22

De mannen van de rotonde

Post Image

En daar waren ze opeens. Enkele maanden achter elkaar. Waar ze vandaan kwamen wist niemand. Ze vielen op in hun oranje-geel fluorescerende pakken. De mannen van de rotonde.

Een paar keer in de week rijd ik in het spitsuur via Oldenzaal richting de snelweg. Bestemming: vriendin. Nu had je daar twee rotondes. Eentje zou er verdwijnen. Er was immers met twee van die verkeerspleinen een hele goede doorstroom van verkeer van –en naar de snelweg en naar het industrieterrein vlakbij. Dat kon niet, moet gemeente Oldenzaal gedacht hebben, dus we gooien er eentje plat en maken daar een kruispunt met stoplichten van.

“Ernstige verkeershinder!”

Dat stond er op de gele aankondigingsborden die vlak bij de rotondes waren geplant. Nu krijg ik veel associaties bij het woord: “Ernstig” maar nooit bij een aankondiging dat er een rotonde weg gehaald wordt. Ernstig ongeluk, ernstig gewond. Of zelfs: Ernstig onder de indruk. Ik vroeg nog aan mijn vriendin:

‘Lief?’

‘Ja?’

‘Waar denk jij aan bij het woord: ernst?’

‘Jansz!’

Het mag duidelijk zijn dat mijn vriendin een kind van de jaren tachtig is.

‘Nee!’ riep ik grinnikend terug.

‘Het wóórd: ernstig.’

‘Ja, dat begreep ik,’ zei ze. ‘Het is al ernstig genoeg dat je hapt.’

‘Ernstige verkeershinder. Wat roept dat bij jouw op?’

Ze dacht even na. ‘Gigantische files? Overstroomd wegdek? Omleiding van vele kilometers?’

‘Nee. Er gaat een rotonde weg in Oldenzaal.’

‘Oh. Nou dat is best ernstig dat ze het zo aankondigen.’

Enfin. Kennelijk moesten wij de ernst van deze verkeerssituatie eerst in de praktijk ondervinden om de ernst er van in te zien.

En toen was het zover. De grote verbouwing was begonnen. Rood-witte pionnen waren uitgezet, gele strepen waren getrokken en een deel van de weg was afgesloten. Daar kwam ik met mijn Renault, helemaal in Zen, klaar om de ernstige verkeershinder onder ogen te zien. Nog enkele honderden meters en dan zou het beginnen. Ik zag niks. Ja, ik zag wel dat we met ons allen wat kronkelend de route moesten volgen, maar ik zag geen hinder. Het was er niet. Ernstig.

Net op het moment dat ik me begon af te vragen of de gemeente wellicht deze verkeersader schromelijk overschat had, zag ik opeens waarom het verkeer zo goed liep: De mannen van de rotonde.

Twee cowboys van den lage landen die met hun lichtknots het verkeer bij de andere rotonde vijftig meter verderop aan het loodsen waren.

Lichtknots is waarschijnlijk niet het juiste woord, maar ik noem het maar even zo want ik heb geen idee hoe zoiets echt heet. “Lightsaber” zal ook wel niet goed zijn.

Eerst moest ik er nog wel om lachen. Twee kerels die een beetje op een rotonde verkeer stonden te leiden, maar op de tweede dag was het lachen al in respect veranderd. Ik kwam er achter dat deze kerels zowel in de ochtend als in de avondspits stonden te gidsen. Altijd vrolijk. Nooit zag je maar ook iets van chagrijnigheid of vermoeidheid.

Wij, automobilisten, weten stiekem wel dat we allemaal wel een beetje verkeershufter zijn. We veroordelen een ander op zijn rijgedrag, maar zelf zijn we eigenlijk geen haar beter. Dit geef ik ook met pijn en moeite toe. Denk je maar eens in: haast, irritaties, mensen die geen benul hebben van verkeersregels, nachtblind, totaal blind, jeugdige boomklevers, bumperklevers… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Al dit bovenstaande. Al dit soort type automobilisten, hadden de mannen van de rotonde mee van doen! Elke ochtend en avond weer. Ernstig hè? Wat dat betreft had er op de gele borden beter kunnen staan:

“Ernstige verkeershinder voor de rotonde mannen.”

Ik nam me voor dat als ik de rotonde naderde, dat ik rustiger zou rijden en dat ik vriendelijk naar ze zou knikken. Dat deden ze immers ook altijd naar mij toe. Ik reed op de rotonde en kreeg van de cowboy een stop teken. Netjes stopte ik en lachte naar hem. Hij glimlachte terug en deed de duim omhoog als compliment dat ik stopte. Ik werd er vrolijk van. Een klein beetje van zijn energie sprong over op mij. Na een kleine minuut wachten, wees hij met zijn lichtknots naar mij en ik mocht weer verder. Ik knikte vriendelijk en hij knikte vriendelijk terug. Heel even, slechts een rotonde lang, waren we bekenden van elkaar geweest. Bijzonder!

