38

De Klup

Post Image

 ‘We hebben een probleem en we hopen dat jij ons kan helpen.’

Dat waren de woorden van een vriend van me die als tekst op mijn mobiel plopte. Oké, dacht ik. Wie is: we? En waar kan ik mee helpen? Ik ben een slechte behanger, vloerbedekking leggen kan ik niet, schilderen is een uitdaging. Kortom alles waar ik lichamelijk hoog voor verzekerd ben, kan ik niet zo goed. Of ik een toneelstuk af wilde schrijven. Ja, schrijven lukt me wel redelijk. Om toch maar bescheiden te blijven. Maar een toneelstuk afschrijven? Ik wist het niet. Ik had al drukte zat met mijn fantasy boek, de klucht die ik samen met een goede vriendin schreef, recenseren en niet te vergeten mijn korte verhalen. Ik vroeg hem wat hij precies bedoelde en wat het inhield. Het was voor De Klup. Ja? Voetbalclub? Korfbalclub? Toneelclub? Nee. De KluP. Met een “P”. Mooi, maar wat moest ik me daar bij voorstellen?

De Klup bleek een vrijetijdsinstituut te zijn voor gehandicapte jongeren en ouderen hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers. Naast disco-avonden, linedansen, knutselen en andere zaken die mensen van de straat afhouden, hebben ze ook een toneelgroepje. En zij zaten met een kwart toneelstuk dat niet meer afkwam omdat de schrijver zijn pennetje erbij had neergelegd. Waren het dan zulke vandalen? Had ik mijn maat gevraagd?  Nee, aan hen lag het niet. De beste man had er gewoon de puf niet meer voor. Waarom je dan maar een kwart toneelstuk schrijft, blijft voor mij een raadsel.

Afijn, het was natuurlijk wel een mooie uitdaging. Enerzijds voelde ik me wel gevleid dat ze bij mij uitkwamen. Anderzijds bleef ik nog wel op mijn hoede. Om er nog maar van te zwijgen of ik het sowieso wel kon inplannen bij al mijn hobby-drukte. Maar goed, het kon geen kwaad om een keer een kijkje te nemen. Toch? Dat vond die van vriend van mij ook, want hij wist niet hoe snel hij moest reageren om een afspraak met mij te maken. Verdacht. Ook wel weer gezellig want ik had hem en zijn vrouw al een tijdje niet gezien. Dus onder het mom van: wat kan mij het schelen ik kom gewoon eens kijken, maakte ik een afspraak met de De Klup in Almelo.

Woensdag, het was zover. Ik volgde met mijn auto mijn kameraad op weg naar het gebouw waar de toneel activiteiten plaats zouden vinden. Uiteraard was ik voorbereid dat er veel mensen met een verstandelijke beperking rond zouden lopen. Niks vreemds voor mij gezien mijn persoonlijke ervaringen, maar toch ook goed om er rekening mee te houden. Ooit heb ik de blunder gemaakt bij een andere instelling door aan te nemen dat een bepaalde vrouw vaste gast was bij de opvang. Zo behandelde ik haar ook. Bleek ze een begeleidster te zijn. Oeps. Vanaf toen ben ik gestopt met kinderlijke benaderingen. In de verte zag ik links van de straat een groot gebouw opdoemen. Het was er een drukte van belang. Taxibusjes reden af en aan en ik wist toen dat het er goed druk zou zijn. Lichte zenuwen kropen toch langzaam in mijn buik. Daar reed ik dan. Net buiten het centrum van Almelo. Straks zou ik te midden van onbekenden een vreemd gebouw binnenwandelen.

We zaten aan een kopje koffie ergens aan een tafeltje wat er wat verlaten bijstond in de grote centrale hal. Ik vond het wel even best zo. Hoewel mijn maat me wel aan alles en iedereen wilde voorstellen, wilde ik toch eerst vooral de kat uit de boom kijken. Een diversiteit aan mensen liepen onze tafel voorbij. Een keur aan beperkingen die ik allemaal niet eens bij naam weet. Wat me meteen opviel was de saamhorigheid. Vrijwilligers, verstandelijk en lichamelijk gehandicapten, hoe ernstig sommigen het ook hadden, hoe verschillend ze ook waren, op een of andere manier klonterde alles samen tot een geheel. Zelfs mensen die zichzelf afbakenden als een eilandje, werden omringt door andere eilandjes en waren zodoende toch net wat minder dissident dan ze thuis zouden zijn. Opeens viel de groep in kleine delen uit elkaar. Alsof er een onhoorbare bel geklonken had, gingen kleine plukjes mensen naar diverse ruimtes. Het moment was aangekomen, ik zou de toneelgroep ontmoeten.

Oké, Michiel. Hoe graag ze ook het stuk af willen hebben. Blijf terughoudend. Hap niet meteen toe!

