100% Hollands vlees

Het stond er echt op. Vorige week meende ik het al te lezen, maar nadat ik het vanmorgen nogmaals las, wist ik het zeker.

Wij verkopen 100% Hollands vlees.

Het zette mij aan het denken. Hoewel het bord toebehoorde aan een slagerij, kreeg ik er toch een naar politiek onderbuik gevoel bij. Wat wilde de slager hiermee zeggen? Dat hij zijn populistische gedachtengoed aan de mensheid wilde overbrengen middels zijn vleesverkoop? Wilde hij zijn met uitspraak zeer rechts of juist uiterst GroenLinks over komen?

Ik ben totaal niet politiek geëngageerd, zoals dat met een chic woord heet. Uiteraard heb ik wel linkse en rechtse meningen, maar of ik die tentoon zou stellen in een vitrine van een slager? Neuh. Nu heb je ook mensen die alles maar kul vinden. Je kent ze wel, van die mensen die roepen:

‘Het maakt niet uit waarop je stemt, ze doen toch niets.’

Als ik dan vraag wie dan precies “ze” zijn, krijg ik vaak opmerkingen te horen als:

‘Die rooie rakkers van de PVV’

Of

‘Die rechtse schoften van de SP’

Je leest het al. Heel erg veel geblaat, maar weinig wol. Het geblaat is overigens wel van een 100% Nederlandse schaap. Ik wil namelijk geen ruzie met de slager.

De uitspraken zijn uiteraard gechargeerd, maar het geeft denk ik wel een goed beeld hoe gevoelig wij Nederlanders zijn voor groepskreten. Iemand roept of schrijft wat op wat tegen de grote, boze wereld gericht is en meteen wekt het bij de underdog een saamhorigheid gevoel op. De tekst moet uiteraard wel een emotie bevatten. Dat werkt het best.

Probeer het maar eens op Facebook. Plaats eens een tekst als bijvoorbeeld:

Honderden hongerige dieren in het mediterrane water van het glazen bassin, omdat Rutte geen geld wil pompen in het welzijn van onze binnenlandse natuur! Deel dit als jij ook vind dat het genoeg is! (Doe hier een fotootje van een stervende vis in olie).

Wedden dat je over de honderd likes krijgt? Mensen zoeken een stok om mee te slaan tegen de gevestigde orde en een opruiende boodschap, bezorgt ze dat. Dat er eigenlijk staat: “Ik moet mijn vissen voeren in het aquarium, maar ik heb mijn geld weer eens verbrast in de kroeg,” doet er niet toe. Feit is dat het volk het graag leest.

Afijn, ik dwaal af. De slager. Ik zag het bord staan en dacht: wat is dan 100% Hollands vlees? Een biefstukje van een Schotse Hooglander verkoopt de beste man waarschijnlijk niet. Maar wat als dit Britse rund in Nederland graast? Is er dan een gedoogd beleid of is het dan eigen koe eerst? Over eigen koeien gesproken, gaat de rood bonte voor op de zwart bonte? Of moet het 100% bruin of zwart zijn? Stel dat de Nederlandse koe heeft gegraasd in Duitsland? Wat dan? Ruimen? Zo een simpele tekst op het bord. Zoveel vragen riep het op.

Ik tuurde eens bij de slager door de ramen en zag daar zeer verontrustende zaken. Hij verkocht onder andere: gyros, shoarma en babi pangang. Misschien heb ik ergens iets gemist, maar het klonk me allemaal niet Nederlands in de oren. Gaat die beste man dan van een Nederlands varken het gyros bereiden? Want dan zou het niet meer 100% Grieks zijn. Een 100% Turkse lam voor je broodje shoarma vind je ook niet zo maar even.

Gezien de multiculturele inbreng in zijn vlees, was mijn conclusie dan ook, dat de uitspraak geen achterliggende gedachten had. Links zou ik het ook niet willen noemen. Ik heb nog nooit een linkse, politieke reclame poster gezien waar een groen iemand al glimlachend een mes op de keel van een lam zet met daarbij de tekst: Stem “GroenLinks voor een betere wereld.”