Dit gebeurde elke dag dat ik er voorbij reed. Niet alleen ik had deze klik met deze mannen, maar het leek wel dat gaande weg of elke automobilist deze band met ze had. Chauffeurs begonnen te veranderen. Elke individu die daar reed hield zich op eens aan de regels en snelheid. De hufterigheid was als sneeuw voor de zon verdwenen. Dit maakte dat ik nog meer respect voor deze kerels kreeg. De positieve magie die zij hadden, werd uitgestrooid bij iedereen die over de rotonde moest. Wonderbaarlijk! Als schapen lieten wij ons sturen door deze twee rotonde-herders.

De weg is nu bijna klaar. Nog even en de mannen van de rotonde zijn dan weg. Geen vriendelijk knik of duim omhoog meer. Geen lichtknotsen. Terug naar het alledaagse. De klevers, de haastmakers, de druktemakers. De magie zal als sneeuw voor de zon verdwijnen vrees ik.

Ik had nooit verwacht dat ik bij het woord ernstig zoveel positiviteit zou krijgen. Mannen van de rotonde: Bedankt!

verkeershinder


22 reacties

 • Fenny

  26 november 2014

  Je gaat ze nog ernstig missen:-) heb moeten lachen om je vriendin haar antwoorden, lekker gevat!

  Reply
  • MichielZiet

   26 november 2014

   Dat is ze! Tukkers zijn nuchter, maar een Friezin… 😀

   Reply
 • Marleen

  26 november 2014

  Leuk leuk! Ik rij er ook altijd langs en vond het reuze meevallen….en ja ik zie ze ook nog staan, de mannen…grappig. Alles in goede banen!

  Reply
  • MichielZiet

   26 november 2014

   Ja letterlijk in goede banen. Goeie Marleen! 😀

   Reply
 • Harrij Smit

  26 november 2014

  Bij gebrek aan de juiste knop, bij deze: ERG LEUK GESCHREVEN.

  Reply
 • rianneevers

  26 november 2014

  Zo hadden wij onderweg naar school ook twee hele vrolijke verkeersregelaars, om blij van te worden 🙂 fijn, dat soort mensen!

  Reply
  • MichielZiet

   26 november 2014

   Ja, blij dat zulke hele positieve mensen bestaan. 🙂

   Reply
 • janneke

  26 november 2014

  Leuk verhaal. Ze waren inderdaad top!!! Weinig hinder van ondervonden maar het levert wel een goed verhaal op.

  Reply
 • KarinD030

  27 november 2014

  Humor en ontroering. Het leest als een vervroegd kerstverhaal! 😉

  Reply
  • MichielZiet

   27 november 2014

   Dank je voor dit mooie compliment! 🙂

   Reply
 • ingridblogs

  28 november 2014

  Beetje ernstig dit hoor…word maar weer snel een verkeershufter 😉

  Reply
  • MichielZiet

   28 november 2014

   Hehe.. jij pessimistische optimist! 😉

   Reply
 • natuurfreak

  28 november 2014

  wat schrijf jij alles toch vlot neer.Na het lezen van je artikels ga ik altijd opgewekt verder op blogbezoek

  Reply
  • MichielZiet

   28 november 2014

   En een reactie als die van jou, wordt ik heel blij van. Dank je wel!

   Reply
 • bentenge

  30 november 2014

  Toe maar, wat een schitterend stukje ! En bovendien ben ik Ernst in combinatie van Jansz gaan goo(ch)glen… kijk eens aan. Doe Maar ipv Toe Maar 🙂 Ik ben ook een kind van de jaren tachtig, maar ik kende enkel Henny , niet zijn Vrien(t)(d)en. Doe de groeten aan de vriendin !

  Reply
  • MichielZiet

   30 november 2014

   Dankjewel. 🙂 Hihi..leuke reactie…en groeten terug! 🙂

   Reply
 • Lenjef

  30 november 2014

  Michiel ziet het

  weinig mensen zijn nog dankbaar voor werkjes die gebeuren
  velen lijken blinden
  voor het goede dat ze op hun weg vinden
  wie er oog voor heeft ziet in de zwartste nacht mooie kleuren

  Lenjef

  Reply
 • Corja

  1 december 2014

  Met veel plezier gelezen! Leuke vriendin heb je, Michiel. 🙂

  Reply

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.