Deze woorden sprak ik tot mezelf op het moment dat ik de kleine ruimte in stapte. Een luid gejuich kwam mij tegemoet. Voor mij zag ik een tiental enthousiaste jonge en oude lui zitten die mij vol verwachting aankeken. Een van de vier vrijwilligsters aanwezig, nam het woord. Ze stelde mij voor en de groep werd zo mogelijk nog enthousiaster.

Blijf afwachtend Michiel!

De onvermijdelijke vraag kwam al snel. Of ik het ging doen? Ik bestudeerde de groep voor mij. Waar ik ook keek zag ik ogen vol hoop. Lieve gezichten vol positieve energie. Mensen waar geen enkel kwaad in stak. Een kamer vol verwachting. Je kon de spanning voelen. Alsof ik bekend zou maken wie de winnaar van een miljoen zou worden.

Blijf afwachtend…

‘Ik doe het!’

De snelheid waarbij mijn onbewuste ik de woorden eruit floepte verraste mijn bewuste. Een luid gejuich klonk voor de tweede maal. Alsof ik de koning zelf was werd ik van alle kanten bedankt en bewierookt. Mijn hart smolt. Hoe kun je hier nu nee tegen zeggen? Er kroop een gevoel in mijn lichaam. Een gevoel wat langzaam maar zeker mijn hele lijf bezat. Het omschrijft zich nog het beste als: gelukkig zijn.

Zo onopvallend als ik binnen kon komen, kon ik niet meer weg. Met veel bombarie en schoudergeklop kreeg ik een uitgeleide. Die mensen weten wel hoe je iemand moreel kunt omkopen en er mee weg kunt komen. Met een goed gevoel stapte ik in de auto en reed met een grote glimlach huiswaarts. Ik straalde zoveel dat de koplampen niet aan hoefden.

Enkele weken later had ik het toneelstuk voltooid voor De Klup. Een stuk wat zich afspeelde in een ziekenhuis met als titel: “Verjaardag op krukken.” Ik had me netjes gehouden aan een lijstje dat ik had meegekregen van de vrijwilligsters. Hierop stond per speler wat hij of zij wel kon of niet kon. Sommigen hadden wat moeite met tekst onthouden en anderen met wanneer ze op of af moesten. Belangrijk dus, dat ieder haar rol zo had, dat het behapbaar bleef. Ik had de groep beloofd dat ik af en toe voorbij zou komen om te kijken hoe het ging met oefenen. De eerste keer zal ik nooit vergeten. De dames en heren hadden voor het eerst het afgeronde stuk gespeeld. Toen ineens een van de speelsters riep:

‘Dit is geen leuk toneelstuk!’

Een seconde lang was ik totaal van mijn stuk gebracht, tot ze meteen er achteraan riep:

‘Dit is een super leuk toneelstuk! Het mooiste ooit!’

Ik zwol van trots. Niet alleen voor mij, maar voor de hele groep en hun vrijwilligers. Opeens weet je waar het allemaal voor doet. Eer en een beetje bekendheid is leuk, maar een hele groep zien stralen en iets zien doen met honderd procent liefde en positiviteit is onbetaalbaar. Ik kan mensen met grote nadruk adviseren dat wanneer ze in een negatieve spiraal zitten, eens een toneelvoorstelling van De Klup of gelijksoortige instanties moeten bekijken. Gegarandeerd een avond vol met warmte, liefde en geluk.

 

De klup

 

Bron Afbeelding: www.Deklup.nl


38 reacties

 • creabeaatje34

  4 februari 2015

  Heel leuk geschreven 🙂

  Reply
 • MichielZiet

  4 februari 2015

  Dankjewel! 🙂

  Reply
 • hans geurtse

  4 februari 2015

  heel mooi Michiel het klopt helemaal een maal gewezen altijd verkocht.

  Reply
 • Jaap Kroon

  4 februari 2015

  Wat gaaf man. Daar mag je met recht trots op zijn. Top!

  Reply
  • MichielZiet

   4 februari 2015

   Ben ik. 🙂 Het is een heerlijk gevoel. 🙂

   Reply
 • Harrij Smit

  4 februari 2015

  Wat een ontroerend verhaal, Michiel. En wat mooi hoe je dat met jouw luchtige humor hebt weten te doorspekken. Ik heb een aantal maanden met mensen met een beperking gewerkt – en sindsdien hebben ze mijn hart gestolen. Ik kan me dus goed voorstellen dat je zo makkelijk voor de bijl ging.

  Reply
  • MichielZiet

   4 februari 2015

   Ik had geen schijn van kans Harrij… en al helemaal niet toen ik ook nog plat geknuffeld werd..haha.

   Reply
 • Cassilda

  4 februari 2015

  Al kwam Gaston met het verlossende woord dat jij kon gaan zwemmen in het geld, de dankbaarheid en de trots van dit verhaal is veel meer waard.
  Je hart is groot, iedereen kan zien waarom juist jij degene was die het toneelstuk nodig had. (En even serieus he, de Klup is freaking trots! Kan niet missen.)

