan het schelen hè. 😉

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 10. Simone Dokter

  Het begint een beetje eenheidsworst te worden, al die mannen met baarden, tatoeages en bretels. En gelakte varkens, daar houd ik ook niet van 😉 . Weer vreselijk gelachen om je verhaal.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 11. beaunino

  Ik vind het anders wel qat hebben hoor, zo’n driedagenbaard in enkel een kek rood wit geblokt keukenschortje boven de bbq. Hij mot alleen m’n rosé niet om pleuren natuurlijk:-((

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 12. sonjagrinwis

  Ik bekijk de alpha-mannen met zéér gemengde gevoelens. Voor je het weet is een behaarde rug ook weer helemaal hip (brr).

  1. Bericht
   Auteur
    1. Bericht
     Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 13. Myriam

  Hahahahahaha, ik lig plat. Zie die kinderen al achter elkaar aan rennen met een spuit in de hand. OMG. Vrouwen hebben NIETS met mannen die op de bank hangen met een afzakkende broek vrees ik. 😉

 14. sunny mama

  Michiel, wat doe je nu?
  Die enkele dagen per jaar – de zonnige, dus – waarop we mannen ertoe kunnen bewegen om ook eens achter het fornuis te gaan staan (al is het er dan een van een minder geciviliseerde vorm dat nog aangemaakt moet worden met houtskooltjes), ga je ons toch niet ontnemen met deze blogpost ;-)?

  1. Bericht
   Auteur
 15. elsjeveth

  Wielrenners met gladgeschoren benen, kekke strakke broeken en ruikend naar Zwitserse olie. Mijn ultieme meisjesdroom over de echte man.
  Hier nog niet gespot.
  Er moet tenslotte iets te dromen blijven in het leven.
  Geweldig item weer Michiel.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 16. rietepietz

  “die van mij” kan het woord BBQ amper voluit spellen…is 1.65 lang maar dan wél al bijna 40 jaar een baard in álle soorten en maten die de mode voorschreef en schrijft! kun je geen Alpha man noemen denk ik toch maar ach, na 54 huwelijk jaar ga toch niet op meer op zoek naar een échte Alphaman?
  En al helemáál niet als je al een tattoo allergie hébt !

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.