Helaas was de winkel nog gesloten, anders had ik het grote mysterie kunnen vragen aan de  bedenker zelf van deze eenvoudige tekst. Waarschijnlijk wist ik het antwoord zelf wel. Wat voor Facebook geldt, geldt ook voor de middenstand in moeilijkere tijden. Houd het lokaal. Daar houden de mensen van. Terug naar toen het nog goed was. Dat de reclame tekst eigenlijk grote onzin is, maakt niet uit. Ik weet zeker dat het de slager minstens honderd “likes” oplevert.

 

Slager

Reacties

 1. Marleeeentje

  Het meeste vlees komt uit het buitenland en vaak worden die dieren niet erg netjes behandeld. Nederland is een land van wetjes en regeltjes, dus als je vlees eet dat nooit over de grens is geweest heb je het idee dat de dieren beter zijn behandeld. Hier heb je ook plofkippen en kiloknallers enzo, maar blijkbaar geeft het een beter gevoel voor de consument als ze weten dat hun vlees is geslacht op Nederlandse grond ipv Poolse grond of iets dergelijks.

  1. Bericht
   Auteur
   MichielZiet

   Mooie toelichting Marleen.
   Uiteraard is er iets voor te zeggen. Ik denk ook dat in moeilijke tijden mensen weer het knusse opzoeken. Alles wat maar ook enigszins nostalgie of positiviteit oproept. Zo ook deze slager. 🙂

 2. Cassilda

  Hoe krijg je het voor elkaar, geweldig beschreven hoe veel mensen stiekem in elkaar steken. Gooi er een mening tegen aan en we hebben allemaal iets te zeggen. Maar o wee als we er moeite voor kunnen (moeten) doen. Dan houdt t snel op.
  Echt genoten van je verhaal en de boodschap komt meer dan duidelijk over <3

  1. Bericht
   Auteur
 3. Harrij Smit

  Heel goed onder woorden gebracht, Michiel, en nu eens geen jeugd-anekdote maar een anekdote anno 2015 waarin ikke ikke ikke en de rest kan stikke nog altijd welig tiert!
  Gelukkig denken er met jou nog heel veel meer mensen iets genuanceerder over. Jammer dat die nou net niet bij de schreeuwers horen, maar bij de gewone bescheiden en weldenkende mensen – omdat ze niet makkelijk boven het domme gebral uitkomen, hoor je ze helaas te weinig. Maar gelukkig is bloggen ook een manier om voor je mening uit te komen.

  1. Bericht
   Auteur
   1. Harrij Smit

    Ja precies, Michiel – aan het denken zetten is de enige weg, want het draait allemaal om bewust worden als tegenhanger van het domme volgen. Of dat nu op Facebook is of via het blindelings achternalopen van de mening van domme brallers als Wilders en consorten.

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 4. Jaap Kroon

  Ik heb tegenwoordig een nieuw naamplaatje op mijn voordeur: Hollandse vrijgezel.” Het loopt storm…en de drogist op de hoek profiteert mee met zijn Hollandse condooms. De Hollandse droom wordt werkelijkheid ?

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur
 5. Rob Alberts

  Ooit werkte ik in een diepvrieshuis.
  Nederlandse hammen werden daar met Europese subsidie opgeslagen.
  Daarna door speculanten naar Parma vervoert.
  Om als originele Parma ham in Nederlandse supermarkten terecht te komen.

  Misschien wordt dat feestje nu nog wel gespeeld.
  Al zal de truckchauffeur nu wel uit Polen komen.

  Dier eet ik al weer tijden niet meer.
  Maar jouw blog heb ik met plezier gelezen.

  Vriendelijke groet,

  1. Bericht
   Auteur
 6. Lenjef

  Burgers van de wereld

  al onze
  soortgenoten
  zijn 100 procent mens

  een huidskleur en taal
  hebben we allemaal

  trachten
  gelukkig te zijn
  stopt niet aan een grens

  Ik ben vegetariër, Michiel! 🙂
  Heel graag gelezen!
  Lenjef

 7. elsjeveth

  zomaar even een heel andere maar toch ook wel opmerkelijke reclame-uiting van de dorpsslager waar ik voorheen woonde: In de aanbieding – malse kipfile 🙂

  1. Bericht
   Auteur
  1. Bericht
   Auteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.