  Prachtig verhaal weer! Laat dat klussen maar aan andere over, jouw handen horen te schrijven 😀

  Reply
  • MichielZiet

   4 februari 2015

   Hahaha.. ja… verven met nummertjes lukt me nog geeneens..hihi. . Mega straal! Tnxxx!

   Reply
 • elsjeveth

  4 februari 2015

  soms loop je ongemerkt het gewone geluk voorbij. Mooi verhaal maakt me weer bewust over de ”andere” medemens. Overigens hoezo ‘anders’. 🙂 net of ik zo normaal ben.

  Reply
 • MichielZiet

  4 februari 2015

  Ze zijn hartstikke normaal…sterker nog: een hele groep mensen zou een voorbeeld aan ze kunnen nemen. 🙂

  Reply
 • ans klaver

  4 februari 2015

  Geweldig….ook dit kun je. En je hebt weer zoveel mensen blij gemaakt bij de klup. Je vriend die het je vroeg, 😉 🙂 kan trots op je zijn.

  Reply
 • Corry

  4 februari 2015

  Mooi geschreven lief, verheug me op de voorstelling in maart.

  Reply
 • MichielZiet

  4 februari 2015

  Dankje lief. <3… ik ook! Spannend!

  Reply
 • Margo Hermans

  4 februari 2015

  Mooie daad verricht! Leuk voor jou; leuk voor hen!

  Reply
 • Meer dan mamma

  4 februari 2015

  Wat een rijke ervaring heb je meegemaakt, je hebt het mooi neergezet, maar waarschijnlijk nooit zo mooi als het in werkelijkheid was. Ik benijd je.. heel stiekem 🙂

  Reply
  • MichielZiet

   4 februari 2015

   Als je maar blijft zoeken en kijken naar de mooie dingen des levens, wordt het leven vanzelf mooier. 🙂
   Dankjewel Meerdanmamma!! X

   Reply
 • Mies Huibers

  4 februari 2015

  Heerlijk weer om te lezen en super dat je die keuze hebt gemaakt. Zelf werk ik bij een bedrijf in de sociale werkverziening en ik zou nergens anders mijn brood meer willen verdienen.

  Reply
 • Sylvia Kuijsten

  4 februari 2015

  Hello big smile, ik zie het zo voor me 😉

  Reply
 • gertruud

  4 februari 2015

  Wat een heerlijk positief verhaal Michiel!

  Reply
 • Jolanda

  4 februari 2015

  Wat een hartverwarmend verhaal! Prachtig geschreven , je verwoord het zoals het is! Ze zijn echt blij met! Thanks!👍

  Reply
  • MichielZiet

   5 februari 2015

   Met liefde gedaan jolanda (Een van die noeste werkers bij de Klup mensen! Sjappoo) X

   Reply
 • Fenny

  4 februari 2015

  Prachtig verhaal, zij kregen wat ze verdienden en jij ook!

  Reply
 • beaunino

  5 februari 2015

  Je kunt niet alleen heel erg goed schrijven. Je bent ook nog eens gewoon hartstikke lief!

  Reply
  • MichielZiet

   5 februari 2015

   Dat laatste moet je niet doorvertellen hoor! 😉 hihi.. Dank Beau! X

   Reply
 • Edwin Stam

  5 februari 2015

  Heel herkenbaar dit verhaal. Ben er zelf ook ooit zo ingerold.
  Leuk dat je zo spontaan bezig gegaan bent met dit toneelstuk.
  En???? Hoe gaat het volgende stuk heten dat je gaat schrijven(grapje)

  Reply
  • MichielZiet

   5 februari 2015

   Hahaha.. op dit moment ben ik (we) zeer druk met de klucht: ‘In zak en as’… zeer binnenkort bij Uitgever Vink. 🙂

   Reply
 • Lenjef

  5 februari 2015

  Een schrijver met een gouden pen en dito hart

  ja, het is moeilijk te voorspellen wat uit de schrijfpen zal vloeien
  wanneer een toneelstuk door iemand anders is begonnen
  de draadjes van het verhalenweb al half zijn gesponnen
  toch lukte het jou om zowel acteurs als toeschouwers te boeien

  Met een diepe kniebuiging doe ik voor jou zwierig mijn klak af, Michiel!
  Lenjef

  Reply
  • MichielZiet

   5 februari 2015

   Geen woorden voor deze mooie zinnen Lenjef, mijn hoed gaat af en maak dito diepe buiging naar de dichter met geschilderde zinnen.

   Reply
 • Paul

  5 februari 2015

  Wat mooi dat je hieraan je medewerking verleend Michiel.

  Reply
  • MichielZiet

   5 februari 2015

   Was ook super gaaf om te doen Paul. 🙂

   Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.